MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Oživljamo hišo!

četrtek, 11 april 2019 17:30

Ekipa Mladinskega centra Idrija je pred enim letom v upravljanje prevzela Hostel Idrija in kljub kratkemu času se je že veliko zgodilo. Na splošno smo zadovoljni z delovanjem hostla in se že pripravljamo na poletno sezono. V hiši nas čaka še nekaj dela, ampak se zagrizeno premikamo naprej.


Z namenom poživitve stavbe smo zasnovali skupinski mednarodni projekt Evropske solidarnostne enote (ESE), ki povezuje prostovoljce po evropi ter promovira solidarnost na lokalni ravni. V času projekta pri nas po manjših skupinah tehnično predelujemo in kreativno dopolnjujemo prostore v hostlu ter ustvarjamo tudi možnosti za popestritev dogajanja za turiste v stavbi in v kraju. V Idriji gostimo 12 prostovoljcev, starih od 18 do 30 let s Cipra, Francije, Finske, Portugalske, Španije, iz Bosne in Hercegovine in Slovenije.


Za navdih smo na začetku organizirali študijski obisk v mladinski hostel v Mariboru in Celju ter v Preoblikovalnico in mladinski center v Ljubljano. Potem smo združili svoje ideje, te dni pa okoli stavbe in v njej slišite brušenje, vrtanje, žaganje, tiho vrtenje valjčkov in čopičev. Ena skupina je že prebelila en hodnik in si pripravila vse za prebarvanje drugega, druga skupina pa dopolnjuje zunanjo teraso z elementi iz predelanih materialov.


Poleg obogatitve obstoječega stanja in dogajanja v hiši, bi radi doprinesli k popestritvi mestnega življenja zaradi obiska večjega števila udeležencev iz tujine, promovirali turistične potenciale kraja tudi za mlade, omogočili lokalnim mladim, da se spoznajo s tovrstnimi projekti in morda v prihodnje katerega udeležijo, ter preizkusili in pokazali, kaj vse je mogoče doseči, če združimo glave in nekaj parov rok ter se lotimo dela.


Vabljeni ste, da si 19. aprila, ko bo naš projekt šel pri koncu, ogledate izvedene projekte in osvežene prostore, nekaj utrinkov pa bomo predstavili tudi 20. aprila na Cvetličnem sejmu in eko dnevu.