MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Delavnice v okviru projekta Startap! Idrija-Cerkno

ponedeljek, 12 marec 2018 08:10

V ponedeljek, 5.3., in v četrtek, 8.3., smo zaposleni v Mladinskem centru Idrija izpeljali dve delavnici, ki smo ju poimenovali Hitra šola podjetništva. Bili sta izpeljani v Osnovni šoli Idrija in Osnovni šoli Spodnja Idrija. S petkom, 9.3., pa se je prav tako začel odvijati Podjetniški krožek v osnovni šoli Cerkno, ki bo sestavljen iz tedenskih srečanj po dve uri. Delavnici in krožek so del projekta Startap! Idrija-Cerkno, ki je namenjen razvijanju podjetniškega razmišljenja v občini Idrija in Cerkno. Projekt vključuje različne partnerje, naloga Mladinskega centra Idrija pa je izvajanje delavnic. 

[Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Republika Slovenija.]

Učenci so se skozi triurno delavnico Hitra šola podjetništva, seznanili z različnimi metodami dela, ki spodbujajo kreativno mišljenje in jim pomagajo priti do novih, originalnih idej. Spoznali so tudi zgodbe svetovno znanih podjetnikov, ki so iz ideje, razvili ogromna podjetja, poleg tujih uspešnih podjetij pa jim je bila predstavljena tudi uspešna zgodba mladih podjetnikov iz Idrije (SmartOptometry).
Poleg drugačnega načina dela z učenci, je bil naš cilj tudi, da se mlade usmerja in spodbuja k razmišljanju izven okvirjev.

V Cerknem so se odločili, da bodo v sodelovanju z nami, v šoli uvedli podjetniški krožek, ki bo potekal malce drugače kot delavnice. Skozi devet srečanj se bodo osnovnošolci seznanili z procesom od nastanka ideje pa do uresničevanja le-te in vse kar pride zraven v celotnem postopku. Podjetniški krožek bo tematsko obarvan z njihovim Eko parkom, ki je postavljen pred šolo in dopolnjuje njihov program. Kot zaključna naloga pa učence čaka predstavitev lastne originalne ideje in možnost razvijanja idej v naslednjem šolskem letu.

Po besedah učencev in njihovih učiteljic, so bili tako eni, kot drugi nad izvedbo navdušeni, se je pa hkrati izkazalo, da jim primankuje takega dela, ki bi mlade spodbujalo k širšem razmišljanju in ustvarjanju.
Predstavili smo jim tudi Mladinski center, kot prostor, kjer lahko mladim ponudimo mentorstvo in pomoč pri uveljavljanju lastnih idej na različnih področjih.