MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Mladi volimo!

torek, 30 oktober 2018 11:31
Mladi volimo! (Vir: Topnews)

Kmalu po tem ko se nam je sestavila vlada, se že pripravljamo na nove volitve. Tokrat lokalne, na katerih bomo izbirali kdo bo v naslednjih štirih letih vodil našo občino kot župan in kdo bo sestavljal naš občinski svet, ter krajevne skupnosti

Mladi z volilno pravico, torej vsi polnoletni do tridesetega leta, imamo prav tako, kakor vsi ostali občani, z aktivno udeležbo na volitvah možnost vplivati na rezultat. Po podatkih Statističnega urada RS smo imeli v Idriji v prvem polletju leta 2018 kar 1335 mladih z volilno pravico, kar predstavlja skoraj 14 % vseh volivcev. To pa zagotovo ni zanemarljiv podatek.

Volilna udeležba v Slovenij z leti počasi upada. To se odraža tudi na populaciji nas mladih. Letos junija na državnozborskih volitvah je bila volilna udeležba 52 %. Izmed tistih ki smo šli na volišče, smo mladi predstavljali samo 14 % veljavnih glasov. Največja starostna skupina so bili odrasli s 60 leti in več, ki so predstavljali 37 % vseh glasovnic.

Zakaj mladi ne hodimo na volitve?

Razlogov za neudeležbo na volitvah nam ne zmanjka. Po besedah izr. prof. dr. Tomaža Deželana s katerim je intervju opravljala Špela Šebenik (https://goo.gl/g19UK8, 12. 10. 2018) so najpogostejši razlogi razočaranje nad politiki, nezmožnost politike, da bi sledila življenjskemu slogu mladih in nasploh znala pristopiti do mladih, udeležbo na volitvah razumemo kot pravico in ne kot dolžnost, medijski prostor nas pogosto opozarja samo na škandale in afere, občutek imamo da naš glas ne šteje in da z njim ne moremo doseči nič, pa tudi če bi lahko vplivali na izid volitev, se po volitvah ne bi spremenilo nič. Poleg tega se v primerjavah z desetletjem ali dvema nazaj kaže, da vse manj mladih deluje v institucionalni politiki. To nam na dolgi rok predstavlja težavo, ker se tisti, ki smo danes mladi, tudi po preteku nekaj let ali desetletij, ne bomo udejstvovali v politiki.

Zakaj je pomembno iti na volitve?

Marsikdo se ne bo strinjal ampak od politike, tako lokalne kot nacionalne, je odvisen naš vsakdan. Z volitvami prepustimo določenim ljudem mnogo pooblastil, ki lahko na nas vplivajo zelo direktno. V kolikor se volitev ne bomo udeležili, ne bomo imeli moči pri polaganju zaupanja v določene igralce na političnem parketu. To pa pomeni, da nam bodo vladali drugi oz. od drugih ljudi izvoljeni podaniki. Odhod na volitve je tako priložnost kot odgovornost vsakega državljana, da pusti svoj kamenček v mozaiku različnih poti in interesov politike.

 

gaaya

Izvajanje dejavnosti sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj prek Interregovega programa Območje Alp ter Občina Idrijav okviru projekta GaYA – Odločanje in mladi v Alpah.