MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Mladinska izmenjava Španija - Slovenija

ponedeljek, 09 julij 2018 11:03

Od nedelje, 1. 7., ter do sobote, 7. 7., smo v Mladinskem centru Idrija gostili mladinsko izmenjavo, med slovenskimi in španskimi udeleženci starimi med 15 in 18 let. Vtise dveh slovenskih udeleženk, si lahko preberete v spodnjem odstavku:

"V nedeljo, 1. 7, so nam španski udeleženci, polni pričakovanj in hkrati utrujeni od idrijskih ovinkov vrnili obisk. Bivali smo v Hostlu Idrija, ki se nahaja v istem objektu kot Mladinski center Idrija, zato smo se v nedeljo najprej porazdelili po sobah, sledile so delavnice, kjer smo določili vsak svojega skrivnega prijatelja. Po končanem programu je sledila več kot zaslužena večerja. Prve težave so se pojavile že pri tuširanju, ker je bil v vsakem nadstropju samo po eden tuš, za približno 20 ljudi. Borbe  so bile zelo zanimive. V programu smo imeli načrtovano spanje ob 23. uri, toda za tiste, ki ne veste, se v Španiji večerja takrat šele zaključi in so tako navajeni spanja ob zelo poznih urah. Lahko rečemo, da smo hodili spati po špansko in se zbujali, po slovensko. Utrujeni smo se že zbudili v novo jutro. Sledile so delavnice na temo Youthpassa. Za večerjo pa smo jih peljali na tradicionalno idrijsko jed, žlikrofi. Kljub njihovim izrazom: »is good«, so vseeno ostajali polni krožniki. V večernih urah pa smo imeli lov za zakladom, preko katerega so Španci spoznali naše mesto. Njihovi vtisi nad Idrijo so bili pozitivni, saj je za razliko od Španije, Idrija cela zelena. Najmanj navdušenja so pokazali nad ogromno količino stopnic, ki jih imamo v Sloveniji. Eden izmed Špancev je tudi izjavil : »Slovenia is 2 things: forest and stairs«. V torek smo imeli delavnico, pri kateri smo v različnih skupinah izdelovali gigantske igre, zvečer pa je potekal turnir v različnih aktivnostih. Nadaljevali smo ga še v sredo dopoldne, popoldne pa smo si privoščili izlet v Ljubljano. Z vzpenjačo smo se povzpeli do ljubljanskega gradu, naprej pa smo imeli prosti čas, ki smo ga pametno izkoristili za sladoled in nakupovanje. Španci so srečali tudi našega predsednika: Boruta Pahorja. Z njim so se vsi slikali, kajti v Španiji njihovega predsednika ne vidiš kar tako na ulici in brez varnostnikov. V četrtek dopoldne smo še dokončevali izdelavo igric iz torkovih delavnic, popoldne pa smo jih sami peljali na izlet z družinami. Vsi so bili zelo navdušeni nad lepotami Slovenije. Čas je hitro mineval, prišel je že petek in s tem izlet v Belo, kjer smo preživeli prijetno dopoldne. V večernih urah je sledila še zabava na terasi, kjer ni manjkalo smeha, solz in podoživljanja neverjetnih spominov. Tudi zadnji dan nismo varčevali z energijo, saj nismo šli spat ter smo skupaj s Španci bedeli do 6. zjutraj in čakali na njihov odhod.

Vsakemu, ki si želi pridobiti veliko novih izkušenj, prijateljev in spominov, priporočava izmenjave, ker smo s to izmenjavo dobili majhno špansko družino."

LOGO mc ursm občina e

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2