MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Living in Idrija – Poglejmo mednarodno!

sreda, 27 februar 2019 16:08

Kot smo že večkrat ugotovili iz predhodnih izkušenj z mednarodnimi prostovoljci, našo malo Idrijo lokalci premalo cenimo. Dojemamo jo kot samoumevno. Vse njene danosti, lepote, dediščino spoštujemo, a nanjo pozabimo in z leti smo se navadili živeti z njo in se nam ne zdi nič več posebnega. Zaradi tega odnosa do našega kraja si večkrat mislimo, zakaj bi nek turist sploh prišel k nam oziroma zakaj bi ostal dlje kot eno popoldne. Sploh, če nismo vsaj malo v stiku s kakšno organizacijo ali zavodom, ki je povezana s turizmom.

Mladinski center Idrija v svoji biti ni turistična organizacija, niti ni bil ustanovljen zato. Vseeno pa smo z leti iz mladinskega dela prerasli tudi v mednarodno mladinsko delo. To pomeni, da za lokalne mlade in mlade iz evropskih držav organiziramo mladinske izmenjave ter mobilnosti za mladinske delavce.

Mladinska izmenjava pomeni, da skupina mladih v sproščenem okolju raziskuje različne tematike, hkrati pa razvija pomembne kompetence za vsakdanje življenje (npr. komunikacija v tujem jeziku, digitalne kompetence itd.). Gre za bolj zabavno obliko učenja in druženja s sovrstniki iz različnih držav. V MCI-ju smo do sedaj izvedli 3 mladinske izmenjav, in sicer:
• Mladi, mesto in dediščina (na temo revitalizacija mesta),
• Why our minds matter (na temo duševnega zdravja),
• Tell me who you are (na temo spoznavanja različnih kultur in aktivnega preživljanja prostega časa)

Prav v tem tednu pa poteka še ena mladinska izmenjava po imenu How to survive real life, na kateri se ukvarjajo s kompetencami 21. stoletja in z miselnostjo zero waste. Pridružite se nam lahko na mednarodnem dnevu odprtih vrat in na zero waste delavnicah.

Leta 2018 smo prvič izvedli tudi mobilnost mladinskih delavcev po imenu Rural power. Aktivnosti mobilnosti mladinskih delavcev sodelujočim mladinskim delavcem omogočajo razvoj in krepitev lastnih kompetenc za izvajanje svoje vloge v mladinskem delu. Gre za bolj strnjeno in strokovno obliko izobraževanja namenjenega mladinskim delavcem.

Če povzamemo, se je v našem mestu izobraževalo in zabavalo vsaj 100 mladih, pripravilo različne aktivnosti za lokalno skupnost, pa tudi doprineslo k gostinski in drugi ponudbi v mestu.

Pridobljeno imamo tudi akreditacijo za izvajanje Evropske solidarnostne enote, preimenovane iz Evropske prostovoljske službe. Se še spomnite Ines, prikupno Španko, ki je s kolesom raziskovala naše kraje? Kaj pa Ronija, ki je med hojo domov žongliral? Kaj pa Mireille, ki je za gimnazijce pripravila aktivnosti Imp!act? Tudi letos se nam pridružita nova dva mednarodna prostovoljca za približno 8 mesecev.

Gostimo tudi Workaway prostovoljce, ki v zameno za delo (5 ur na dan) dobijo prenočišče in prehrano. V Hostlu Idrija (ki spada pod MCI) workaway prostovoljce gostimo od poletja 2018. Tako sta npr. pri beljenju hodnika v stavbi, kjer se nahaja MCI, poleti pomagala Juan in Natxo, en iz Kolumbije in drugi iz Španije. Na jesen sta se nam pridružili Patrica (ZDA) in Roma (Avstralija), ki sta prebelili nekatere sobe v hostlu. Patricia pa je tudi pripravila predavanji na GJV in nekaj zapisov na naši spletni strani. Prostovoljci pri nas ostanejo približno 3 tedne, ampak glede na zapis, se imajo pri nas lepo. V decembru 2018 pa nam je Maureen (Francija) pomagala pri barvanju vrat.

Veliko vprašanj pa dobimo tudi gleda hostla.
»Kako vam gre? A sploh kdo prespi v hostlu?«
»A mate kaj zasedeno? A sploh kdo prespi v Idriji?«

In da boste vedeli, da se v Hostlu Idrija res dogajajo zanimive stvari, lahko spremljate FB stran, kjer boste izvedeli, da je v lanskem letu Hostel Idrija obiskalo 728 gostov, najpogosteje iz Slovenije, Francije, Nemčije, Češke in Hrvaške. Ekipa hostla pa tudi objavlja zanimive prigode turistov, ki se znajdejo v naši hiši.

Naj hiša živi in ne pozabimo na to, da ljudje radi prihajajo k nam ;)

 

 

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2