MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Februarski program

četrtek, 30 januar 2020 09:49

FEBRUARSKI program v Mladinskem centru Idrija

Res da je februar malo krajši mesec a pri nas se ne dogaja nič manj kot ponavadi. Vabljeni na:

 

POTOPISNO PREDAVANJE – DALJNI VZHOD, SIBIRIJA

Torek, 4. 2., ob 18.30

Potovali bomo z vlakom, po nam manj znani bajkalsko amurski magistrali od severa Bajkalskega jezera, se ustavili v mestih, pokukali v lokalni muzej, pravoslavno cerkev, praznovali dan železničarjev in se na bregu Ohotskega morja vkrcali na trajekt za otok Sahalin … Nekoliko severneje, v Yakutsku pa bomo začeli pot z avtom, v Oymyakonu bomo pri 50 stopinjah spoznavali življenje domačinov, nadaljevali po cesti s srhljivim nazivom: cesta kosti do Magadana. Deželo je poleg ekstremnih vremenskih razmer in skrivnostne narave v preteklosti zaznamovalo poseljevanje in trpljenje pregnancev in prisilnih delavcev v gulagih, iskalcev zlata, rudarjev.

Predavateljica Ema Brelih je po rodu domačinka, z Bukovega, čeprav že vrsto let zaposlena v Domu upokojencev v Idriji in živim v Spodnji Idriji. Poleg delovne terapije in dela s starimi ljudmi rada potujem in rada delim vtise s potovanj s tistimi, ki jih to zanima.

Svet je velik in hkrati majhen, oblikuje ga narava, ljudje pa dodamo našemu planetu nekaj posebnega.

 

DELAVNICA RISANJA FIGURE

ČETRTEK, 6. februar, OB 17. URI

Na delavnici bomo risali figuro po živem modelu. Risalo se bo na papir, in sicer s svinčniki ali (priporočljivo) ogljem. Posebnega predznanja udeleženci ne potrebujete. S seboj lahko prinesete svoje skicirke, oglje ali svinčnike različnih mehkob, radirko in šilček – če vsega tega nimate, bo na voljo v MCI. Delavnico bo pripravila Pika Terpin, ki je v tretjem letniku ilustracij na akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in ki jo med drugim zanimajo različna področja ilustracije in ustvarja v različnih tehnikah – od risbe, slikanja in kolaža do digitalne risbe. Prijavite se na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. najkasneje do torka, 4. 2. 2020.

 

5 ZA VZGOJO: Kvadratni svet, Dejan Sotirov

TOREK, 11. 2., OB 18. URI

Zakaj so novodobni otroci drugačni? Kakšno je življenje novodobnih odraslih, staršev in mladih, ki živimo v kvadratu (TV, mobitel, računalnik…). Kje so prednosti? Kje slabosti? In zakaj je še vedno pomembno, da se z otroki družimo, jih vzgajamo in ustvarjamo zdravo družinsko klimo. Poučno, zabavno in zelo razumljivo.

Dejan Sotirov je diplomiran zdravstvenik, ki aktivno izvaja več kot 1400 ur predavanj letno po osnovnih, srednjih šolah, vrtcih, fakultetah, organizacijah in podjetjih. Je predsednik društva Eternia ter idejni vodja projekta Mavrični bojevniki, katerega namen je pomoč mladim z motnjo ADHD (motnja pozornosti in hiperaktivnosti) prek izkustvenega učenja na taborih in drugih srečanjih. Je človek tisočerih zanimanj in talentov, ki želi svoje znanje in pozitivni pristop prenesti na vse generacije.

 

SREDINO DRUŽENJE STARŠEV Z DOJENČKI: Razgibajmo se skupaj z malčkom

SREDA, 12. 2., OB 10. URI

Na tokratnem sredinem druženju boste deležni nasvetov, znanja in praktičnih vaj, ki jih lahko varno izvajate po porodu, tako same kot tudi v družbi svojega malčka. Da pa predavanje ne bo samo suhoparno govorjenje, vam kineziologinja priporoča, da pridete v udobnih oblačilih, da boste lahko skupaj z njo vaje izvajale tudi praktično.

Srečanje bo vodila Neca Kompara, diplomirana kineziologinja. Svojo ljubezen do gibanja in telesne aktivnosti z veseljem deli tudi z drugimi, zato vodi več različnih vadb za vse starostne skupine, od tistih najmlajših pa vse do najstarejših.

Prijave zbiramo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

IZMENJAVA JUST ARRANGE IT

13.-24. 2. 2020

Šest idrijskih mladih se odpravlja na izmenjavo! Tam bodo razvijali spretnosti socialnega podjetništva z izvajanjem različnih akcij. Delovni jezik bo angleščina. Želimo jim veliko znanja in zabave.

Z organizacijo Cherry International Foundation smo v preteklosti že sodelovali na projektu Back to basics. Cilj projekta Just arrange it pa je, da se mladi spoznajo s socialnim podjetništvom, pridobijo nove kompetence in odkrivajo svoje spretnosti skozi različne akcije. Timsko delo bo polno dogodivščin, izzivov, novih prijateljstev in zabave!

 

Za varen konc tedna z GRS

ČETRTEK, 27. 2., ob 18.00

Z društvom ZAKONcTEDNA organiziramo predavanje o varnosti pri avanturističnih športnih aktivnostih. O tem, kako se organizatorji prireditev in posamezniki lahko pripravijo na dogodek ali izlet, da bo ta potekal čim bolj tekoče in varno za udeležence, bomo slišali s strani specialistov – predstavnikov gorske reševalne službe. Več podrobnosti še sledi!

 

Sestanek za prostovoljce

petek, 28. 2., ob 18.00

Nadaljujemo s sestanki za poletne načrte! To bo priložnost za vse mlade, ki bi radi sodelovali pri oblikovanju in izvajanju programa in izmenjav v sodelovanju z MCI – morda imate kakšno idejo, vas posebej zanima določena tema ali pa še ne veste točno, kaj novega bi radi preizkusili. Za vas pripravljamo tudi presenečenje!

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2