T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si

Pretekli EVS projekti

Naziv projekta: Step by step to international youth work

Program: Erasmus+
Ključni ukrep: KA1 - Učna mobilnost posameznikov
Leto razpisa: 2016
Začetek projekta: 01/02/2017
Konec projekta: 31/08/2017

Vrednost projekta: 5.124,34 €

Step by step to international youth work je bil prvi projekt Evropske prostovoljske službe v Mladinskem centru Idrija. MCI je med februarjem in avgustom 2017 gostil špansko prostovoljko Ines. Prostovoljka je sodelovala v Mladinskem centru, kjer je pomagala zaposlenim in prostovoljcem, sodelovala na rednih aktivnostih ter tudi sama načrtovala in izvedla dva projekta. Mednarodni večer s kvizom, na katerem se je pridružilo tudi 6 drugih EVS prostovoljcev, so se udeleženci lahko spoznali z različnimi kulturami, pogovarjali v tujih jezikih in se preizkusili v znanju o drugih državah. Na uricah španskega jezika, ki so potekale vsak teden, pa so udeleženci preko različnih aktivnosti spoznavali španski jezik.

Projekt je imel velik vpliv tako na organizacijo, kot tudi na lokalno skupnost, nekateri so se prvič spoznali z drugo kulturo; mladi so pridobili nove informacije o mednarodni mobilnosti - spoznali so kaj je EVS, mladinska izmenjava, program Erasmus +; MCI je pridobil nove uporabnike, od tega tudi mlade s posebnimi potrebami, ki se prej niso udeleževali aktivnosti; mesto pa je dobilo nov pogled na priložnosti, ki jih Idrija ponuja. Navdušenje nad projektom in mestom je izkazala tudi EVS prostovoljka Ines. Navdušena je bila nad tem, kaj lahko tako majhno mesto kot Idrija ponuja. Ugotovila, da Idrija ponuja raznolike aktivnosti za njene prebivalce, hkrati pa kot mesto sredi narave ponuja tudi oddih, svež zrak in jasno zvezdnato nebo, nad katerimi lastnostmi je bila navdušena Ines.

Zanimivo je bilo pridobiti pogled posameznika iz drugega kraja, ki zna ceniti dogajanje v mestu. Prav takšen pogled je pomemben za spreminjanje stališč nekaterih prebivalcev mesta Idrija, ki se pritožujejo nad tem, da se v mestu nič ne dogaja. MCI se trudi z izvajanjem raznolikih programov, EVS prostovoljka pa je v v organizacijo doprinesla veliko dodatnega potenciala.

Z EVS projektom smo želeli spodbuditi k aktivni participaciji v lokalnem okolju in mlade s posabnimi potrebami spodbuditi k vključevanju na aktivnosti Mladinskega centra Idrija ter jim tako omogočiti razvoj osebnostnih in učnih kompetenc. Cilj projekta je bil tudi promocija in osveščanje mladih in mladinskih delavcev o možnostih, ki jih ponuja program Erasmus +, še posebej smo se osredotočili na EVS projekte in mladinske izmenjave.

Ines