MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Bolšji sejem, brezplačna malica, izdelovanje nahrbtnika iz cerade … vse to in še več v Idriji med 20. in 24. novembrom 2023 ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov!

četrtek, 09 november 2023 10:03
Od brezplačne malice, bolšjega sejma, predvajanja filma Večje od nas, izdelave nahrbtnika iz cerade, okraševanja vrečk iz blaga, popravila strganih tkanin in delavnice izdelave denarnic iz odpadnega materiala. Ne le z delavnicami, cel teden vas bomo tudi na družbenih omrežjih Mladinskega centra Idrija in Komunale Idrija osveščali o razlogih, načinih in vplivih zmanjševanja odpadkov.
 

V Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov se bodo odvili naslednji dogodki:

 

FILM: VEČJE OD NAS, ponedeljek, 20. 11. ob 11.45 v Filmskem gledališču Idrija

Predvajanje dokumentarnega filma Večje od nas v Filmskem gledališču Idrija.

Opis filma: Mlada indonezijska okoljska aktivistka Melati Wijsen si že šest let prizadeva za prepoved uporabe plastike, ki onesnažuje njen domači otok Bali. V iskanju navdiha za nadaljnji boj za boljši svet se odpravi na potovanje, na katerem spozna šest svojih vrstnikov, neutrudnih borcev za čisto  okolje, človekove pravice in pravično družbo: od sirskega begunca Mohameda, ki je v Libanonu ustanovil šolo za otroke iz begunskih taborišč, in ugandske kmetice Winnie, ki najrevnejše uči pridelovati hrano, do Xiuhtezcatla, ki se v Koloradu zavzema za pravice staroselcev in prepoved hidravličnega lomljenja skrilavcev. Ob njihovih zgodbah Melati ugotovi, da ni sama.

 

 

DELAVNICA: NAHRBTNIK IZ CERADE, sreda, 22. 11. ob 17. uri v prostorih Mladinskega centra Idrija

Izdelava nahrbtnika iz cerade z Urško Pirc v Mladinskem centru Idrija. Za udeležbo na delavnici so nujne prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Opis delavnice: V sklopu delavnice bomo pod vodstvom Urške Pirc Črna Z-Račka, iz reklamnih ponjav izdelali preprost moden nahrbtnik za vsakdanjo rabo. Nahrbtnik bo igrivo eleganten in bo izžareval vaš nekonformističen stil. Prepričani smo, da bo hitro postal vaš najljubši kos, ki bo vsem povedal, da vam je mar za okolje. Ves material za delavnico priskrbimo mi.

Untitled design2

DELAVNICA: OKRAŠEVANJE VREČK IZ BLAGA, četrtek, 23. 11. med 14. in 16. uro v prostorih mestne dnevne sobe Pr’ Golitu

Okraševanje vrečk iz blaga s Sonjo Mlakar v mestni dnevni sobi Pr' Golitu.

Opis delavnice: Na vrečke iz blaga bomo šivali različne vzorce po želji. Ves material priskrbimo mi, v kolikor pa bi želeli okrasiti vašo najljubšo vrečko, jo prinesite s seboj. Prijave na delavnico niso potrebne.

 

BOLŠJI SEJEM RABLJENIH STVARI IN OBLAČIL, petek, 24. 11. med 9. in 17. uro na Mestnem trgu

Bolšji sejem rabljenih stvari in oblačil z brezplačno malico za vse, ki od 10. ure dalje na stojnico pridete s posodo za malico za večkratno uporabo. Skozi cel dan se bodo na Mestnem trgu odvijale različne delavnice, od izdelave denarnic iz odpadnega tekstila, prikaz izdelave mozaika iz odpadnih zamaškov, do popravila vaših strganih kosov oblek, zato jih le izbrskajte iz omare!  Manjkalo ne bo niti čaja in kuhanega vina!

Nalovnica FB dogodka ETZO 2023 1920 x 1080 px2

Vsi dogodki so brezplačni in odprti za javnost.

 

STE PRAVKAR OPRAVILI JESENSKO ČIŠČENJE IN ODKRILI NEŠTETO ŠE UPORABNIH STVARI, KI JIH NE UPORABLJATE VEČ? Da jim priskrbimo nov ljubeč dom, jih med ponedeljkom, 13. 11. in soboto, 18. 11. v času uradnih ur prinesite v zbirni center Ljubevč ali pa jih izven uradnih ur pustite na za to določenem mestu na terasi Mladinskega centra Idrija.

 

Dogodki so nastali pod okriljem projekta Za panucat, v katerem sodelujejo Komunala Idrija, Mladinski center Idrija in občina Idrija. Namen projekta je osveščanje občanov o načinih zmanjševanja odpadkov, vplivih odpadkov na okolje, osveščanje o pravilnem ravnanju z odpadki in o možnostih njihove ponovne uporabe. Projekt strmi k cilju, da Idrija nekoč postane zero waste občina, ki bo pripomogla k krožni in ogljično nevtralni prihodnosti. 

Več o Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov in ostalih dogodkih po Evropi pa najdete na www.ewwr.eu

 

 1  LogoKomunalaIdrija19279 logo prgolitu   logo mci

 

 

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2