MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Slovnica res ni zlovnica

četrtek, 14 februar 2019 14:26

V torek je na delavnici Slovnica ni zlovnica 12 udeležencev osveževalo svoje znanje o najpogostejših slovničnih napakah in pravilih, izmed katerih jih nekaj z veseljem delimo z vami:

1. VEJICA

Glavno pravilo je, da vejica ločuje glagole. (npr. Za zajtrk jem palačinke, ki so najboljša hrana za otroke in odrasle.)

Vejice pa nikoli ni pri veznikih in, terpa*, ali*, ali-ali, bodisi-bodisi, niti-niti, ne-ne (npr. Gledali smo film pa jedli kokice. Zvečer je dremal ali gledal televizijo. Na športnem dnevu so se ali sankali ali šli drsat. Janko ni rad niti bral niti pisal.

*pred tema dvema veznika stoji vejica v nekaterih primerih.

2. V - IZ / NA - Z

Če greš V kraj, prihajaš IZ kraja (npr. v center, iz centra) in če greš NA določeno mesto, prihajaš Z določenega mesta (npr. na Bled, z Bleda).

3. TREBA JE in POTREBNO JE

Kadar lahko uporabite "treba je", takrat ne uporabljajte "potrebno je". "Treba" se sicer uporablja v kombinaciji z glagoli (npr. Ko je mraz, je treba zakuriti.), "potrebno" pa s samostalniki (npr. Novo izobraževanje ni le zaželeno, ampak potrebno.).

4.NEDOLOČNIK in NAMENILNIK

Nedoločnik je osnovna oblika glagola, ki jo najdemo v slovarskem geslu (delati, spati, teči …), namenilnik (delat, spat, teč …) pa uporabljamo samo za glagoli premikanja/gibanja (grem, dati, leči itd.). Torej: Nočem delati. Nikoli ni rad šel delat.

 

Predavateljica nam je dala nekaj namigov, kako si pomagati naslednjič, ko bomo v dvomih:

- poiščermo po googleu: npr. s čimer ali s čemer
- preberemo odgovore ali zastavimo vprašanja v jezikovni svetovalnici
- uporabimo spletno stran Amebis Besana (lektoriranje, sklanjanje, spreganje)
- se obrnemo na Jezikovne storitve Parafraza: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. / FB: Jezikovne storitve Parafraza

Na spletni strani lahko najdete tudi bazo inštruktorjev, ki vam lahko pomagajo pri različnih šolskih predmetih.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2