MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Izbral/-a bom najboljši poklic!

petek, 02 november 2018 10:03

Zadnji dan pred počitnicami so devetošolci v Mladinskem centru Idrija spoznavali poklice

V Mladinskem centru Idrija pogosto prisluhnemo idejam in željam drugih organizacij, predvsem na področju vzgoje in neformalnega izobraževanja. Tako smo na pobudo aktiva svetovalnih delavk osnovnih šol iz občin Idrija in Cerkno, prevzeli organizacijo pomembnega dogodka - Dan poklicev.  
V petek, 26.10., je bil Mladinski center Idrija napolnjen do zadnjega kotička. Tekom dopoldneva se je v prostorih MCI zvrstilo 139 devetošolcev iz vseh osnovnih šol iz občine Idrija in Cerkno s svojimi spremljevalci. Da so imeli kaj videti, je poskrbelo 87 gostov, iz 9 šolskih centrov, 4 večjih podjetji in 10 posameznikov. Predstavljenih je bilo čez 50 različnih poklicev, preko njih pa tudi 45 srednješolskih programov, možnosti kadrovskega štipendiranja ter dijaškega dela v določenih poklicih.  

Glavni namen dogodka je bilo devetošolcem predstaviti čim več različnih poklicev na čimbolj praktičen način, in jim s tem pomagati pri pomembni odločitvi glede njihovega nadaljnjega izobraževanja. Dogodek je bil zasnovan tako, da so učenci v skupinah prihajali po v naprej določenem urniku, se skupaj z našo ekipo vpeljali v dogodek in mišljene nastavili za spoznavanje novega ter si nato samostojno ogledovali poklice in ostale možnosti, ki so jih gosti predstavljali po hiši. Predstavljajoči so bili razporejeni po večjih sklopih (biotehnika, gozdarstvo-lesarstvo, zdravstvo-farmacija, elektrotehnika-strojništvo) in manjših točkah (vzgoja predšolskih otrok, aranžerstvo,  trgovstvo).  Veseli nas, da so se vsi povabljeni odzvali v takem številu in se resnično potrudili s praktičnimi in zanimivimi predstavitvami. V pritličnem prostoru so se predstavljale predvsem srednje šole, v prvem nadstropju podjetja z možnostjo štipendiranja, ogledna pot se je nadaljevala mimo zdravstvenega kotička, tehniških smeri srednjih šol in različnih gimnazij. Po glavnem hodniku pa so se predstavljali različni poklici, ki jih lahko opravljamo po gimnaziji in so nekoliko neobičajni ter zanimivi (kovač, mladi podjetnik, ribiški vodnik, prevajalec, vajenec). Specifične poklice smo dodali z namenom razširjanja obzorij mladih in jih poskušali spodbuditi, da naj pri izbiri poklica razmišljajo širše in pogumno. Krožna pot skozi prostore mladinskega centra se je zaključila s skeči Idrijskih gimnazijcev, ki so na šaljiv način predstavili mnoge poklice, in z MCI kotičkom, kjer smo predstavljali tudi svoje aktivnosti. Devetošolci so se za konec lahko družili na terasi in ob igrah počakali, da so se vsi zbrali in se nato polni novih informacij odpravili nazaj v šolo. 

Na začetku smo devetošolce povprašali kakšna so njihova pričakovanja od današnjega dogodka. Pričakovanja so se nanašala na to, da si želijo naučiti nekaj novega, pridobiti informacije o štipendijah, o različnih srednjih šolah, se seznaniti kaj počnejo različni poklici in ugotoviti, če bi bili ustrezni za njih. Prav tako so pričakovali, da bo zanimivo, zabavno in aktivno. Menimo, da smo z dogodkom izpolnili večino pričakovanj. Glede na odzive devetošolcev in njihovih spremljevalcev na samem dogodku, lahko sklepamo, da smo organizirali kvaliteten in pomemben dogodek, saj je bila večina obiskovalcev navdušena, nekaterim bolj zainteresiranim pa je celo zmanjkalo časa za ogled vseh predstavitev.  

Čeprav je bil dogodek za nas kar velik organizacijski zalogaj, si nadejamo, da smo s skupnimi močmi učencem posredovali informacije, ki jih v tem obdobju nujno potrebujejo in jim veliko pomenijo! Menimo, da smo organizirali pomemben dogodek za vse devetošolce in upamo, da bomo prejeli dodatno podporo tudi naslednje leto, da bo lahko tovrsten dogodek postal stalnica našega programa. Čeprav je poklicno usmerjanje del šolskega sistema in ga izvajajo tudi šolske svetovalne službe, radi rečemo, da so učenci tudi naši mladi in da je za poklicno usmerjanje potrebno poskrbeti tudi z neformalnim načinom izobraževanja, ki pa je temelj našega delovanja.  

Vsem devetošolcem želimo uspešno nadaljevanje šolskega leta in uspešno odločitev pri izbiri nadaljnjega šolanja. Vsem gostom pa še enkrat hvala za odziv in upamo, da se zopet vidimo naslednje leto!