MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Gašper Ferjan: Meni je dovolj vseh »kimavčkov«

ponedeljek, 12 november 2018 14:41

Zakaj ste se odločili kandidirati za župana?

Menim, da Idrija potrebuje velike spremembe v občinski politiki.  Meni je dovolj vseh »kimavčkov«, ki ohranjajo obstoječe stanje nespremenjeno, kar se vleče že desetletja. Potrebno je narediti velik rez. Čeprav si vsi želimo uspešnih gospodarstvenikov v naši občini, si pa ne želimo, da ti obvladujejo javne zadeve. Menim, da je treba občino dati občanom, ne pa ozkim partikularnim interesom. Pretirano preveč sredstev gre v infrastrukturne investicije in pretirano premalo v storitvene dejavnosti, ki bi spodbujale življenje v Idriji.

Rekli ste, da se preveč vlaga v infrastrukturo, a vseeno pravite, da boste zgradili bazen. To so precej veliki stroški. Kdo bo investitor?

Imamo tako imenovano tromostovje in kolesarsko stezo, to so večmilijonske investicije. Za tisto, kar pa sam omenjam, nikoli ni bilo dovolj politične volje za uresničitev. Akvarij  je bil eden glavnih razlogov, da kandidiram. Sem za to, da se ohrani edini turistični proizvod, ki je obstajal že zadnjih 25 let.  

Imate kakšne okvirne ocene, koliko denarja bi to zneslo v številkah?

O tem še nisem razmišljal, se bo pa tekom kampanje številka specificirala.

Zakaj ste se odločili za študij na pravni fakulteti, če pa se sedaj ukvarjate predvsem s turizmom?

Še danes se spominjam kako je bilo, ko sem se odločil za pravno fakulteto. Bil sem med najboljšimi učenci na gimnaziji in sem lahko izbral katerokoli smer. Prijatelj mi je predlagal,  naj obiščem pravno fakulteto. Sprva mi ideja ni bila všeč, ko pa sem jo obiskal, sem bil prepričan, da je to najboljša opcija, ker omogoča resnično široko izobrazbo in lahko delaš na več področjih. Nisi odvisen od tega,  kaj si študiral, ker ti pravo povsod pride prav. Turizem pa je taka panoga, ki sem jo izbral popolnoma po naključju. Ko sem se vrnil iz tujine v svoj rodni kraj, sem se odločil postati sam svoj šef. Če si vztrajen človek, ki ve,  kam priti,  se ti to na koncu pozna.

Že prej ste omenili gradnjo bazena pri šoli. Kje pa je prostor?  Ali to pomeni, da se bo podrlo košarkarsko igrišče in igrala?

Bazen bi bil za šolo na ploščadi, ki je velika ravno za en olimpijski bazen. Zdi se mi odlična ideja za privabljanje turistov. 

Od kod boste vzeli denar za to investicijo, kdo jo bo financiral in koliko bo to stalo občinski proračun?

Na to vprašanje je v tem trenutku težko odgovoriti, lahko pa te podatke črpate iz tega,  kar sem že javno objavil. Lahko bi vsi malo zategnili pas -  ne potrebujemo  podvojenih občinskih organov,  kot npr. redarjev ali  turističnih  priveskov, ki samo  podvajajo delo.

So vam znani načrti za obnovitev Filmskega gledališča? Bi ta načrt kot župan uresničili?

Da. So mi znani. Spominjam se,  kako so ravno vaši kolegi z eno samoiniciativno akcijo želeli ohraniti ta spomenik,  nakar so jih opozorili, da je zaščiten in da gre to počasi.  Dejstvo je, da čas hitro mineva in če ni investicij,  tehnika zastari, stavbe zastarijo. Na tem področju imamo podobno problematiko kot na turističnem: npr. naš kraj ima trikrat manj nočitev kot povprečen kraj v Sloveniji.

Lahko v vašem mandatu pričakujemo obnovo? Da ali ne?

Obnovo v tem smislu, da se resnično izvedejo ta nujna dela, ki so predvidena, da ne zamaka, da ni nevarno za mimoidoče, kot je bilo do sedaj, da je izgled boljši.  Drugače se mi zdi najbolje,  da se postopoma prenavlja v skladu z možnostmi. Mislim, da to ni taka prioriteta,  kot je razvoj turizma.

Se bo pa naredilo v štirih letih,  če boste postali župan?

Da. Pač …

Za mlade v Idriji skoraj ni prostora za druženje. Imate kakšne načrte,  kako to spremeniti?

Ja. Strinjam se,  da center mesta zamira, klub Kaos je zadnjič deloval, mladi imate nekaj zabaviščnih prostorov malce izven mesta in pa prostore, ki vam jih je odstopila Občina. Zagotovo bi se dalo poiskati še druge alternative, kot so včasih že bile,  pa se sedaj namenjajo za druge namene. To je vse stvar pogovora s predstavniki mladih, tako da konkretnih načrtov na tem področju nimam, lahko pa sedaj daste svoj predlog.

Kajzer je bil mišljen le kot začasno skladišče za posipne materiale. Ali mislite v vašem mandatu ta prostor vrniti mladim?

Zagotovo. Hvala, da ste me spomnili na ta Kajzer park. Menim, da je škandalozno, da so pod pretvezo začasnega ukrepa ta prostor namenili za posipne materiale. Takrat ga je z namenom ureditve kupila Občina, a vanj  se nikoli ni  vlagalo in je resnično primeren za javne prireditve. Poslopje se lahko tudi proda, denar pa porabi v korist mladim. Mislim, da je bil v začetku namenjen celo za hotelirsko dejavnost.

Omenili ste že kar precej gradbenih objektov, a pravite, da ne boste vodili infrastrukturne politike. Torej vodite proinfrastrukturno politiko ali ne?

Ne, tu so mišljene predvsem tiste investicije, ki so že vnaprej dogovorjene.

Infrastrukturna politika bo vedno v določeni meri.

Kolesarsko stezo smo omenili že prej. Se vam zdi potrebna? V kolikor je odgovor ne, kam bi vložili ta denar?

Ja, mislim da so ti  infrastrukturni projekti,  recimo kolesarske steze, resnično del širšega sklopa regijskega povezovanja, kjer naj bi povezali vse te poti,  ampak to je res dolgoročen projekt. Tudi če bomo mi vodilni in poizkušamo biti vodilni na tem področju,   ne bomo dosegli teh želenih ciljev, da bi recimo z ene točke v tej regiji  do druge na varen način prišel s kolesom. Tako da je to je še vedno naivno pričakovanje, da bo pa na ta način javni denar najbolje služil ljudem.

Torej v primeru, da postanete župan,  v vašem mandatu ne moremo pričakovati kolesarske steze?

Ne, to ni na seznamu mojih prioritet.

Število mladih v Idriji drastično pada. Kako bi vi to spremenili?

Mislim, da je to splošen trend odhajanja mladih v tujino in večje kraje. To se spremeni na tak način, da si boljši od drugih občin v privabljanju kapitala. Mladim bi poskušal dati možnost za življenje tukaj, tako da bi prisluhnil tudi njihovim idejam, saj so oni nosilci prihodnosti.

Kako nameravate obrniti trend upadanja vpisa na idrijsko gimnazijo in tako ohraniti srednješolske programe v Idriji?

Upad vpisa je povezan z demografsko sliko, za katero mislim, da se sama po sebi izboljšuje. Menim pa, da je to stvar same gimnazije, da poskuša iztržiti najboljše iz situacije. Vpis je odvisen od njihove upravljavske skupine, torej kadra.

V Idriji je malo stanovanj za mlade, če pa so, so predraga. Boste kot župan to spremenili in mladim omogočili dostojna stanovanja, ki si jih bodo lahko privoščili?

To problematiko lahko rešimo z več ukrepi. Prvi je ta, da občina subvencionira mladim najem posojila pod ugodnejšimi pogoji. Drugi ukrep pa je, da se zagotavlja boljša delovna mesta.

Že prej ste omenili, da je v vašem svetu samo 5 članov.  Kako mislite s tem uspešno voditi občino?

Vedno so potrebni pogovori in tako iščemo skupne rešitve. Želim, da se naš glas sliši, to bom tudi dosegel.

Se vam ob uspehu vaše stranke na volitvah družinska naveza v svetu ne zdi zaskrbljujoča? Menite, da ne bo prišlo do zmanjšane objektivnosti zaradi sorodstvenih vezi?

Ne, jaz na to ne gledam tako. Oni so mi pripravljeni v vsakem primeru pomagati. To, da so družinski člani tudi na listi, se mi ne zdi problem.  Oni bodo vedno delovali v korist ljudstva in jih poslušali, nimajo pa nekih svojih partikularnih interesov.

Se Vam vaša mati in oče zdita primerna za to mesto?

Zagotovo. Gledal sem tudi na to, da so kandidati različni po spolih in po starosti. Onadva sta izkušena človeka, tako da ne vidim razloga, zakaj ne bi mogla opravljati te nadzorniške funkcije precej bolje kot obstoječi.

Pa se vrnimo spet k akvariju. Obljubljate, da ga boste pripeljali nazaj v Idrijo. Pa je ta na Hrvaškem sploh naprodaj?

Sploh ni prodan Hrvaški, posojen je. Po zakonodaji je tako, da v kolikor v 5 letih ne prevzamemo tega akvarija nazaj, postane to darilo Hrvaški. Zakaj bi akvarij sploh komu podarjali, saj to ni v korist tega kraja?

Akvarij naj bi postavili v rudnik. Menite, da boste za to dobili potrebna dovoljenja? Kaj bo rekel UNESCO na ta grob poseg v dediščino Idrije?

V rudniku ostaja prostor za nove zadeve, glede UNESCA pa naj povem, da se s tem ničesar ne okrni, samo bogati. Tako bi prikazali tudi naše bogastvo živalskih vrst.

Za konec nam še povejte, zakaj bi morali glasovati za Vas.

To mora biti vaša želja, v tem morate videti neko priložnost. Ko si enkrat na oblasti,  poskušaš vedno delovati tako, da se enakopravno obnašaš do vseh in da se upoštevajo vsi interesi.

 

 

Intervju sva zapisali Tereza Hladnik in Maruša Mlakar, pri opravljanju pa sta sodelovala tudi Cene Skrt in Andraž Kosmač.

 gaaya

 

Izvajanje dejavnosti sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj prek Interregovega programa Območje Alp ter Občina Idrija v okviru projekta GaYA – Odločanje in mladi v Alpah.

 

 

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2