MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Masaža dojenčka

četrtek, 20 junij 2019 09:12

Brez občutenja bližine drugega bi človeška vrsta že izumrla. Vsak potrebuje čuteč dotik, če se hočejo v možganih med različnimi centri tvoriti pravilne nevronske povezave, kar pomeni tudi dobro razvito čustveno in socialno inteligenco. Brez dotikanja, objemanja in masaže v človeškem telesu ni dovolj negovalnega hormona oksitocina, ki mu pravimo tudi »hormon ljubezni«. Novorojenec, ki še nima popolnoma razvitega živčnega sistema in možganov pa je še toliko bolj potreben dotika. Saj mu preko čutečega dotika pomagamo razvijati še nezrele sisteme v telesu.


Prvo senzorno in nevromišično stimulacijo otrok izkusi že v maternici, ko je obdan z vseh strani z membrano placente in z mišicami materinega trebuha, kasneje, med porodom, ko ga stisne porodni kanal in potem celo življenje preko dotika drugega (najprej staršev, kasneje vrstnikov, partnerja). Koža je naš največji organ. S človekom (možgani) se lahko sporazumevamo in povezujemo tudi preko kože, laično ali strokovno. Vsak ljubeč dotik in objem je za človeka zdravilen. Z masažo prilagojeno posebej za dojenčke/malčke pospešimo krvni pretok, limfni sistem, krepimo boljše zavedanje telesa, mišični tonus in imunski sistem, spodbujamo prebavo ter vplivamo na večje izločanje negovalnih hormonov v telesu.


Preko dotika se neverbalno sporazumevamo z otrokom, povezujemo, pripomoremo k zdravemu razvoju možganov in mu krepimo boljše zavedanje lastnega telesa. Otrok, ki je deležen veliko dotika, bo imel bolje razvite motorične sposobnosti, njegova kognitivna, čustvena in socialna inteligenca pa bodo višje. Zato, mame, ne bojte se čim več dotikati svojih malčkov in mu pred spanjem privoščiti nežne masaže, ki ga bo vašega še hitreje in globlje zazibala v spanec.


Prispevek je napisala Tita Tušar, univ. dipl. ped., doula in telesna terapevtka (KST inMNRI), mentorica študijskega krožka Sredina srečanja, ki jih sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Na splošno o študijskih krožkih si lahko preberete na naši podstrani.

študijski-krožki-logo-1.png

MIZŠ mali.png

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2