MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Vse nas greje isto sonce

torek, 14 maj 2019 11:32

V ozeleneli Idriji smo od 5. do 10. maja gostili mednarodni Erasmus+ trening mladinskih delavcev, na katerem je bilo 15 udeleženk_cev s Poljske, Slovaške, iz Grčije, Bolgarije, Litve in Slovenije. Glavne teme srečanja so bile inkluzija, univerzalna dostopnost in toleranca v organizacijah in v skupnosti.

Z udeleženci smo prvi dan namenili medsebojnemu spoznavanju, raziskovanju lastnih dojemanj drugačnosti, preizkušanju svoje tolerantnosti ter obisku Idrije. V nadaljevanju smo se usmerili na izmenjavo dobrih praks iz svojih ter drugih organizacij, hkrati pa praktično preizkusili, kako identificirati in doseči skupine ljudi, ki jih prepoznavamo kot socialno izključene.

En dan smo namenili spoznavanju dobrih praks v Ljubljani – kosili smo v socialnem podjetju, opravljali izziv, ki so ga pripravile organizatorke in v sklopu katerega smo si ogledali še druge dobre prakse, ter na splošno opazovali (ne)urejenost prostora v skladu z načelom univerzalne dostopnosti.

Opazovanje prostora je bil prvi del zadnjega sklopa treninga, ko smo se poskušali vživeti v kožo ljudi z različnimi oblikami oviranosti. Igrali smo se igro kovček, ko smo morali izbirati, kaj bi vzeli na pot, če bi morali naenkrat zapustiti svoje domove, jedli kosilo s pokritimi očmi in prisluhnili osebni izkušnji mame otrok s »posebnimi potrebami«. Odpravili smo se tudi po različnih javnih ustanovah v Idriji in ocenili njihovo fizično dostopnost ter dostopnost informacij o njih za različne skupine ljudi, po zgledu uporabne spletne strani http://www.pridem.si/.

Nedvomno smo s treningom na prvem mestu prispevali k večji ozaveščenosti udeležencev glede posameznih oblik oviranosti, s katerimi se še niso pobližje srečevali in o tovrstnih prilagoditvah morebiti nikoli zares razmišljali. Dotaknili smo se veliko področij, na katerih so potrebne prilagoditve, ki nam koristijo vsem in olajšajo življenje posameznim skupinam ljudi. Verjamemo, da smo tako zasadili seme znanja in idej med udeleženci različnih kulturnih ozadij, ki bodo svoja spoznanja širili v domačih organizacijah in domačem okolju. Prav tako pa se tudi mi počutimo motivirane za uresničevanje svežih idej!

Under the Same Sun.png

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2