MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Living in Idrija by Lovro [Žvit u Iderji je finu]

četrtek, 03 januar 2019 09:17

»ŽVIT U IDERJI JE FINU M'PA FRIŠNU«

Idrje je tk bel enu mejhnu mistece, pa je še zmiri tanar tabel tabuli deleč naakul. U iderji sm at zmiri pa tut čehm še usaj en cajt ta astat.

Če paglijam u cajt, ka sm biu še bel pr ta mejhnih, si mislem, de se libi kt ta ankir na'b mogl žvit. Se spaunem, ka sma še kt atroc pridnu zjutrej hadil u osnovka sam sma zmiri kumej čakal, de se šula kampli, ka sma mil pa naše dost bel pametne reči za ugajnet. Nu, in ka sma le dačakal tist tazadn zvonc, sma se hitr usul van iz šule pa šli damu pa useh najbel dougih avinkih kar se je dalu. Sevide sma mil papaudne en kap obveznosti, kt sa glasbena šula, verouk, pevski zborčk m'pa kešna telovadba, sam se je pa usak dan najdu cajt še za kešne kazlarije pagajnet, edin če si atu pa mam enga al pa dva »podpisa staršem« iz šule prnisu.

Spounem se tut, de sma z družina skor usak vikend hadil pa teh idrskih gričih sploh na isen, ka je blu en kap listja pa tleh pa je blu strašnu lepu za videt. Pol ka sma pa pršl nazaj s teh sprehodov, sta šla pa ata m'pa mama pačivat, mi atrac sma se šli pa s koli pretipat. Tu je zglijal pa prbližnu tak, de sa nas »ta veliki« (ta starej brati pa nihovi prjatli) lavil pa cili grap mi sma pa upil kt grišne duše. Tk de tut če danc kešna stara mama van z grape prašete, bu zih rekla, de sa nas učasih pa tut one mile pouhn kufr.

Nu, ka pa zej s sednajst litnmi ačmi glijam na Idrje se moje mnejne ni prov kej dost spremenilu. Imama adlične šule m'pa fajn profesorje, ka jih mama večina cajta še kr radi, pol sa tuki razni klubi košarkarjev, karateistov, plesalk ptn. (pa tk naprej). Ad zmiri imama tut razne kulturne prireditve m'pa tud žure za mlade, ka jih velik tut sami organiziraje, tk de imaje atroc, mladina pa tut ta stari dost stvari za pagajnet. Je pa Idrje sevide tut zgodovinsku pamoje enu najbogatejših mist pa Sloveniji, zatu je tukej kr nikej tako imenovanih turističnih atrakcij, zram našga rudnika sa pa zla znani tut idrski žlikrafi pa čipka.

Kt zmiri se da pa pausut še kej bulšga uštimat in zatu, de se kešna stvar izbulše murma Idrci mal ukap stupt m'pa ne sm glijat kk se baš fajn jemu, ampak tut kk bi ki kej prubav pamagat narest. Zatu ka dilu se prov zmiri najde, sam videt ga je triba!