MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Living in Idrija by Neža [»Žvit u Idrji je nobl!«]

sreda, 17 oktober 2018 09:41

Adkar pounem, sm dama u Idrji. Pravje, de sm bla tud ži prej in nem verjamem. Če mal patuhtam mi spomin nese v tiste cajte sred devidesetih, ka sva z nona iz Jurčkove grape piš hadile dapovdne pa špeza u Konzum, H kruhu pa frišn kruh pol pa še h Zećiritu, na makjato, zame pa na ena kipca mišenu al pa zimski sladoled. Zmiri sva sričele al kejšna prjatlca ad none, de sta mal pagavarile, al pa Silvita z ladrfarjem, de je kejšn vic pavidav. Ka sm začila host v vrtec Zagradam je blu strašnu prkladnu, de je bil tak blizu – sam ki akul vagala sm letila. U osnovna šula sma tud piš hadil ad duma in tu šekr radi – bel zatu, ka sma jih enpar tud ušpičl sputama, mpa ulikl sma se lohk tud ena debila ura ad pouka namest le en firklc ure. V sridna šula u Idrji se nism nkal pelala, čeprav sma Grilčki sajnel, de si bama pategula spelal, ka se nam ni dalu u klanc host damu. Sma pa kejšna pametna pagruntal tist cajt – vse je blu buli, kat se učit dama. Ka sm u Lublan žvila naslidna lita, pa se ne de ni blu fajn pa zanimivu tam, ampak pridit damu u pitk papovdne je blu zmiri lepu. Kat de bi pršu v enu zavitje, kudr ti je vse znanu, razn tanajbel frišnih plaudr. Mislem de skor ni blu vikenda, de bi tam astala. Zej se mi pa vsaku jutru tuk fajn zdi, de imam možnost jet piš na šiht. De, kadar se zmislem, stupm u supergah iz bloka v centru mista in sm u istmu trenutku na hajku na kejnš grič, de mi ni triba deleč pa asfaltu gont bicikla, de najdem idilična makadamska cista, palit vim, ki se lohk afrišm u čisti rik, z balkona v istmu momentu opazujem prometni zamašk in cvetejne prvih čišn u gmajn. V štacun, knjižnic mpa na tržnc sm u par minutah, na kafitu s prjatli lih tak. Možnost imam dabit damače pridelke praktičnu vseh vrst, za pavrh je pa u ti Idrji tuk pridnih ldi, ka sami ustvarjeje marskej zanimivga pa uporabnga in se da vse tu ad neh tud kupt. Vse je blizu, men se tu zdi zla nobl!

Mejhnu mistu je Idrje, abkruženu z griči, kat de bi se skrivalu pred širnim svitam. Maguče se včasih ris tak zdi, sploh ka načnema teme akul turizma. Škuda je, ka se tuk različnih skupin ldi trud pavidat in predstavt zgodba, ka se (je) dagaje(la) pad našmi tlemi več kat pitstu lit, pa ni obiska turistov, kat bi si ga vsi želil. Če se nam, domačinam zdi tuk samoumevnu, de praktičnu sred meje cveti mistu, ka je zraslu in še bel važnu - abstalu med maglami težkumetlanih hlapov, vim, de se obiskovalcam, sploh tujim, ne. Paznam enga, ka ridnu hud u Idrje, on prav, de za duše. Zarad ldi, narave, izjemne zgodovine, raznolikosti v mistu, enga pasibnga utripa, ... zarad vsega, kar mistu sestavle. Lepu je slišet, ka ti en vanajn človk pavi, de je na več načinov pasibnu tu naše mistu. Sej jest tud mislem de je, sam pavidat na vim, če bi znala, zakva - vim pa, de se imam ta fajn. 

Niki lit nazaj, se mi je Idrje zdila sicer kr mal dolgočasna– neč novga nism najdla na vsakdajnih špancirjih. Gase, ldi u betulah, stare bajte s sicer zanimivmi zgodbami, zaprte štacune, … vse istu, neč novga. Ka sm pa včasih namenoma zalutala pa kešni put, ka ni bla lih u mujmu becirku, sm pa uštat adkrila simpatične bližnce, štmane bajte, nove staze, razgledne punkte, pa še kej – recimo tud plakat u kejšnmu oslogu, mim kirga ridku grim. Plakat, ka vab na razstava, nastop, koncert, tečaj, ... surtnu. Dogajajne v Idrji dans je, o tem ni dvoma. Prostočasnih aktivnosti je dans u mistu en kap, možnosti za rekreacija in luftajne mažganov tud – če kej manjka, pa veritnu lohk prspivaš tud sam, de se stvar realizira. U mejhnmu mistu je tu velik laži, kat u velikmu, sploh pa pr tuk aktivnih skupinah in društvih, kt jih imama pr nas. Kat de bi bla Idrje enu veliku mistu, ampak stlačenu na mejhn plac.
Druga zgodba sa že skor zgodovinske »znamenitosti«, ka ji najde človk ži ab glavnih cistah - za neh vsi vima, vsi jih glidama, vsi rujma čez neh. Zglida, de še ni dost deževnce preteklu, de bi se Vaga le prekuclna na tista stran, kudr načrti prideje do realizacije, de bi Soča spit imila velk pretok in bla pouhna živlejna, de bi ... je kar dost teh problematik. Je pa zatu tuk bel lepu videt, de se pa kej tud ris premakne, na buli. Eni ldi imaje durh marš kej za šinfat, bi pa žihr kdaj tud kdaj kej pahvalil.

Ka sma pa ži lih pr ldih: gledi na številu prebivalcav imama velik izjemnih, vztrajnih in zavzitih ldi v ti kotlin – žihr sma ponosni, de sa dil nas vseh.