MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Odpiranje oči, odpiranje priložnosti

ponedeljek, 26 november 2018 10:11

Ob začetku novega šolskega leta sem pregledovala možnosti izobraževanj, saj sem si po enem letu zaposlitve v Mladinskem centru Idrija (MCI) zaželela novih izkušenj in nadgradnjo dosedanjih znanj. Med brskanjem mednarodnih priložnosti sem naletela na Erasmus+ trening EYE opener na Norveškem.

Erasmus+ je program EU za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi. Program Erasmus+ ponuja finančno podporo posameznikom različne starosti, ki želijo v tujini izpopolniti ali drugim predati svoje znanje in izkušnje. Trening je oblika izobraževanja, kjer preko različnih interaktivnih delavnic in metod, preko učenja z delom in izmenjavo mnenj, gradiš svoje znanje ter kompetence. Je zelo aktivna oblika izobraževanja, kjer v kratkem času absorbiraš veliko novega znanja. Ime treninga EYE opener pa ponazarja pridobivanje znanja o mladinskih izmenjavah (youth exchange = YE) in ti odpre oči, kako mladinsko mednarodno izmenjavo izpeljati še bolje.

Prepričala me je vsebina treninga, dodelanost programa in možnost, da na aktivnost odpelješ še dva mlada posameznika. Glede na to, da se v MCI-ju trudimo vključevati mlade tudi v mednarodno mladinsko delo, se mi je zdela odlična priložnost, da se na aktivnost skupaj s 16-letnima Leonom in Dašo, prijavimo.

Odobrene prijave smo se zelo razveselili, navdušenje pa je naraščalo iz dneva v dan. Jaz kot zaposlena v mladinskem centru sem pridobila ogromno novih znanj za delo z mladimi, o mladinskih izmenjavah, metodah vključevanja mladih, prav tako pa so tudi mladi pridobili vpogled v prijavo mladinskih izmenjav, njihovo oblikovanje in možnost oblikovanja svoje prve prijavnice. Leon pravi, da se je naučil veliko novega o programu Erasmus + in izmenjavah na splošno, o medsebojni komunikaciji in delu z mladimi. Poleg tega pa še nekaj o kulturah drugih držav udeleženk.

Poleg pridobljenega znanja so bila zagotovo pomembna tudi nova prijateljstva in sklenjena partnerstva. Skozi trening smo preko simulacijske igre načrtovali pravo mladinsko izmenjavo s partnerji iz Islandije. Če bomo prijavnico tudi v realnem življenju uspešno načrtovali, se nam morda naslednje poletje obeta potovanje na Islandijo. Tako bomo pridobljeno znanje dejansko uporabili pri resnični izvedbi, načrtovanju in prijavi novih projektov v sklopu programa Erasmus+ Mladi v akciji.

Na nas je pomembno vplivalo tudi potovanje samo. Trening je potekal v vasici na koncu fjorda, 3 ure oddaljeni od mesta Bergen. Ves teden smo lahko občudovali naravo, spoznavali norveški način življenja in tako tudi spoznavali novo državo in nekoliko drugačno kulturo. Poleg tega je trening vključeval tudi veliko raznolikih doživetij, tako si bo Leon najbolj zapomnil plavanje v neoprenski obleki v ledeno mrzlem fjordu. Seveda pa tudi vse nove ljudi, ki jih je spoznal in izkušnje, ki jih je pridobil.

Trening je bil zelo kvalitetno načrtovan, dodelan, vključeval raznolike metode, odlično povezoval delo mladih in mladinskih delavcev, zato bo trening pomembno vplival na nadaljnjo delo pri načrtovanju mladinskih izmenjav. V Mladinskem centru Idrija že v februarju gostimo novo mladinsko izmenjavo, katere se bo udeležilo približno 30 mladih iz Slovenije, Cipra, Poljske, Hrvaške in Nizozemske. Prav tako pa je februarja tudi nov prijavni rok na razpis za pridobitev sredstev za izpeljavo novih mladinskih izmenjav.

Naj zaključim z zapisom Daše, v katerem povzame dogajanje na treningu in namigne kaj bomo počeli v prihodnosti:

»Celotna izkušnja mi je dala veliko, vse od tega, kako splanirati mladinsko izmenjavo, do rešitve, kako kombinirati finski jogurt z nizozemskim vafljem.
V spominu mi še vedno najbolj ostaja prav trenutek, ko smo se, kot zagreti ljubitelji Skandinavije, zakadili do Islandcev in skupaj z njimi iz drobne ideje razvili nekaj velikega. Skupaj smo namreč pripravili osnovo za mednarodno izmenjavo, ki jo bomo organizirali prav kmalu, le ta pa se bo dotikala bolj občutljive teme, ki pa naj ostane skrivnost. Zanimivo je, na kakšen način te delo v skupini nauči sodelovanja, predvsem pa prilagajanja. Kako bi sicer znali združiti ribo s potico?«

Avtor: Tina Mervic