MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

5 za vzgojo

petek, 09 november 2018 14:46

27. 11. ob 18.00: HELIDOR CVETKO - Kako otroka naučiti delovnih navad in jih ohraniti pri mladostniku?

Heliodor Cvetko, univ. dipl. psiholog, psihoterapevt in supervizor iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor, imam več kot 35 let delovnih izkušenj na področjih vzgoje in odraščanja otrok in mladostnikov. 

Predstavil bom pomen pravočasnega formiranja delovnih navad za nemoten razvoj otroka, za minimaliziranje vzgojnih problemov in za kasnejšo življenjsko učinkovitost  mladega človeka. Govora bo tako o tem zakaj mnogi današnji otroci ne razvijejo pravega odnosa do dela in obveznosti, kakor tudi o tem, kaj bi bilo potrebno storiti, da bi mlade ustrezno usposobili za samostojno življenje.  Delovne navade bodo predstavljene kot eden najbolj zdravih načinov  zagotavljanja osebnega zadovoljstva. Nenazadnje, delovne navade spadajo med najpomembnejše stvari,  ki jih starši lahko damo otroku  kot popotnico za življenje.

 

29. 1. ob 18.00: BENJAMIN VOGRIČ - Govoru in jeziku naproti

Predavanje je namenjeno vsem staršem ali strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, ki jih zanima, kako lahko razvijajo otrokove govorno-jezikovne potenciale.

Predstavljene bodo najbolj pogoste govorno-jezikovne motnje in kako jih prepoznati ter kako ukrepati. Predstavljena bodo priporočila za vse tiste, ki bi želeli tekom vsakdanje komunikacije , igre in prostočasnih dejavnosti vzpodbujati govorno-jezikovni razvoj otrok. Predstavljene bodo tehnike branja knjig za vzpodbujanje jezika in vloga sodobnih medijev na govorno-jezikovni razvoj.

 

19. 2. ob 18.00: DR. ANDREJ PERKO - Vloga očeta pri vzgoji otrok in mladostnikov

 

26. 3. ob 18.00: DR. SAŠA KRAJNC - Diagnoza: Pridna!

Kako ustvarjati izpolnjujoče odnose ne da pri tem izgubite sami sebe

Postavljanje mej in razvijanje sposobnosti, da ljudem rečemo ne, od nas zahteva, da se ne oziramo na to, kaj si bodo o nas mislili drugi in da odgovornosti za njihovo mišljenje, čustva in vedenje ne prevzemamo nase. Že sama misel na to, da bi se prenehali obremenjevati z mislimi drugih, je pogosto za večino ljudi precej strašljiva. Pretirano pridni ljudje imajo zaradi izogibanja postavljanju meja pogosto občutek, da jih drugi izkoriščajo. Pogosto dvomijo vase, se počutijo prazni, ujeti, izčrpani ali izgoreli ter doživljajo, kot da ne morejo prositi za to, kar potrebujejo in si želijo. Kljub zunanjim dosežkom, predanosti, skrbnosti in delavnosti lahko čutijo, da ne dajejo dovolj in da bi se morali še bolj potruditi.

Na predavanju razkrivam znanja in orodja, ki vam lahko pomagajo, da izboljšate svoj občutek lastne vrednosti, prenovite svoje pomembne odnose in zaživite svoje življenje po merilih, ki si jih postavljate sami.

 

23. 4. ob 18.00: LEONIDA IN DR. ALBERT MRGOLE - Izštekani najstniki in starši, ki štekajo

Življenje z najstniki nas starše velikokrat pripelje v situacije, ko se počutimo nemočni, izgubljeni, ko spremembe zamajejo ravnotežje v družini, ko nam zmanjka učinkovitih strategij, ko se počutimo brez avtoritete, se sprašujemo, kaj smo v preteklosti naredili narobe, ko nas naši otroci vabijo v igre neskončnega pregovarjanja, ko se borijo za svoj prav in uveljavljajo moč …

Kaj pomeni ohraniti stik z odraščajočim otrokom?

Kako se naj odzivamo na njihove nove potrebe in vse spremembe?

Kaj pomeni ohraniti avtoriteto, držati meje in pravila?

Kako jih naj učimo, da bodo samostojni in odgovorni?

Veliko vprašanj, ki imajo konkretne odgovore skozi praktične primere in izkušnje. Tudi za starše, ki še nimajo najstnikov, da bodo pripravljeni vnaprej.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2