MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Living in Idrija by Didl

torek, 24 marec 2020 10:33

Jaz sem zgleda bolj 'Švejk' tip človeka. On se ni kaj dosti sekiral, kamorkoli so ga že dali …

Kratkočasno ali dolgočasno sem poleg Idrije bival že na 'sto' koncih: otroška poletja preživljal pri žlahti v Kanomlji, Čekovniku, Celju, Koševniku, Goriških Brdih; srednješolal sem se v Ljubljani, leto dni 'vojskoval' v Celju, par mesecev služboval v ZDA, nekaj tednov celo v državah bivše SSSR; privatna potovanja pa so, sešteta, tudi najbrž že odvzela par let prisotnosti v domačem kraju. Domotožja nisem imel nikoli, imel pa sem v ZDA družinotožje, saj sem tja šel brez mojih treh 'bab' (no, dve sta bili takrat še zjali). Naj starši ne bodo užaljeni.

V letih (občasnega :) ) obiskovanja srednje šole si nisem niti znal niti hotel predstavljati, da bi kdaj živel v Idriji … Pa žvim! Zakaj? Po moje sem bil zadnja generacija štipendistov, ki je praktično avtomatsko dobila zaposlitev. Še preden sem odslužil štipendijo, je prišla 'the one and only' … do prihoda naraščaja smo ga še osem pravljičnih let intenzivno žurali! In evo nas! Idrce! Mi je žal? Niti približno! Bi lahko živel kje drugje? Najbrž.

Ima Idrija kaj izrazito negativnega ali pozitivnega, česar podobno veliki kraji v podobnem okolju nimajo? Dvomim. Pa ima kaj, kar bi me posebej zadrževalo ali odvračalo? Za odvračanje se ne spomnim ničesar pametnega, zadržuje pa nekaj me. Naj opišem na dveh primerih:
- +/- petnajst let nazaj sem imel možnost selitve 'nekam daleč' na (za moje razmere) zelo dobro plačano delovno mesto. V trenutku zavrnil brez premisleka! Iztrgati hčeri iz znanega ('geografskega') okolja morda ne bi bil tak problem, odvleči ju od starih staršev, ostale žlahte, predvsem pa njunih prijateljev, bi bilo za moje pojme nehumano. Kot rečeno, razmisleka sploh nisem potreboval!
- Se kdo spomni fanta iz Indije, ki je nekaj časa živel in delal v Idriji? Precej se je pritoževal nad Idrijo, Ljubljano, Slovenijo … Vse sorte je bilo narobe, da mu ni bilo fajn. In sem mu povedal, kje je fajn: ,,Fajn je tam, kjer imaš družino in prijatelje; naj bo to New York, New Delhi, al' pa Novo selo!'' A ne, še vedno je bila kriva Idrija, Ljubljana, Slovenija … dokler se ni fant zaljubil nekaj let kasneje. In potrdil: ,,Fajn je tam: »where your loved ones are«!''

Moji so v Idriji, (tudi) zato je Living in Idrija fajn.

David Velikanje

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2