MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Curae

Mednarodni projekt CURAE - Caring for the Continuation of Vintage Craft (januar 2022 - september 2024)

Mladinski center Idrija sodeloval v mednarodnem projektu Curae, ki se ukvarja z ohranjanjem tradicionalnih obrti in  na prenos znanj na mlade.

Cilj projekta pa je opolnomočenje mladih, ki živijo na podeželju, da s pomočjo poznavanja starih obrti, z modernizacijo le-teh, ter s pomočjo sodobnih tehnologij prilagodijo obrti na tak način, da se izboljšajo njihove zaposlitvene možnosti. T

ekom projekta želimo dokazati, da imajo obrti svoje mesto v sodobnem svetu in da lahko prispevajo k osebnemu in profesionalnemu razvoju posameznika,  skupnosti in organizacij.

Projekt združuje 6 partnerjev iz Nizozemske, Grčije, Slovenije, Francije, Italije in Portugalske. Vsak od teh partnerjev sodeluje z mladimi iz težkih okolij in želi podpreti njihovo aktivno sodelovanje v družbi z različnimi orodji in metodami, ki prihajajo s področja neformalnega izobraževanja.

Cilj projekta je podpreti mlade partnerskih in pridruženih partnerskih organizacij pri pridobivanju usposabljanja in metodologij, da bi lahko svojim ciljnim skupinam ponudili prilagojeno in kakovostno učenje.

Dejavnosti bodo tekom triletnega obdobja  potekale v  vseh navedenih državah in bodo potekale v angleščini.

 

ČETRTO SREČANJE: Trening v Franciji (14. maj - 20. maj)

Med 14. in 20. majem so se naše udeleženke Curae usposabljanja nahajale v Franciji, v čudovitem mestu Marseille. Tam so se spoznale z razvojem posla po fazah od priprave, preko prepoznavanja vrednosti storitve / proizvoda za kupca do marketinga in kompetenc potrebnih za to.

Mednarodni projekt Curae, se sicer ukvarja z ohranjanjem tradicionalnih obrti in s prenosom znanj na mlade. Njihov cilj je opolnomočenje mladih, ki živijo na podeželju, da s pomočjo poznavanja starih obrti, z modernizacijo le-teh, ter s pomočjo sodobnih tehnologij prilagodijo obrti na tak način, da se izboljšajo njihove zaposlitvene možnosti.

Vse udeleženke se strinjajo, da je bilo usposabljanje zanje zelo dragocena izkušnja, več o samih vtisih treninga, pa si lahko prebrete v nadaljevanju. 

 

Enkrat v aprilu je priletelo sporočilo: »To bi bilo zate…«. »Kaj ni to za mlade?« »Je, samo jih ni…«

Žal. Zame pa je zaradi tega, ker ni bilo dovolj kandidatov iz ciljne skupine, postal ta trening pomembna in dobrodošla izkušnja. Toliko mladih (in manj mladih) rokodelk in rokodelcev ali pa o tistih, ki razmišljajo, da bi ustvarjanje lahko postalo njihov poklic in služba, ali pa bodo celo šele sedaj začeli razmišljati o tem, zbranih iz različnih držav, poleg tega pa še zanimiv program in odlično vodenje skozi vse dni, je bil recept za dinamično in uspešno delo.

Moje mnenje je, da je idealno imeti poklic in delo, ki te izpopolnjuje in, ki ga lahko opravljaš doživljenjsko oziroma dokler zmoreš. In da je prav, da človek v življenju sledi svoji zgodbi in ciljem, in spremeni svojo poklicno pot, če je potrebno. Meni rokodelstvo pomeni vedno več in prav to - doživljenjski poklic.

Tako, da je ta trening prišel ravno v pravem trenutku. Glavna tema treninga je bila razvoj posla po fazah od priprave (What do we need to make bussiness), prepoznavanja vrednosti našega proizvoda oziroma storitve za kupca (Needs- Characteristics-Advantages), marketinga in potrebnih kompetenc (& skills). Veliko smo se pogovarjali o pomenu zgodb (storytelling triangle). Izvedli smo številne praktične vaje, praviloma v skupinah med drugim o razvoju poslovne ideje (Imaginary bussiness: Coffeeshop & Workshops), iz marketinga (sell a dry flower), iz pripovedovanja zgodbe (to a 7 years old), snemali smo predstavitev (video), poleg tega pa še obiskali 3 rokodelske delavnice in izvedli intervjuje z rokodelkami (Mission (im)possible). Pika na i je bila praktična delavnica izdelava mila, kot se za Marseille spodobi. Zelo dobrodošle so bile številne kratke vaje povezovanja med udeleženci in ne nazadnje vsa vmesna neformalna druženja.

Škoda, da interes za take treninge, ki so navsezadnje brezplačni, med mladimi ni večji, saj bi morda pa kdo našel priložnost zase tudi v rokodelstvu. Kakorkoli, zame je bil trening zelo dobrodošel in koristen ter upam, da bodo še prilike za vključitev v podobne dogodke. Trening je pokazal tudi, da je  medgeneracijsko sodelovanje dodana vrednost za vse udeležence, saj lahko ob medsebojnem spoštovanju, posluhu in sodelovanju vsi pridobimo.

(Sonja Mlakar)

Več na: Z dragocenimi izkušnjami iz enotedenskega treninga v Franciji

IMG 20230517 112735

 

TRETJE SREČANJE: Study visit Grecee (28. februar - 3. marec)

Te dni smo na študijskem obisku v Grčiji (v mestu Serres). Fokus študijskega obiska je spoznavanje načinov in ovir pri prenosu znanj in obrti med generacijami. Poleg tega je obisk namenjen tudi spoznavanju procesa modernizacije starih obrti skozi čas (od primitivnih načinov do sodobnih, modernih obrtniških delavnic).
 
Za namene študijskega obiska smo si ogledali delavnico izdelovanja glinenih izdelkov, družinsko podjetje, ki izdeluje izdelke iz aluminija, delavnico steklenih izdelkov ter družinsko podjetje, ki proizvaja "Aknes" (*tradicionalno slaščico iz kraja Serres).
338966861 939314414159479 7656746228762033379 n
 

 

DRUGO SREČANJE: Study visit Grasse France.

 

Drugo srečanje je potekalo med 14. in 18. septembrom v idilični vasici Grasse v Franciji.

Srečanje je bilo namenjeno opazovanju mojstrov pri delu. 

Kako svoj obrt predstaviti in jo narediti tržno zanimivo ter ji dvgniti dodano vrednost, namenjeno pa je bilo utvarjalcem in mladinskim delavcem, ki znanje obrti podajajo mlajšim generacijam.

Slovenska prisotnost je zaradi bolezni visela na nitki, a na koncu nam je le uspelo zbrati ekipo, ki ji ni bilo žal, da je v zadnjem trenutku zagrabila priložnost in se pridružila projektu Curae.

Na pot so se odpravili: Urška, Andrejka in Matjaž.

Tako so predstavili svoja doživetja.

 

URŠKA: MOJ DEŽINK JE LAHKO BALON

ANDREJKA: NA OBISKU PRI FRANCOSKIH MOJSTRIH OBRTI

 

 

PRVO SREČANJE je potekalo med 5. 4. 2022 in 11. 4. 2022 v Idriji.

 

Več informacij o dogodku je dostopnih tukaj: CURAE

Srečanja se je udeležilo tudi pet mladih odraslih iz lokalnega okolja, ki si želijo ustvariti kariero iz področja obrti.

NASLEDNJA SREČANJA

Naslednja srečanja se bodo odvijala v 2023 in 2024 na Nizozemskem in v Franciji.
Če te zanima, nam piši zelo bomo veseli, če se pridružiš na prihajajočih dogodkih. 

 web page Predstavitev 16 9

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2