MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Sejem orodij - Tool fair XIV

četrtek, 28 november 2019 13:37

TOOL FAIR XIV

Preden nagubate čelo in se začudite, kaj za vraga ima sejem orodij skupnega z našim delom ter kdaj smo začeli s »šraufanjem« in servisiranjem, naj vas pomirim, da še vedno ostajamo pri mladinskem delu …

Na sejem orodij za mladinsko delo – metod, delavnic, iger, materialov – sem se radovedno odpravila z namenom, da ugotovim, kaj je aktualnega na tem področju in spoznam ljudi, ki so aktivni na področju mladinskega dela v svojih državah in mednarodno. Zbrali smo se v božičkovem domačem mestu, v Rovaniemiju, kjer so nam že v začetku novembra kljub solidni zimski opravi redno zmrzovali noski in smo lahko med večurno vožnjo z vlakom skozi okno opazovali neskončno količino zasneženih smrek in brez ob progi.

Tool fair je zasnovan tako, da ponuja spoznavanje številnih orodij, med katerimi se vsak bližje spozna s štirimi, od tega enega bolj poglobljeno. Zjutraj so nas čakali motivacijski govori, zvečer pa tržnica še večjega števila orodij, obisk lokalnih mladinskih organizacij in zaključna večerja z božičkom v glavni vlogi. Domišljene so tudi vloge – nekateri udeleženci so predstavljali svoja orodja, kar je spremljal tudi t. i. tool coach, ki je po koncu izvajalcu dal povratno informacijo o izvedbi ter možnem razvoju orodja, za kar smo bili sicer odgovorni tudi udeleženci posamezne delavnice. Dva moderatorja sta skrbela za skupne trenutke in predajanje informacij, dva človeka pa sta imela vlogo opazovalcev: spremljala sta vsebino in dinamiko sejma ter na koncu pripravila pregled najpomembnejših opažanj o sejmu in trenutni poziciji mladinskega dela glede na videno. Dogajanje je začinila še konceptualna umetnica, ki je v slogu slikarjev, ki spremljajo prireditve in jo hkrati slikajo, ustvarjala ves čas sejma – njene izdelke si lahko ogledate na povezavi.

Že sam koncept sejma je bil zanimivo »orodje«, obisk aktivnih mladinskih delavcev, pripravljenih na povezovanje, je omogočal spoznavanje in izmenjevanje izkušenj v prostem času, pomembno pa je bilo tudi podrobnejše odkrivanje posameznih orodij. V mojem primeru je bila to delavnica o naravi in čustveni inteligenci, uporabi in vlogi tišine kot metode, timski delavnici ponovne uporabe zavržene embalaže ter daljša delavnica namenjena spoznavanju finske nacionalne metode za določanje kakovosti dela v posameznih mladinskih središčih. Obiskala sem tudi hišo za dekleta in na tržnici spoznala igro za načrtovanje mladinskih izmenjav, izkušnje uličnega dela in dela z mladimi v zaporih, t. i. solution focused feedback cards, funkcioniranje občinskega oddelka za mladinsko delo v občini z 20.000 prebivalci, kjer zaposlujejo kar 9 stalnih sodelavcev in še enkrat toliko projektnih.

To je bila zgolj ena izmed informacij, ki me je presenetila in mi dala vtis, da je mladinsko delo na Finskem res vzorno, da je pomemben del javnih politik, Finci pa svoje znanje z veseljem delijo. Kot rečeno imajo razmeroma majhna mesta zaposlenih precej mladinskih delavcev, tudi pri izvedbi tega dogodka  so sodelovali lokalni in nacionalni predstavniki za mladinsko delo. Zelo razvito je pri njih tudi socialno mladinsko delo, imajo veliko dnevnih centrov (celo v supermarketu), mladinskih centrov (podobnih našim CŠOD-jem) in se organizirano ukvarjajo s t.i. outreach delom – torej na terenu kontaktirajo ljudi, za katere se jim zdi, da bi lahko postali uporabniki oz. udeleženci njihovih storitev.

Zelo sem vesela, da sem se dogodka udeležila, dobila veliko navdiha za delo v prihodnje ter spoznala ljudi, s katerimi bomo v zagotovo še sodelovali. Ponovno sem se zavedala, kako zelo aktualne so teme digitalnega mladinskega dela in boja za okoljsko pravičnost, ki oba izhajata iz potreb in iniciativ mladih in tudi v našem mladinskem centru se želimo odzivati zlasti nanje.

Zapisala: Helena

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2