MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

MCI V LETU 2018

četrtek, 20 december 2018 14:04

Leta 2018 se je v MCI-ju veliko dogajalo. Ob zaključku leta je čas za pregled dogajanja, če drugega ne, zaradi vseh poročil, ki jih je potrebno oddati ;)

Če se sprehodimo skozi leto 2018, začnemo z januarjem, ko so ekipo MCI sestavljala 3 dekleta. Začetek leta je bil pomemben tudi z vidika načrtovanja letnih aktivnosti. Prav tako smo februarja nadaljevali z načrtovanjem, saj smo izvedli Motivizijski vikend, kjer smo potrdili vrednote, poslanstvo, vizijo in strateške cilje za delovanje MCI-ja.

Glede na število dogodkov smo bili marca (11 dogodkov)  in aprila (13 dogodkov) zelo aktivni. K temu je najbrž prispevela tudi nova delovna sila, saj smo bili uspešni na javnem razpisu ZAPOSLITEV NA PODROČJU MLADINSKEGA DELA V MLADINSKEM SEKTORJU, in tako pridobili še 2 novi zaposleni. Aprila smo organizirali tudi več odmevnih dogodkov, kot npr. Dan za spremembe, Tek v Belo... April pa ni bil pomemben z vidika dogodkov, ampak tudi zaradi prevzema še večjega dela stavbe bivšega doma Nikolaja Pirnata. S tem smo pridobili še več prostora, nove pisarne in prevzeli delovanje hostla. S tem smo zamenjali tudi upravnika stavbe / hišnika in zaposlili osebo, ki bo odgovorna za delovanje hostla. Ne smemo pozabiti tudi na to, da sta se nam marca pridružila 2 EVS prostovoljca - Roni in Mireille. Aprila smo izvedli tudi prvi mednarodni trening oziroma mobilnost za mladinske delavce (Rural Power), kjer smo z mladimi iz Estonije in Romunije razvijali ideje še za uspešnejše mladinsko delo na podeželju.

Maja smo evalvacijo delovanja MCI-ja nadgradili še z informacijami pridobljenimi s strani osmošolcev, saj smo v vseh treh razrednih v OŠ Idrija izvedli fokusne skupine. Evalvacija in pogovori so nam odlično vodilo za snovanje novih programov in organizacijo dogodkov. Junija smo izvedli prvi MCI avanturo. Odpravili smo se v Gardaland! Junij je bil poseben tudi iz vidika praznovanja 5-letnice MCI-ja in ponovne otvoritve hostla. Dogodek smo obeležili s prikupno prireditvijo in koncertom na terasi.

Poletje je bilo prav tako pestro. Nadaljevali smo z izvajanjem Mestnega igrišča, organizirali smo 4 Terasa party-e in tako oživljali staro stavbo, Počitniški kino smo razširili tudi v okolico Idrijo in mu zraven dodali še Potujoče igrišče. Aktivne Bele zaradi slabega vremena na žalost nismo morali izvesti. Smo pa v začetku poletja izvedli mladinsko izmenjavo med Slovenijo in Španijo. Med izmenjavo smo izdelali nove igre za Mestno igiršče, okrasili teraso z zastavicami, prenovili telefonsko govorilnico in še marsikaj. Avgusta smo že drugo leto zapored organizirali tudi Praznik idrijskih žlikrofov.

Septembra smo veliko pozornost namenili promociji MCI-ja. Obiskali so nas vsi prvi letniki dijakov, predstavljali smo se pred Oš Idrija in Oš Spodnja Idrija, ponudili smo različne (tudi nove) krožke, promovirali uporabo učilnice v MCI za samostojno učenje, predstavljali vse možnosti Adprtga MCI-ja in še mnogo več. Izdali smo tudi prve MCI rokovnike! Tradicionalo smo organizirali tudi Karavano mikropivovarn, tokrat na novi lokaciji, in sicer na terasi pred MCI. Začeli smo tudi s stalnim programom, in sicer s pevskim zborom, tečajem tolkal, programerskim krožkom, učnimi urami kitare in osvežitveni tečaj nemščine.

Oktobra smo zaključili z oživljanjem mestnega središča ob četrtkih (Mestno igrišče), začeli pa s prvim ustvarjalnim sklopom (keramične delavnice). Izvedli smo tudi novo srečanje Preživimo dan skupaj in poskrbeli za raznolike dogodke. Oktobra je bil pomemben dogodek tudi Dan poklicev, ki smo organizirali prvič, namenje pa je bil vsem devetošolcem iz 4 osnovnih šol iz občin Idrije in Cerkna.

Novembra smo izvedli projekt Mladi volimo, s katerim smo želeli aktivirati mlade za višjo udeležbo na volitvah in nasploh informirati mlade o pomenu volitev. Mladi so intervjuirali kandidate, organizirali smo zelo dobro obiskano soočanje kadnidatov ter skrbeli za informiranost mladih o volitvah. Novembra je že tradicionalno potekal 5. vikend videošpilov. Na novo pa smo se povezali s Centrom za krepitev zdravja Idrija, ki je prevzel organizacijo sklopa delavnic o premagovanju stresa. Sodelovali smo tudi z Gimnazijo Jurija Vege Idrija, saj smo za njih izvajali raznolike delavnice. Konec novembra smo začeli tudi s projektnim sklopom 5 za vzgojo, ki ga sestavlja 5 predavanj 5 praznih predavateljev na temo vzgoje, namenjen pa je vsem, ki vzgajamo. Prvo predavanje konec novembra je bilo zelo dobro obiskano.

Decembra smo ponovno začeli s sredinimi druženji, se zopet pridružili akciji Božiček za 1 dan in organizirali 1. Zimsko terasa party.

---

Poleg vsega tega pa smo aktivno sodelovali z Občino idrija v projektu GaYA, izvajali podjetniške vsebine v okviru projekta Startap! Idrija-Cerkno in izvedli svoj pri projekt, katerega naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj - Aktivirajmo se!. Trudili smo se tudi v smeri čim večje dostopnosti MCI-ja za različne skupine posameznikov.

Aktivni smo bili na mednarodnem področju. Omenili smo že mladinsko izmenjavo in mladinski trening v Idriji, poleg tega pa smo 5 mladih poslali tudi na mladinsko izmenjavo na Nizozemsko. Omenili smo tudi že, da smo gostili dva EVS prostovoljca, hkrati pa smo bili za 1 prostovoljko tudi pošiljajoča organizacija. 

Izobraževali smo se tako na mednarodnem področju kot tudi v lokalnem in nacionalnem okolju. Posamezni čalni zaposlenih so se udeležili več kot 8 različnih izobraževanj. 

---

Če povzamemo smo sodelovali z več kot 12 različnimi organizacijami v Idriji, bili aktivni v 5 različnih projektih, se udeležili več kot 8 različnih izobraževanj in obiskali ali gostili 10 evropskih držav.

untitled 5c 20r 35179409

---

Aktivni smo bili tudi z objavami, članki in prispevki.

---

MCI prostore smo oddali različnim društvom, organizacijam in posameznikom. Najpogosteje pa smo prostore MCI oddali za praznovanje rojsntih dni. Prostore smo oddali 56, kar znese približno 260 ur praznovanja v MCI.

---

V letu 2018 smo prevzeli tudi hostel. Ekipa Hostla Idrija v novem letu 2019 sporoča:

49342011 1993369917442990 2473372632410488832 n

----

Ker pa MCI sestavljajo tri društva, je pomembno, da predstavimo tudi njihovo delovanje v letu 2018.

Društvo tabornikov Rod srebrnih krtov Idrija

 • zabeležili 114 plačanih članarin
 • izpeljali 4 večdnevne akcije, katerih se je skupno udeležilo 150 idrijskih tabornikov
 • organizirali in se udeležili 20 drugih akcij, izletov in tekmovanj
 • s člani vodstva sestankovali, planirali in vrednotili 23-krat
 • pridno delali na 14 delovnih akcijah v MCju, na Pšenku in v Karigadorju

Klub idrijskih študentov

 • Organiziran prevoz na dogodke
 • Sodelovanje pri Primorski fešti
 • Pustovanje
 • Sodelovanje pri Škisovi tržnici
 • Enotedenski festival Čipkarija 2018
 • Dijaške žure
 • Glasbeni program v Swenaku
 • Študijska tržnica na GJV
 • Varno s KIŠem (akcija ozaveščanja o AIDSu)
 • Pozdrav jeseni
 • Podpora dijaški reviji Cajtng

Idrija 2020

 • 1 večji javni dogodek
 • 102 popisanih in fotografiranih rudarskih hiš
 • 2 odmevnejša projekta: Prenove idrijskih rudarskih hiš (popis, priprava kataloga ukrepov za prenovo rudarskih hiš, priprava PZI za 1 rudarsko hišo) in HeritageLab
 • 2 nagradi: Zmagovalci EU Social Innovation Award, Osebnost Primorske meseca novembra

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2