MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Mladi in duševno zdravje

ponedeljek, 08 oktober 2018 10:55

Mladi se vedno pogosteje soočajo s hitrejšim ritmom življenja, stresom, tesnobo, velikimi pričakovanji s strani okolice... S tem se strinja tudi doc. dr. Helena Jeriček Klanšček z NIJZP, ki pravi, da imajo družbene, gospodarske, tehnološke, kulturne in druge spremembe, različne oblike negotovosti, pritiski, nove oblike virtualnega življenja, storilnostna naravnanost, stalna uporaba elektronskih naprav in vse manj stika z naravi, velik vpliv na naše fizično in duševno zdravje. (Vir: NIJZ)

Prav tako so lahko večkrat v zadregi, ko imajo težave z duševnim zdravjem, to, da so si zlomili roko ali pa da imajo gripo, pa lažje delijo z drugimi. Na splošno se duševnega zdravja še vedno drži stigmatizacija in mnogo predsodkov. Zakaj se tako bojimo povedati kako se resnično počutimo in zakaj tako zakrivamo negativna čustva? Klik na ogled videa [It's okay campaign].

In če, vas vprašam kako ste? Kaj mi boste odgovorili? Vedno rečete, da ste ok, fino, dobro, pa čeprav niste? V Londonu so to vprašanje zastavili naključnim mimoidočim. Video vam je lahko v razmislek, zakaj se tako redko pogovarjamo o naših resničnih čuštvih.

V Sloveniji že več kot desetletje poteka tudi projekt Kako si?, ki ozavešča o pomenu duševnega zdravja. Na novo pa lahko sledite tudi FB strani Si okej?, ki je namenjena mladim odraslim in aktualnim informacijam na temo duševnega zdravja. Letošnja tema duševnega zdravja s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je letos prav duševno zdravje otrok in mladostnikov pod geslom "Mladi in duševno zdravje v spreminjajočem se svetu". Duševno zdravje v otroštvu in mladostništvu je pomemben napovednik duševnega zdravja odraslih, saj se polovica vseh duševnih motenj začne do 14. leta starosti, tri četrtine pa do 24. leta.

Na evropskem nivoju je med študenti psihologije nastalo tudi gibanje Mind the mind, z namenom razbijanja stigme, ki se drži duševnega zdravja. Vse te kampanje in spletne strani pa imajo skupen cilj, da ozaveščajo o pomenu duševnega zdravja in posledično skrbijo za duševno zdravje. Skrb za duševno zdravje je povezana s spodbujanjem dobrega počutja, preprečevanjem duševnih motenj in preseganju stereotipov ter predsodkov o duševnem zdravju in boleznih.

Prav ozaveščanje pa je ključnega pomena, da lahko lažje pomagamo sebi ali drugim. In da nismo ignorantski, ko pride do duševne stiske in osebi, ki resnično potrebuje pomoč govorimo, saj ni nič takega – just get better! Več o skrbi zase si lahko preberete tudi v priloženih dokumentih v priponki. Za mlade pa je zanimi tudi portal #tosemjaz.

to sem jaz

To je torej nekaj idej, ki jih lahko pregledate in razmislite kaj bi vam najbolj ustrezalo, da se boste bolje počutili. Pa prijeten 10. oktober vam želimo! :)