MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Back 2 Basics

torek, 03 september 2019 09:16

Back 2 Basics

V mestu Ommen sredi Nizozemske se je v preteklih dneh zbralo 70 mladih iz 11 različnih evropskih držav z namenom, da se udeležijo izmenjave Back to Basics, ki je potekala v okviru projekta Erasmus +. V 16 dneh smo se soočali z mnogimi izzivi in se udeleževali delavnic ter se ob tem zabavali, predvsem pa pridobivali nova znanja o podjetnosti in iniciativnosti. Bivali smo v multikulturnem okolju in razpravljali o novih idejah iz zornih kotov različnih Evropejcev.

Težko je biti postavljen v tuje okolje z neznanimi ljudmi, zato so bili prvi dnevi polni aktivnosti, ki krepijo timsko delo, kar nam je ponudilo priložnost, da se malce bolje spoznamo.

Skupaj smo jedli, spali, pospravljali, čistili, kuhali, prali perilo, se smejali, opravljali in tako postali velika internacionalna družina.

Opazili smo, da razlike med nami niso tako velike, kot so se zdele sprva. Povezali smo se prek glasbe, petja, pogovorov o razlikah in podobnostih med državami ter večernemu druženju ob pijači.

Vsak od nas je imel skrivnega prijatelja, za katerega smo morali anonimno skrbeti, mu vsak dan pošiljati pisma ali darila, kar je od nas terjalo veliko kreativnosti. Take aktivnosti so nam pomagale da smo s tujci zgradili odnos in tesne vezi, ki prej niso obstajale.

Vrhunec izmenjave je bil tako imenovani outdoor izziv. Za štiri dni so nas organizatorji, razdeljene v majhne skupine, poslali po majhnih vaseh Nizozemske. Bili smo brez denarnice in telefona. Da bi dobili hrano in prenočišče, smo morali uporabiti vse veščine, ki smo jih pridobili v preteklih dneh izmenjave. Zgraditi smo morali splav, prekolesariti 70 km, najti zavetje, in poskusiti preživeti. Ob tem smo se zelo povezali z ostalimi člani ekipe in spoznali kar nekaj Nizozemcev, ki so nas presenetili s svojo radodarnostjo in prijaznostjo. Kljub muhastemu nizozemskemu vremenu, smo se uspešno spopadli z nalogo in preživeli preizkušnjo.

Če povzamem, izmenjave pomagajo ljudem da se zbližajo, se naučijo novih veščin in dosegajo cilje. Projekt Back to Basics nam je na poseben način pomagal postati bolj potrpežljivi, delavni in komunikativni. Naučili smo se, kako prevzeti pobudo in biti aktivni in na ta način doseči, kar si želimo v življenju.

LOGO ERASMUS MOVIT

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2