MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Naj hiša zaživi!

petek, 06 april 2018 12:09

Po večletnih plodnih dogovarjanjih, usklajevanjih, pripravah pogodb in sestankih je končno prišel dan, ko je Mladinski center Idrija v uporabo dobil večji del stavbe bivšega dijaškega doma, znanega tudi kot Dom Nikolaja Pirnata v Idriji. Tako dogajanje pod okriljem MCI-ja ne bo potekalo le v enem kraku stavbe, ampak se bodo aktivnosti preselile tudi na hodnik v prvem nadstropju in se s hostlom razširile vse do mansarde. S tem smo še korak bližje viziji, ki so jo mladinska društva pred 7 leti zapisala v idejnem konceptu za mladinski center in hostel v Idriji.

Poleg dosedanjih prostorov mladinskega centra (večnamenski prostor, učilnica, telovadnica in pisarne mladinskih društev) v prostorih stavbe ostajajo oddelek Nikolaja Pirnata Osnovne šole Idrija, hostel, samski dom in Dnevni center za otroke v organizaciji Centra za socialno delo Idrija. Lastnica objekta je Občina Idrija, MCI in ostale omenjene organizacije pa imajo prostore v uporabi.

V MCI-ju se najbolj veselimo dodatnega prostora, saj smo zaradi povečanega števila aktivnosti, večjega števila odobrenih projektov na evropskih razpisih in posledično povečanega števila zaposlenih ter povečanega povpraševanja po uporabi MCI prostorov resnično potrebovali dodatne prostore. Tako bomo lahko naše delovanje še okrepili, razvili nove aktivnosti ter razširili krog uporabnikov. Zaradi dosedanjega razvoja mednarodnega mladinskega dela in prepoznane potrebe mladinskih organizacij po prostorih za izvajanje svojih izobraževanj je dobrodošla tudi nadgradnja s hostlom. Slednjega, ki se je od ukinitve dijaškega doma pred več leti šele uveljavljal, želimo razviti v aktiven mladinski hostel. Naš cilj je različnim mladinskih organizacijam ponuditi kvalitetno bivanje v Idriji, kjer jim bomo poleg prenočišč nudili tudi prostore za izvajanje različnih izobraževanj, delavnic in treningov. Tekom delovanja MCI-ja smo v Idrijo v okviru mladinskih izmenjav in treningov pripeljali že nekaj večjih mednarodnih skupin mladih. Udeležencem smo ponudili tako prenočitev, organizacijo prehrane in najem prostorov. Prostori hostla so trenutno v solidnem stanju, z majhnimi nadgradnjami in osvežitvami – ter veliko prostovoljnega dela in angažmaja mladih – pa bomo v prihodnjih mesecih postavili pogoje za cenovno dostopno nastanitev in pozitivno atmosfero, kot jo običajno ponujajo mladinski hostli.

Zavedamo se, da je pred nami veliko dela, zato se obstoječi MCI ekipi, ki skrbi za razvoj mladinskega dela, pridružuje še dodatna ekipa zagnanih mladih, ki bo odgovorna za uspešno delovanje hostla. Občina Idrija financira materialne stroške za delovanje Mladinskega centra Idrija, Dnevnega centra za otroke in mladostnike pod okriljem Centra za socialno delo in PŠ za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Ostali stroški se bodo financirali s tržnimi dejavnostmi, presežek prihodkov pa se bo namenil nazaj v proračun Občine Idrija za investicijsko vzdrževanje objekta.

Leto 2018 dojemamo kot poskusno obdobje, v katerem bomo spoznavali (ne)uspešne metode delovanja, se spoznali z vodenjem hostla in poskušali povezati čim več mladinskega dela z mladinskim turizmom. Želimo si, da bi hostel ustvarili skupaj z mladimi in širšo lokalno skupnostjo. Z uporabo večjega dela stavbe tako želimo povečati možnosti delovanja mladinskega centra, razširiti mednarodno mladinsko delo, omogočiti zaposlitve novim mladim, s prevzemom hostla pa želimo tudi dvigniti prepoznavnost mesta Idrije ter ustvariti novo turistično ponudbo (inovativni vodeni ogledi, izposoja koles, poletne šole, terenske vaje …). Poleg tega bo objekt, ki je bil več kot desetletje dom nepovezanih aktivnosti, dobil enotno rdečo nit in ekipo, ki ima dolgoročno vizijo za razvoj mladinskih dejavnosti v objektu.

Zavedamo se kopice dela in izzivov, a dosedanje delovanje, izkušnje, prepoznavnost v mladinskem sektorju na nacionalni ravni in motivacija ekipe nam vlivajo zaupanje, da zmoremo. Na tej poti bo vsakršna pomoč občanov in občank – tako kot pred 5 leti, ko smo prostovoljno obnavljali svoje prve prostore in ste nam mnogi priskočili na pomoč – še kako dobrodošla. Vabljeni!

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2