MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

TOti Local!

ponedeljek, 14 oktober 2019 14:52

V sredini oktobra smo se v okolici Maribora (Zgornja Kungota) zbrali mladi iz treh evropskih držav na zaključnem srečanju celoletnega projekta Local (Low Carbon Alpine Lifestyles). Pod vodstvom organizacije CIPRA so bili poleg naše ekipe, dveh mentoric in treh mladih iz mladinskega centra, vključeni še Gimnazija Tolmin, organizacija Alpsko mesto leta, mreža alpskih mest, mednarodna komisija za zaščito Alp CIPRA International in mladinski center Popcorn iz Liechensteina, iz mesta Schaan.

Projekt je bil usmerjen v spodbujanje zmanjševanja ogljičnega odtisa v lokalni skupnosti s strani mladih. Na uvodnem srečanju, ki je potekal konec januarja v Liechensteinu, so bili udeleženci postavljeni pred izziv, da v svojem domačem mestu ustvarijo korak k uspešnejšem trajnostnem načinu življenja tamkajšnjih prebivalcev. Namen pa je, da mladi dobijo priložnosti za aktivno participacijo v družbi in tako preko sodelovanja s sovrstniki, lokalnimi organizacijami in ostalo lokalno skupnostjo širijo svojo socialno mrežo, razvijajo svoje organizacijske in komunikacijske sposobnosti, se podrobneje spoznajo s problematiko vse večjega števila ogljičnega odtisa, dobijo priložnost sodelovati v mednarodnih akcijah in hkrati izboljšujejo svoje znanje tujih jezikov. Predvsem pa, da dobijo svoj prostor in glas v lokalni skupnosti.

Naš »odtis« projekta

Naša ekipa je izvedla projekt Parkirišče za igrišče oziroma »Parking lots for sport lots«. Tako se je parkirišče pred mladinskim centrom za en dan spremenilo v igrišče, ki je mladim ter drugim prebivalcem lokalne skupnosti omogočila druženje v športnem duhu. Potekalo je tekmovanje v namiznem tenisu in nogometu. Na voljo pa so bile tudi druge igre in okrepčila, ki so poskrbela za športno energijo. Veseli smo, da so se dogodka udeležili tudi soudeleženci projekta iz gimnazije Tolmin. Preko dogodka pa smo želeli javnost opozoriti na škodo, ki jo povzroča proizvajanje ogljikovega dioksida in jo spodbuditi za trajnostno mobilnosti v domačem kraju.

Udeleženci zaključnega srečanja smo bili tako vabljeni, da poskušamo tudi svojo pot do Maribora, izvesti s čim manjšim ogljičnim odtisom. Tako so nekateri svojo pot preživeli na vlaku, del naše ekipe pa je svoj delež prispeval tudi z vožnjo v električnem avtomobilu.

V času med uvodnim in zaključnim srečanjem smo vsi udeleženi v projektu ohranjali stike preko skype sestankov. V Mariboru pa smo se tako po skoraj enem letu spet vsi skupaj dobili na enem mestu in preko spoznavnih iger začeli vikend v sproščenem in veselem vzdušju. Vsaka ekipa je nato predstavila potek svojega projekta. Tako je vsak dobil priložnost, da je delil svojo osebno izkušnjo preteklih mesecev in na kakšen način so se kot skupina spopadali z določenimi izzivi s katerimi so se srečali v procesu načrtovanja in izvedbe samega dogodka. Mladinski center Popcorn in Gimnazija Tolmin so si zadali podoben cilj. Zgradili in uredili so vrt, ki omogoča pridelovanje zelenjave in podpira samozadostnost posameznikov v vsakodnevnem življenju. Gimnazija Tolmin pa si je zadala še en cilj. Želeli so zmanjšajati število plastičnih odpadkov na šoli, ki je bila v veliki večini proizvedena s plastenkami vode iz šolskega avtomata. Projekt so uspešno izvedli s pridobitvijo steklenic za vodo, ki se jih je razdelilo vsem dijakom in dijakinjam ter zaposlenim na šoli.
V sklopu projekta smo si ogledali tudi urbani EKO vrt v Mariboru, ki je prikaz dobrih praks sodelovanja lokalne skupnosti pri ustvarjanju zelenih površin, spodbujanju samozadostnosti in druženju lokalnih prebivalcev. S prilagojenimi dvignjenimi vrtnimi gredami pa prispevajo tudi k lažjem vključevanju oseb s težavami pri gibanju v skupnostne projekte.

Po ogledu smo si v lokalni restavraciji privoščili »tipično slovensko kosilo« s praženim krompirjem, kislim zeljem in klobaso. Sledila je še kratka predstavitev delovanja mladinskega dela v Mariboru, s strani predstavnika občine Luka Lubija, ki tesno sodeluje z mladinskim sektorjem. Potem pa smo imeli prosti čas za raziskovanje sončnih mariborskih ulic in sproščanja ob reki Dravi. Sledile so zabavno-izobraževalne delavnice, katere so nas vzpodbudile k razmišljanju o tem, kaj lahko mi kot posamezniki spremenimo v vsakodnevnem življenju za čim manjšo pridelavo odpadkov. Dan smo zaključili z igranjem odbojke in druženju ob tabornem ognju. Ekipa MCI-ja pa je z nabiranjem in pečenjem kostanjev poskrbela za okusen večerni prigrizek.

Nedelja je bil uradni zaključek celotnega projekta. Vsi udeleženi smo se spoznali z Youthpass-om. To je spletna platforma, kamor lahko s sodelovanjem v različnih projektih razpisanih s strani Erasmus plus in European solidarity corps vpisujemo svoje pridobljene kompetence neformalnega izobraževanja. Le to pa nam poleg študijskega dela in drugih obšolskih aktivnosti kot referenca za bodoče projekte in kasnejše zaposlitve. Pridobljene izkušnje v državnih in mednarodnih projektih so tako poleg osebne rasti, odlična popotnica za nadaljna študijska leta, hkrati pa omogoča navezovanje stikov in novih prijateljstev tako doma kot v tujini.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2