MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Pranje plenic ni več le preteklost

sreda, 11 april 2018 15:45

Na sredinem druženju smo z mamicami spoznavale sodobne pralne pleničke. Če ste morda zamudili srečanje ali pa si ob kupu informacij niste vsega zapomnili naj vam pomagamo s povzetkom in povezavami do spletnih trgovin plenic, ki so na voljo na slovenskem trgu. Ker se v MCI trudimo spodbujati k varovanju okolja, smo dogodek izpeljali pred 22. aprilom- svetovnim dnevom zemlje, ko so po svetu popusti pri nakupu pralnih plenic. 

Prednosti uporabe pralnih plenic:

-skoraj ni odpadkov

-naraven material

-prihranek denarja

-nekateri malčki so zaradi večjega občutenja mokrote prej odvadijo plenic

Slabosti:

-dojenčkova rit je večja (težave pri ožjih oblačilih)

-dojenčke z razvojnimi težavami lahko ovirajo pri gibanju

TIPI pleničk, ki so bili na delavnici prikazani:

 1. Oprijete (»fitted«) pleničke so sestavljene iz vpojnega dela in prekrivnih hlačk. Vpojni del je iz naravnih materialov in se posebej pripne na dojenčka. Čez vpojni del namestimo še prekrivne hlačke (iz umetnih materialov ali volnene), ki preprečujejo prepuščanje. Prekrivne hlačke med previjanji posušimo ali obrišemo z vlažno krpo in operemo le po potrebi. Primer takega sistema so plenice Kiss, Racman.
 2. Prefold/tetra + snappi sponka + prekrivne hlačke
  Ta sistem je eden cenejših saj lahko uporabimo tetra plenice, potrebno pa je imeti malo več spretnosti pri povijanju. Prekrivne hlačke med previjanji posušimo ali obrišemo z vlažno krpo in operemo le po potrebi.
 3. Vložki + prekrivne hlačke
  Tu vpojni del samo položimo na prekrivne hlačke, lahko uporabimo zloženo tetra plenico ali brisačo ali pa posebej za to namenjene vložke. Prekrivne hlačke med previjanji posušimo ali obrišemo z vlažno krpo in operemo le po potrebi. Tudi ta opcija je cenovno ugodna. GroVia Hybrid, OOPS, EcoSu AI2 so primeri take plenice.
 4. Žepaste (»pocket«) pleničke imajo žepek običajno iz umetnega sty-dry materiala, kamor vstavimo vpojne vložke. Po vsaki uporabi moramo načeloma oprati tako nepremočljive hlačke kot vložke, saj je bilo vse v stiku z urinom. Tak sistem je eden bolj priljubljenih, cenovno sicer kar drag, obstajajo pa že tudi cenejše variante hlačk z žepkom, kamor lahko vstavimo željen vpojni del (npr. tetra plenica). Opcija je da nepremočljive hlačke uporabimo večkrat, če vsakokrat uporabimo opran »fleecy liner«.
 5. Vse v enem (»AiO«) pleničke so najbolj podobne takim za enkratno uporabo. Cela je sešita skupaj in vsakokrat je potrebno vse oprati. Običajno so najdražja a tudi najenostavnejša  opcija za povijanje. Lahko izbiramo med umetnimi in naravnim opcijami materilaov.

MATERIALI vpojnih delov:

 1. Naravni (organski bombaž, bambus, konoplja) se dlje sušijo, veliko vpijejo, perejo se lahko pri višjih temperaturah.
 2. Umetni (mikrofibra) se hitreje sušijo, hitro vpijajo, perejo se pri največ 60°C.

Več o uporabi in nasvetih si lahko preberete na spletnih straneh proizvajalcev in uvoznikov v Slovenijo. Sicer pa lahko pokukate v tujino kjer najdete še obilo druge ponudbe. 

Racman
Kiss
OOPS
EcoSu

GroVia in Bumgenious

Little Lamb

Delfi