MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Living In Idrija by Maruša

torek, 04 december 2018 12:48

Idrija. Mesto, ki je pustilo name poseben pečat.

Vse bolj in bolj se mi zdi, da je živeti v Idriji pravi luksuz. Pa nisem bila vedno takega mnenja. Tudi sama sem bila včasih med tistimi, ki si je želela čimprej ven iz te »luknje«, saj tukaj zase nisem videla veliko možnosti, da si ustvarim takšno življenje, kakršnega si želim. Ko pa sem se po študijskih letih iz Ljubljanje preselila nazaj v Idrijo, sem opazila, da mi ima to mestece za ponuditi veliko več, kot sem sprva mislila.

Naj naštejem le pet stvari, za katere sem najbolj hvaležna. Prva izmed njih je zagotovo čudovita, neokrnjena narava, ki obdaja našo kotlino. Ko si zaželim malo sprostitve in oddiha od vsakodnevnega stresa, se mi možnost skoka v naravo ponuja kar sama od sebe. Lahko grem tečt po Rakah, počakat sončni vzhod na Kobalove planine, na daljši sprehod do Hleviš ali pa odkolesarim do Klavž in si tako prevetrim misli. Poleti pa ne gre brez naravnega kopališča v Idrijski beli. Druga stvar, ki mi je zelo všeč, je ta, da imam vse na dosegu roke. V Idriji je vse blizu in povsod lahko grem peš, kar mi je zelo pomembno, saj zaenkrat še nimam vozniškega izpita. A ni to luksuz, da imam do službe samo 5 minutk hoje in mi ni treba vsak dan preživeti uro ali dve v avtomobilu? Pa še ekološko je! In ko sem že ravno pri ekološkem ... Zelo me veseli dejstvo, da imamo v Idriji tržnico, kjer je moč dobiti veliko lokalnih izdelkov, in trgovino Vitaminčk, ki se je prva v naši občini uvrstila na seznam Zero Waste trgovin. Tam imajo vedno več izdelkov, ki so na rinfuzo in jih lahko napolnimo v lastno embalažo (npr. sadje, zelenjava, oreščki, stročnice, žitarice, čistila) in izdelkov, ki so okolju veliko bolj prijazni od že obstoječih (npr. bambusove zobne ščetke, leseni glavniki, pralni vložki). A ni to krasno, da kot občina delamo na tem, da zmanjšamo svoj ogljični odtis? Četrta stvar, za katero sem hvaležna, so številni dogodki in aktivnosti, ki se jih organizira v Idriji. Marsikoga slišim reči, da se v Idriji nič ne dogaja. Pa to sploh ni res! Veliiiiiko stvari se dogaja, le da mogoče marsikdo sploh ne ve za to. Jaz sem iskreno navdušena nad delom Medgeneracijskega in Mladinskega centra, ki nam vsak teden ponujata številna poučna predavanja, delavnice in raznorazne športne aktivnosti. Vsak lahko najde nekaj, kar je po njegovem okusu. Peta stvar, ki se mogoče večini sploh ne bo zdela pomembna, meni pa je zelo dragocena, pa je to, da lahko grem končno tudi jaz nekje v Idriji s prijateljico na tortico in mi ni treba samo gledati, kako se drugi oblizujejo okoli ust. V Kavarni in slaščičarni Emilija imajo namreč na voljo božanske presne tortice in kakor sem slišala, se nam obetajo tudi domači veganski piškotki, hihi.

Kaj pa me v naši občini najbolj moti? Predvsem to, da vse bolj opažam, da je veliko občanov preveč pasivnih in apatičnih, kar nam dobro kaže tudi letošnja udeležba na lokalnih volitvah v prvem krogu, saj je prišlo izrazit svoj glas le 52.3 % prebivalcev občine Idrija. Ob vsem tem se sprašujem, kaj se dogaja s preostalo polovico prebivalcev? Kakšni so razlogi, da niso prišli volit? Je mogoče, da jim je čisto vseeno, kdo bo zastopal našo občino in kdo jo bo vodil naslednja štiri leta? Zakaj je temu tako?

Večina prebivalcev očitno samo čaka, da bo kdo kaj naredil, da se bo kaj zgodilo, da bo prišlo do želenih sprememb. Vidijo, da bi bilo marsikaj za narediti, vedo, da v Idriji pogrešajo to in to in da bi bilo lepo, ko bi se to in to izboljšalo, vendar sami za izvedbo teh ciljev niso pripravljeni narediti čisto nič. Žalostno je, da so tisti, ki najmanj naredijo, ponavadi najbolj glasni, ko se kaj naredi, pa jim to ni po godu. Ja, lahko je sedeti na kavču, srebati kapučin in biti pameten. To znamo vsi. Najlažje je jamrati, česa vsega v Idriji ni, kritizirati, kaj vse je narobe in kazati s prstom na druge ter nanje odlagati vso krivdo in odgovornost za nastalo situacijo. Malo težje pa se je zazreti vase in uvideti, da prav vsak izmed nas, vsak prebivalec Idrije, lahko aktivno pripomore k temu, da se uresniči tisto, kar si želimo in za kar se zavzemamo.

Mesto smo ljudje. Mesto soustvarjamo ljudje. Zakaj bi čakali na druge, ko pa lahko veliko pripomoremo k graditvi lepše prihodnosti ravno mi?

Kaj si pa ti pripravljen narediti, da bo ta naša »luknja« bolj prijazna občina za vse nas, tudi za vse tiste, ki vse prevečkrat ostajajo prezrti in neopaženi? Kakšen bo tvoj prispevek k boljšemu jutri?