MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

[#LivingInIdrija] Idrija in duševno zdravje

sreda, 10 oktober 2018 08:11

Duševno zdravje ni tabu! In duševno zdravje ni samo takrat, ko res ne veš več kako naprej. Duševno zdravje je del našega vsakdana – je naša motivacija, naše počutje, naša čustva, naši odnosi. Zato se je o duševnem zdravju potrebno pogovarjati in tudi ozaveščati javnost o tej tematiki.

Sama sem bila presenečena, ko so me pri tabornikih povabili naj za mlajše tabornike pripravim pogovor, saj se soočajo z ne sprejemanjem nekaterih članov. Pripravila sem pogovor prilagojen otrokom na temo sprejemanja in dobrega počutja. Presenečena sem bila, da otroci niso vedeli, da ne obstaja samo telesno zdravje, ampak tudi duševno zdravje. Ko sem jih vprašala kako moramo ohranjati svoje zdravje, sem slišala samo naučene odgovore kot npr. Jemo sadje in zelenjavo. Veliko se gibamo. Na splošno se v šolskem sistemu veliko pozornosti posveča le skrbi za telesno zdravje, kamor spada tudi umivanje zob, športni dnevi ip. Na hodnikih šol pogosto vidimo plakate o zdravi prehrani, malo manj pogosto pa vidimo plakate, o npr. meditaciji, kvalitetnem pogovoru, čustveni inteligentnosti… Res je, da po šolah visijo plakati o Tom telefonu ali o razrednih pravilih, da se v razredu spoštujemo ali da moramo biti prijazni drug do drugega, bojim pa se, da se tematike kot je duševno zdravje, duševna stiska, pa tudi npr. obvladovanje ali izražanje čustev, na splošno premalo pojavljajo v javnih prostorih. Zelo sem bila vesela, da smo po koncu pogovora pri mladih tabornikih spoznali, da je za to, da se dobro počutimo potrebna tudi dobra volja, spoštovanje, pogovor in pomoč drug drugemu. Ker le če se bomo dobro razumeli in spoštovali med seboj, se bomo lahko dobro počutili. Tako telesno kot duševno.

Na splošno se duševnega zdravja še vedno drži stigmatizacija in mnogo predsodkov. To zagotovo občutimo tudi kot prebivalci Idrije, ki že desetletja sobivamo s psihiatrično bolnišnico. Kdo ne pozna komentarjev: zeleni hotel, za na grič, Kalce levo, čista Idrija...

Ob besedi duševno zdravje večinoma pomislimo na negativne vidike duševnega zdravja, morda se nam celo prikaže slika iz kakšnega grozljivke. Redko pa se osredotočimo tudi na pozitivni vidik in pomembnost psihologije v vsakdanjem življenju in kako si lahko na povsem preproste načine pomagamo. Če v Idriji vprašaš mimoidoče kako se Idrijčani sproščajo ali na kakšne načine si pomagajo pri boljšem počutju, so odgovori sledeči: Rake, Kobalove, kafič, šank.

Tudi glede na vedenje prebivalcev Idrije bi lahko sklepali, da nas sprošča gibanje. Rake so pogoste polne, prav tako so pogosto obiskane Kobalove in Hleviše, veliko ljudi pa se ukvarja s različnimi športi. V Idriji se ponuja tudi raznolike oblike jog in drugih vodenih vadb. Sklepali bi lahko, da Idrijčane sprošča tudi druženje. Radi posedimo v baru, spijemo kavo s prijatelji in v miru poklepetamo. Presenečeni smo bili tudi nad številom tort, s katerimi se sladkamo v slaščičarni Emilija. Očitno na izboljšanje našega počutja vplivajo tudi sladice.

V zadnjih letih se v Idriji ponuja tudi mnogo več izobraževalnih delavnic, tudi na temo duševnega zdravja. Aktivni so različni akterji v Idriji in pri tem ne mislim le psihiatrične bolnišnice ali zdravstvenega doma, ampak raznolike organizacije, ki ponujajo različna izobraževanja ali delavnice – npr. Medgeneracijski center Idrija, ICRA d.o.o. In prav tovrstne delavnice so odlična izbira, če šport, druženje in sladice niso dovolj in potrebujemo dodatno podporo. Ker prav tako kot smo jeseni bolj pazljivi, da se ne prehladimo, in s šali, čaji, spodnjimi majicami delujemo preventivno, je smiselno tudi v povezavi z duševnim zdravjem delovati preventivno. Da npr. obvladamo stres ali tesnobo ali neprijetne misli, še preden postanejo pretežke in neobvladljive.

Pri telesnem zdravju najbrž vemo kako ga ohranjati – dajmo se gibati in zdravo jejmo, najverjetneje veste, tudi kaj vas sprošča, ampak če potrebujete še dodatne ideje ali bolj profesionalen pogovor pa imamo v Idriji tudi raznolike možnosti:

V Zdravstvenem domu Idrija so vam v okviru Centra za krepitev zdravja na voljo brezplačne delavnice s področja duševnega zdravja (psihoedukativne delavnice - Tehnike sproščanja, Spoprijemanje s stresom, Podpora pri spoprijemanju s tesnobo ali depresijo). Namenjene so vsem odraslim (starejšim od 19 let). Delavnice so praktično naravnane. V CKZ se po predhodnem dogovoru lahko oglasite tudi za individualen posvet pri psihologu, za katerega ne potrebujete napotnice. Več informacij: na 05 37-34-222 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na FB stran. Ob dnevu duševnega zdravja pa so pripravili tudi kratek prispevek.

V Idriji obstaja tudi mreža psiholoških svetovalnic Posvet. Svetovanje se izvaja po naročilu tudi v Idriji (v sejni sobi upravne enote Idrija). Za obisk svetovalnice se ne potrebuje napotnice ali zdravstvene izkaznice, storitev je zaupna in brezplačna, čakalne dobe so zelo kratke – od 1 dneva do 3 tednov.

Za nekoliko nujnejše primere pa je na voljo tudi dežurna ambulanta PBI, ki deluje neprekinjeno 24 ur na dan vse dni v letu.

Možnosti je precej, prvi korak pa je zavedanje, da naredimo kaj preventivno tudi na področju duševnega zdravja. Imejte se radi in poskrbite zase! <3

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2