MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

O Mladinskem centru Idrija

PREDSTAVITEV

Predsednica: Maruša Mlakar

Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Mladinski center Idrija je prostor, kjer se dogaja! Kjer se mladostniki zabavamo, spoznavamo sovrstnike, kujemo nove projekte in širimo pozitivno mladinsko energijo. Ustanovitelji MC  Idrija so tri društva, ki vsako na svoj način pokrivajo mladinsko dogajanje v našem kraju. Rod srebrnih krtov, Klub idrijskih študentov in Idrija 2020 na okrog 300 m2 ponujamo pestre dejavnosti, ki so namenjene tako mladim kot tudi tistim, ki so mladi zgolj po duši.

Kako je nastajal Mladinski center Idrija?

Lobiranje in dogovori

Začetek dela lahko beležimo v leto 2008, ko so se začela prva dogovarjanja z Občino Idrijo in prvi poskusi lobiranja, ki so hitro prešli v fazo iskanja lokacij in primernih organizacijskih oblik.

Leta 2010 se je v obliki peticije zbiralo podpise za nov mladinski center, pripravljen je bil idejni okvir za oblikovanje in delovanje Mladinskega centra Idrija ter dokončno v dogovoru med mladinskimi društvi in Občino Idrija izbrana lokacija nekdanjega (italijanskega) frančiškanskega samostana, kasneje dijaškega doma.

Konec leta 2012 je bila pripravljena tripartitna pogodba med posameznimi mladinskimi društvi (Idrija 2020, Rod srebrnih krtov, Klub idrijskih študentov), Občino Idrijo in Centrom za idrijsko dediščino.

Prenova prostorov

Ob prevzemu prostorov v začetku leta 2013 so bili le-ti v zelo slabem stanju. Mladi smo se angažirali in v marčevskih koncih tedna poprijeli za zidarske lopatice, material za kitanje sten, sredstvo proti plesni, pleskarske valje, čopiče in belilo. Poseben izziv so bili spodnji prostori, kjer so bile stene skoraj v celoti prekrite z globoko plastjo plesni. Na 20 delovnih akcijah je sodelovalo okrog 50 mladih, ki so opravili vsaj 2000 ur prostovoljnega dela.

Opremljanje prostorov

Izziva opremljanja prostorov smo se lotili ekološko. Odločili smo se, da bomo v prostorih uporabili odsluženo pohištvo, ki ga bomo prenovili in ponovno uporabili na izvirne načine. Zato smo izpeljali razpis, na katerem smo soobčane naprosili, da nam sporočijo, če imajo odsluženo pohištvo, ki bi ga želeli podariti. Naleteli smo na velik odziv in naši prostori so bili (po procesu restavracije starejšega pohištva) kmalu polno opremljeni. Dodatno opremo smo izdelali iz palet, ki smo jih renovirali in jim vdahnili novo vlogo - postale so mize, klopce, kavči, stojala.

Ustanovitev Zveze društev Mladinski center Idrija

K ideji zveze društev so pristopila tri društva: Društvo tabornikov Rod srebrnih krtov, Klub idrijskih študentov in Društvo za mladinski razvoj Idrija 2020. 8. junija 2013 so ustanovila Zvezo društev Mladinski center Idrija ter izvolila vodstvo. S tem se je poleg formalnega povezovanja pričelo tudi plodno programsko, organizacijsko, kadrovsko in moralno povezovanje med društvi in njihovimi člani.

Začetek delovanja

Mladinski center Idrija je bil uradno odprt 20. decembra 2013 na prireditvi, na kateri so se ustanovna društva predstavila, prostori so bili postavljeni na ogled, vse to pa smo pospremili s krajšim programom, ki je že nakazoval smernice za nadaljnje delovanje.

 

VREDNOTE
       • Povezovanje
       • Znanje
       • Ustvarjalnost
       • Podpora
       • Družbena odgovornost

POSLANSTVO
Kot največja mladinska organizacija v občini Idrija nudimo prostor za spodbujanje idej. Izvajamo in podpiramo dejavnosti, s katerimi stremimo k izboljšanju položaja mladih in omogočamo razvoj potencialov v lokalnem okolju.

VIZIJA
Predstavljamo družbeno vozlišče z uveljavljenim programom, mladinskim hostlom in informacijsko točko za mlade. Mlade spodbujamo k pridobivanju kompetenc, vključevanju v procese odločanja in soustvarjanja dogodkov, preko katerih bogatimo utrip mesta. S sodelovanjem v mednarodnih mladinskih projektih še dodatno pripomoremo k razvoju samostojnih in sprejemajočih posameznikov.
Prepoznani smo kot primer dobre prakse mladinskega organiziranja na evropskem nivoju.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2