MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Eno brez, prosim!

petek, 22 november 2019 15:01

Logo PZ

 

Eno brez, prosim!

V torek, 19. 11. 2019, se je na Mestnem trgu v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2019 odvijala akcija Eno brez, prosim! Mladinski center Idrija je v sodelovanju z Varstveno delovnim centrom VI - enota Idrija v dopoldanskem času organizirali stojnico, kjer smo mimoidočim delili brezplačno kavo. Evropski teden zmanjševanja odpadkov koordinira Zbornica komunalnega gospodarstva in Ministrstvo za okolje in prostor. Prek spletnih omrežij smo pred dogodkom seznanili lokalno skupnost o naši akciji in jih pozvali, da s seboj prinesejo svoj lonček za kavo. Za vse ostale pa smo imeli na voljo tudi keramične skodelice, ki smo jih v mladinskem centru prejeli kot donacijo s strani posameznikov, ki jih niso več potrebovali. Namen je bil, da si lahko vsakdo privošči jutranjo kavo brez uporabe dodatne embalaže. Poleg kave so bili na voljo tudi okusni piškoti izpod rok uporabnikov in uporabnic VDC VI, enote Idrija. Lokalno skupnost smo želeli pritegniti na način, ki je vsem blizu in to je prav jutranja kava. Veliko ljudi si je zjutraj nima časa skuhati oziroma si je zaželi med delovnim časom in takrat pograbi po rešitvah kot so kava za s seboj ali kavomati, ki pa prispevajo še k večjem številu odpadne embalaže. Pri organizaciji dogodka smo poskrbeli, da je bil dogodek organiziran s čim manj odpadki. Nakup lokalnih sestavin za piškote smo opravili kar peš, in tako prispevali k manjšem ogljičnem odtisu. Mleko pa smo prevzeli na okoliški kmetiji v stekleni povratni embalaži.

Kaj želimo doseči z akcijo?                       

V Mladinskem centru Idrija se zavedamo, da je problematika odpadkov kompleksna in se je ne da enostavno rešiti z eno akcijo. Je pa odziv javnosti dober pokazatelj, da so ljudje pripravljeni na vnos sprememb v svoje vsakdanje življenje in da se zavedajo preobilice plastične embalaže v vsakodnevnem življenju. Evropski teden zmanjševanja odpadkov smo izkoristili za otvoritev dvoletnega projekta Zmanjšaj!, v sklopu katerega bomo sodelovali s Komunalo d.o.o. in Primorskim valom. Slednji bo skrbel za promocijo in ozaveščanje na temo zmanjševanja odpadkov. S Komunalo Idrija pa bomo analizirali trenutno stanje odpadkov in na podlagi analize nadgradili svoje delo pri zmanjšanju odpadkov. Pri tem pa vključili čim večji del skupnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ljudje smo v neposredni povezanosti z naravo, ki jo na žalost prevečkrat žrtvujemo za naše hrepenenje po vse večjem kapitalu, enostavnih rešitvah in luksuznem življenju. Kot družba postajamo vse večji potrošniki. Naš planet pa ima omejeno zmožnost proizvajanja surovin, ki jih zahtevamo za svoje vsakdanje življenje. Idrija je pokazala in še vedno kaže, da se v lokalni skupnosti da marsikaj in da ima skupno prizadevanje za zmanjševanje odpadkov tudi pozitivne posledice medsebojnega povezovanja in srečevanja različnih skupin soljudi. Z ozaveščanjem prebivalcev in soustvarjanju celotne lokalne skupnosti lahko naredimo naše mesto prijaznejše ljudem in okolju. Leta 2018 se je Zvezi društev Mladinski centra Idrija pridružil tudi Hostel Idrija, ki deluje pod isto streho. Turizem je ena pomembnejših gospodarskih dejavnosti, ki se sploh v zadnjih letih hitro razvija in raste. Potovanja so bolj dosegljiva kot nekaj desetletji nazaj, kar pritegne tudi veliko število mladih. Turizem pa mora s svojo neposredno povezanostjo z okoljem skrbeti za  odtise, ki jih pušča za seboj s svojo dejavnostjo. V mladinskem centru smo mnenja, da dejanja vsakega posameznika vodijo do večjih pozitivnih sprememb v družbi. Mladim in drugim želimo na primerih dobrih praks pokazati, da je z manjšimi spremembami v naši vsakdanjih življenjih možno narediti velik korak k čistejšemu okolju in bolj zdravem življenju.

 

ETZO 2019 Banner 852 x 214napis zb kom gos SPB

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2