MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Participacija mladih je nujna, ne le zaželen dodatek

četrtek, 06 december 2018 16:20

Sporočilo za medije: Zaključek projekta GaYA in konferenca v Chambéryju/Francija

Za več participacije mladih v Alpah! Ta poziv je bil na konferenci projekti GaYA v francoskem Chambéryju posredovan politikom alpskih držav. Številčna udeležba odločevalcev in mladih iz vseh alpskih držav je potrdila pomembnost tematike ter uspeh projekta.

Kako lahko mladi sodelujejo v alpskih območjih? Kateri inovativni projekti in ideje že obstajajo? Kaj lahko storijo načrtovalci politik in odločevalci? Da bi odgovorili ali našli odgovore na ta vprašanja, se je več kot 200 udeležencev iz vseh alpskih držav udeležilo zaključne konference projekta Odločanje in mladi v Alpah (GaYA) v francoskem mestu Chambéry. Na interaktivnih delavnicah so mladi in politiki izmenjavali ideje, nabirali nova znanja ter navezovali nove stike, ki bodo dobrodošli pri vpeljevanju novih pristopov participativne demokracije v alpskih območjih. Dogodek se je zaključil s predstavitvijo mladinskih filmov alpskega filmskega natečaja, degustacijo alpskih jedi in glasbo.

Konferenca je potekala v okviru projekta Odločanje in mladi v Alpah in je kot sklepno dejanje projekta v celoto povezala vse dosedanje aktivnosti osmih partnerjev iz celega alpskega območja: znanstveni pristop in analize, usposabljanja in predavanja na temo novih načinov participacije mladih, predstavitev pilotnih aktivnosti v 15 alpskih območjih, priporočila za odločevalce in filmski festival na temo mladih v Alpah.

Iz Slovenije je na konferenco potovalo 22 udeležencev, od tega kar 14 mladih, pa tudi mladinski delavci Mladinskega centra Idrija, sodelavci idrijske občinske uprave ter župan Občine Idrija v odhajanju Bojan Sever. Na konferenci je projektni svetovalec Občine Idrija Matevž Straus predaval o načrtovanju participatornih procesov za mlade, Maša Eržen in Tina Mervic iz Mladinskega Centra Idrija sta predstavljali uspešno zgodbo nastanka mladinskega centra v Idriji, projektna svetovalka Občine Idrija Janja Hiti pa je v panelni razpravi predstavljala izkušnje s projektom v Idriji in Godoviču ter Kranjski Gori. Mladi udeleženci so se udeleževali delavnic in predavanj, se družili z vrstniki iz drugih alpskih držav ter spoznavali njihove mladinske aktivnosti.

gaya delavnica

»Mislim da si bom najbolj zapomnila samo mesto Chambéry, najbolj uporabna informacija pa je v bistvu srečanje samo – kako je potekalo, spoznavanje in sodelovanje z novimi, neznanimi ljudmi,« pravi Tereza Hladnik (15 let). Ajda Tušar (18 let) pa je po konferenci dejala: »Udeležba na zaključni konferenci projekta Gaya, ki se je odvijala v mestecu Chambery na vzhodu Francije, je zagotovo ena tistih nepozabnih izkušenj, ki se zgodijo skoraj popolnoma spontano. Dobra hrana in še boljša družba, zanimiv in raznolik program konference, zabavni gostitelji, vzdušje sproščeno, v zraku pa angažiranost vseh prisotnih, pozitiven pogled na prihodnost... Fajn je blu!« ter še pripisala: »P.S.: Sir imaje ris fin!«

48155487 390376925037033 2192492955346927616 n

Informacije o projektu GaYA: http://www.alpine-space.eu/projects/gaya/si
To sporočilo in fotografije z dogodka si lahko prenesete na povezavi:
http://www.alpine-space.eu/projects/gaya/si/konferenca 

Za vprašanja in dodatne informacije je na voljo:
Matevž Straus, Občina Idrija, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 ---

O projektu GaYA:
V sodelovanju osmih partnerjev iz petih različnih držav si projekt Odločanje in mladi v Alpah (GaYA) prizadeva povečati kakovost demokratičnih procesov v alpskem prostoru s krepitvijo vključevanja mladih v odločanje in razvojem novih načinov za odločevalce. Projekt sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj prek Interreg programa sodelovanja Območje Alp ter podpira Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.
Več: www.alpine-space.eu/gaya 

logo gaya