MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Nagrada Ključ do solidarnosti

petek, 13 december 2019 15:15

Leta 2016 smo v Mladinskem centru Idrija izvedli prvo mednarodno aktivnost v sklopu programa Erasmus+: Mladi v akciji. Vse do danes nadaljujemo in nadgrajujemo mednarodno mladinsko delo, delo z mladimi, spodbujamo mobilnost mladih in privabljamo skupine mladih iz različnih koncev Evrope v Idrijo. Mednarodne aktivnosti se z leti kar nabirajo in nabirajo.

Leta 2018 smo v uporabo pridobili tudi prostore hostla v isti stavbi, kjer se nahaja MCI. Tako se je začelo novo obdobje celotnega objekta, ki je bil več kot desetletje dom nepovezanih aktivnosti. Objekt počasi pridobiva enotno rdečo nit in razvija ekipo, ki ima dolgoročno vizijo za razvoj mladinskih dejavnosti v objektu.

Letos smo združili vizijo za razvoj objekta in priložnosti mednarodnega mladinskega dela. Oblikovali smo projekt Oživimo hišo.

Aprila 2019 smo v naš objekt sprejeli 12 prostovoljcev, starih od 18 do 30 let s Cipra, Francije, Finske, Portugalske, Španije, iz Bosne in Hercegovine in Slovenije. Cilj projekta je bil oživiti zunanjo teraso z recikliranim pohištvom, obnoviti in prebarvati notranje stene, popestriti hostel in objektu na sploh vdihniti več življenja. Projekt je v veliki meri doprinesel k prijetnejšemu izgledu stavbe, novim priložnostim za mlade in prostovoljstvo v mestu.

Projekt je bil izveden v okviru programa Evropska solidarnostna enota. Program med mladimi spodbuja medsebojno sodelovanje in jim ponuja prostor za učenje in razvijanje kompetenc. Ključni element programa predstavlja solidarnost v najširšem pomenu.

Zavod MOVIT kot Nacionalna agencija za izvajanje programa Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota letno podeljujejo nagrado Ključ do učenja, letos pa je prvič podelilo tudi Ključ do solidarnosti.

Za projekt Oživimo hišo smo letos prejeli prav to nagrado Ključ do solidarnosti, kar pomeni, da smo izvedli najboljši projekt na področju solidarnosti v celotnem programu Evropska solidarnostna enota. Za najboljši projekt smo bili izbrani med več kot 100 projekti v sklopu programa. 

Ob nagradi so na Nacionalni agenciji za izvajanje tvortnih projektov - MOVIT-u - zapisali: »Projekt Oživimo hišo je temo solidarnosti zajel z vidika okolja in udeležencev. Z obnovo hiše, ki bi sicer lahko propadala še naprej, so pokazali skrb za okolje in mesto, v katerem živijo. Hiši so dali novo uporabnost, mestu pa nove priložnosti za aktivnosti, ki bodo lahko v tej hiši potekale. Udeležencem skupinskega projekta prostovoljstva je projekt omogočil pridobivanje praktičnih izkušenj, nekaterim med njimi pa je projekt služil kot referenca na njihovi poslovni poti. Organizaciji priznanje izročamo z največjim veseljem in vsem sodelujočim čestitamo za njihovo predano in kakovostno delo ter izjemno izpeljan projekt.«

Nagrada nam pomeni potrditev za dobro delo na področju mladih, prostovoljstva, skrbi za okolje in skrbi za pozitivni doprinos k lokalnemu okolju. Veseli nas, da so naše kvalitetno delo opazili in nagradili na nacionalnem nivoju.
Nagrada nam je tudi motivacija za nadaljnjo delo. V novem letu pa že pripravljamo nov projekt Oživimo hišo II.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2