MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Living in Idrija - [IZZIV] Ustvari čim manj odpadkov

petek, 24 avgust 2018 09:04

Kako si ogledati mesto Idrija in pri tem ustvariti čim manj odpadkov?

Hmm…

Stekleničke za vodo. Vanje si lahko dotočite pitno vodo kadarkoli in kjerkoli. Po Idriji in okolici je voda, ki teče iz pipe pitna. V Idriji se najdejo tudi trije pitniki, ki omogočajo direktno pitje. Pitniki se v Idriji nahajajo v Mejci in pri avtobusni postaji ter v Spodnji Idriji pri slaščičarni oziroma avtobusni postaji. Pitniki se ne namestijo vsako leto na istih mestih, zato karta pitnikov naslednje leto najverjetneje ne bo več aktualna. Se pa namestijo v mesecu maju, saj niso aktivni celotno leto.

Pitniki

 

Količinsko so plastenke za vodo, dokaj v vrhu odpadkov, ki jih za seboj puščajo turisti, posebno v poletnem času. Za nadaljnjo uporabo se plastenk ne priporoča, saj plastika izloča strupene snovi, predvsem pri izpostavljenosti na višjih temperaturah, poleg tega je voda iz pipe (v Idriji) bolj kvalitetna. In še nekaj, kar vas bo mogoče dodatno prepričalo k uporabi steklenih steklenic - z uporabo stekleničk za vodo, prihranite kar nekaj denarcev.
Če vas odvrne to, da so flaške iz stekla težje in se lahko razbijejo, obstaja še kar nekaj alternativ, ki jih lahko najdete na spletu in v ogromno različnih trgovinah. Trendovske in lepe flaške so tudi cenovno dražje. V večjih živilskih trgovinah najdete več vrst steklenih flašk za vodo v različnih velikostih. Posamezna steklenička stane okrog 1€, vaša naloga pa je, da jo le še okrasite in uporabljajte dalje.

flaske

Coffee to go. Kavo pogosto pijemo na poti, ko se nam nekam mudi. Za turiste je idealno, ker se zaradi tega izuma lahko samo ustavijo na bližnji bencinski črpalki, poberejo lončke s kavo in se vozijo naprej brez čakanja in sedenja v lokalih. Obenem pa je to nepotrebno smetenje po naravi. Trajnostni lonček za kavo nam ne vzame veliko prostora v nahrbtniku. V primeru, da potrebujete cenejšo različico lončka za kavo, lahko uporabite kar manjši steklen kozarec od marmelade.

cofee to go

 

Vrečke. Vrečke za sadje, vrečke za kruh, vrečke za umazano perilo, nosilna vrečka, vrečke za ostalo »šaro«. Družba nas je navadila, da je za vsako malo stvar potrebna vrečka. Najboljša je seveda plastična. Je nepropustna, lahka, prozorna, da se lažje vidi kaj je v njej in na koncu, če se nam strga (kar je realno gledano kar hitro), dobimo novo na vsakem koraku. Trgovci nam jih kar podarjajo in ne samo ene. Dobiš lahko dve, tri... Pranje teh vrečk ni potrebno. A če le malo razširimo svoj pogled opazimo strgane plastične vrečke povsod, veter jih odnaša in pušča na pozelenelih vejah dreves, prekrivajo nekatere travnike in kratijo bivalne prostore živalim. Lovimo se v začaranem krogu metanja strganih vrečk, ki še dooolgo ne bodo razpadle in nabiramo nove.

Za nabavo kruha in pekovskega peciva so najboljše vrečke iz naravnih materialov, kot je na primer lan, ker se hrustljava skorjica ne zatika pri polaganju v vrečko.

bread

Za kupovanje sadja in zelenjave svetujem mrežaste vrečke iz sintetičnih materialov. Hitro se operejo in trgovci lahko skoznjo vidijo vsebino vrečke.

MCI je s svojimi novoletnimi darili pripomogel k zmanjševanju plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo. Vrečke se je izdelalo iz starih zaves, zaključena pa so z vrvico narejeno iz neuporabljenih promocijskih majic. Nekaj jih je trenutno še na zalogi. Lahko pa tudi sami za pomoč poprosite staro mamo, ki zagotovo pozna osnove šivanja in ima doma kakšne odvečne zavese. Druga možnost je, da vrečke ustvarite iz neuporabnih materialov, ki se skrivajo v vaši omari in za pomoč vprašate Youtube.

vrečke

Letaki, zemljevidi, časopisi,... Stalnica pri turizmu. Tudi odvečnemu papirju se da z lahkoto izogniti. V sodobnem času imamo vsi pametne telefone. Večina informacij nas čaka na spletu. Prav tako je mogoče pridobiti različne zemljevide z aplikacijami na telefonu in zmanjšati uporabo papirnatega materiala.

Vse skupaj v nahrbtniku popotnika ne zavzame veliko prostora, za seboj pa pusti okolico veliko lepšo ;)

Idrija je šele na začetku zmanjševanja odpadkov, ampak vseeno v njej živijo posamezniki, organizacije in trgovinice, ki se trudijo v to smer. Naj omenimo trgovino Vitaminčk, ki se prva v Idriji znašla na Zero waste seznamu trgovin v Sloveniji in je v njen mogoče dobiti sadje, zelenjavo, oreščke, čistila in druge stvari v lastno/povratno embalažo. Še ena ideja kje se kot obiskovalec Idrije lahko ustavite in prispevate k čistejšemu okolju.