MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Te mika USA?

torek, 06 avgust 2019 11:06

Mladinski center je pravo mesto, kjer lahko mladim pomagamo premostiti vrzeli med znanjem, pridobljenim v formalnih oblikah izobraževanja, in znanjem, ki ga potrebujejo za življenje. Projekt United Skills Academy (Akademija združenih veščin) se osredotoča na razvijanje spretnosti za 21. stoletje – zlasti kritičnega mišljenja, komunikacije, sodelovanja, ustvarjalnosti in inovativnosti – ki jih potrebujejo za soočanje s kompleksnimi izzivi zdaj in v prihodnosti. Projekt je finančno podprt s strani ameriške ambasade v Sloveniji, ki spodbuja sodelovanje med Ameriko in Slovenijo ter nevladnim organizacijam po Sloveniji omogoča izvajanje novih dodatnih aktivnosti.

S projektom smo želeli oplemenititi nabor spretnosti mladih ter jih motivirati za vseživljenjsko učenje. Skozi slišane osebne zgodbe in delavnice so mladi pridobivali informacije o možnostih v tujini (potopisno predavanje, predavanje o možnostih študija in dela v ZDA…). Projekt je bil sestavljen iz štirih glavnih sklopov aktivnosti, ki so potekale od januarja do junija 2019. Projekt pa smo nadgradili z dvodnevnim obiskom ameriških študentov, ki preko ASEF organizacije opravljajo poletno pripravništvo v Sloveniji.

ASEF je ameriško-slovenska fundacija za izobraževanje (American-Slovenian education foundation), ki želi povezati slovenske akademike po svetu in mladim iz Slovenije in Ameriki omogočiti kvalitetno opravljanje pripravništva v Ameriki, Sloveniji in drugod po svetu.

Ameriškim obiskovalcem smo pripravili aktivno dogajanje čez cel vikend.

Visit of asef student in idrija youth center 1

V Idrijo so prišli dopoldne, se nastanili v našem hostlu in se odpravili spoznavati Idrijo in njene kulinarične presežke. Popoldne so se odločiti tudi za obisk rudnika. Zvečer pa smo skupaj organizirali dogodek Te mika USA? Na dogodku smo ameriškim študentom predstavili zgodbo mladinskega centra in priložnosti, ki jih za mlade razvijamo v mestu. Tako se nam je pridružil tudi Matevž Šlabnik, iz Društva Idrija 2020, ki je predstavil trenutno delovanje društva, aktivne odmevne projekte (med njimi tudi HeritageLab). Ameriški študenti so skupaj z zaposleno na ASEF-u predstavili delovanje organizacije, predstavili pa so tudi svoje zgodbe, opravljanje študijske prakse v Sloveniji, kaj so v Sloveniji že obiskali in kako jo dojemajo. Za konec je alumni ASEF organizacije, Idrijčan Luka Lapajne, predstavil še svojo zgodbo o opravljanju poletnega pripravništva v Ameriki, ki se ga je udeležil lansko poletje preko ASEF organizacije. Dogodek smo sklenili z manjšo pogostitvijo in koncertom rock skupine Joe F. Do na naši terasi. Dogodka se je udeležila tudi predstavnica ameriške ambasade, ki nas je počastila s svojim obiskom in glede na slišane predstavitve pohvalila naše dosedanje delo in sodelovanje. Poleg tega pa je tako bil prvič parkiran tudi diplomatski avto na parkirišču pred mladinskim centrom ;) .

Naslednji dan smo za ameriške študente pripravili še dodaten izlet. Skupaj z Luko in Matevžem so se odpravili raziskovati lepote vojskarske planote. Obiskali so Partizansko tiskarno Slovenija in se odpravili na krajši pohod. Popoldne so se po aktivno preživetem vikendu odpravili nazaj v Ljubljano.

Projekt je pripomogel tudi k temu, da v času svoje prakse ne bodo obiskali le Ljubljane in Bleda, ampak so spoznali tudi Idrijo, s svojimi zgodbami, znamenitostmi in priložnostmi. Kdo ve, morda pa nas obiščejo še kdaj.

ASEF 2  ASEF2

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2