MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Sma vrgl ena uč na 2019

petek, 20 december 2019 15:22

 

untitled infogr 433304481

 

V letu 2019 smo v Mladinskem centru Idrija in Hostlu Idrija pridobili 3 nove zaposlitve. Na spletnem omrežju je zabeleženo 97 dogodkov, med katerimi se najdejo večji lokalni dogodki, npr. Tek v belo, Praznik Idrijskih žlikrofov, Pomladna karavana mikropivovarjev, Aktivna bela, Karavana domačih pivovarjev v mejci.

MCI je priredil kar nekaj dogodkov za mlade, ki so namenjeni zabavi in druženju, med uspešnejšimi lahko izpostavimo Mladinsko sobo pobega, katera se je izvedla kasneje tudi na festivalu Gora rocka, Pobeg iz zaklete hiše v sklopu noči čarovnic, Terasa party-ji in Mestno igrišče.

V mesecu Novembru se je na Mestnem trgu v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2019 odvijala akcija Eno brez, prosim! Mladinski center Idrija je v sodelovanju z Varstveno delovnim centrom VI - enota Idrija v dopoldanskem času organizirali stojnico, kjer smo mimoidočim delili brezplačno kavo z sabo, brez dodatne embalaže. V Mladinskem centru Idrija se zavedamo, da je problematika odpadkov kompleksna in se je ne da enostavno rešiti z eno akcijo. Je pa odziv javnosti dober pokazatelj, da so ljudje pripravljeni na vnos sprememb v svoje vsakdanje življenje in da se zavedajo preobilice plastične embalaže v vsakodnevnem življenju.

V sklopu decembrskega dogajanja pa smo se letos zbrale idrijske organizacije, ki smo skupaj začrtale in organizirale December v Idriji. Mladinski center je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo priredil Prižig lučk, samostojno izvedel Decembrsko izmenjevalnico in Pravljice za odrasle: Sojenice rojenice, pod vodstvom ZPM-ja in v sodelovanju z Zavodom za turizem in Krajevno skupnostjo pa smo kot mladinski center svoj košček dodali tudi k Čarobni decembrski soboti z organizacijo zabavnega tekmovanja v okraševanju božičnih dreves.

MCI KROŽKI

Začeli pa smo izvajati redne krožke kot so: uporabna kreativnst, tečaj tolkal, Pevski zbor Menseluštapet, glasbene urice kitare, osvežitveni tečaj nemščine, začetni tečaj španščine, začetni tečaj slovenščine, bicikl.

 

PROJEKTI

V tem letu smo zaključili s tremi projekti (Študijski krožki, Tek v belo in United skills Academy – USA). Prav tako se je za sezono 2018/2019 končal projekt 5 za vzgojo. Nova sezona pa se je pričela novembra letos, čakajo nas tako še 4 interaktivna predavanja.

Začeli pa smo s šestimi novimi projekti:

  • Zmanjšaj!,
  • MC mobil,
  • Idendi,
  • Pirh II,
  • Povezovanje=trajnost,
  • E-kološko kolovratenje.

Oktobra smo pričeli s projektom Zmanjšaj! Evropski teden zmanjševanja odpadkov smo izkoristili za otvoritev dvoletnega projekta, v sklopu katerega bomo sodelovali s Komunalo d.o.o. in Primorskim valom. Zmanjšaj! spodbuja aktivno vključevanje mladih v lokalno skupnost in aktivno reševanje problemov sodobne družbe, ki neposredno vplivajo na onesnaževanje okolja. S projektom želimo izobraziti posameznike, sodelujoče organizacije in širšo lokalno skupnost na področju odpadkov in jih spodbuditi k spremembam. V sklopu projekta smo tudi zaposlili novo sodelavko. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Zaposlena se je v povezavi s projektom udeležila tudi konference Prakse spreminjanja navad posameznikov pri ravnanju z odpadki, v sklopu projekta LIFE – gospodarjenje z e-odpadki.   

Uspešni smo bili pri tudi prijavi na javni razpis Razvoj in profesionalizacija nevladnih organizacij in prostovoljstva 2019, na katerega smo se MC Idrija, Idrija 2020 in ZPM Idrija prijavili s projektom Povezovanje = trajnost. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje trajnostno naravnanih delovnih mest, ki prispevajo k razvoju in profesionalizaciji NVO in prostovoljstva v Sloveniji, v organizacijah, ki naslavljajo potrebe v okolju in zagotavljajo učinkovite in kakovostne storitve.  

Preostali odobreni projekti pa so v fazi načrtovanja izvajanja (E-kološko kolovratenje, MC mobil, PIRH II). Aktivnosti sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvojh podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. 

 

MEDNARODNO PODROČJE

Na mednarodnem področju se je Idrijčan Jan Podobnik s pomočjo MCI-ja udeležil mednarodnega treninga na temo digitalnega mladinskega dela v Zadru (Digital natives). Avgusta sta se tudi dve skupini mladih odpravili na mednarodne izmenjave, ena na Nizozemsko (Back to basics) in ena na Finsko (SLow down, take your time). Zvedli smo tudi že uvodni sestanek za udeležbo na mednarodni izmenjavi Just arrange it na Nizozemskem, ki bo februarja 2020.

Izvedeli smo, da smo bili uspešni na dveh prijavah v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji. V prihajajočem letu tako načrtujemo dve mladinski izmenjavi: No planet B (julij 2020) in Stereotypes destroyers (Oktober 2020).

Zaposlena se je tudi udeležila mednarodnega izobraževanja Tool fair, kjer je spoznavala nova orodja za delo z mladimi.  

NAGRADE

Prejeli smo tudi nagrado Ključ do solidarnosti. Za projekt Oživimo hišo smo letos prejeli prav to nagrado Ključ do solidarnosti, kar pomeni, da smo izvedli najboljši projekt na področju solidarnosti v celotnem programu Evropska solidarnostna enota. Za najboljši projekt smo bili izbrani med več kot 100 projekti v sklopu programa.  

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2