MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

November of possibilities

sreda, 16 november 2016 10:15

November of possibilities, Youth center Marttinen (kratkoročni EVS projekt)

Študij ali praksa v tujini, prostovoljstvo, študentsko delo in mednarodne izmenjave mladih  dandanes niso nobena redkost. Na eno od teh so se podali tudi trije mladi iz idrijske občine, ki so odšli na tritedensko neformalno izobraževanje znotraj mednarodnega prostovoljnega projekta November of possibilities, financiranega s strani Erasmus + Mladi v akciji.

Gre za projekt EVS - Evropska prostovoljska služba, ki mladim ponuja možnost daljšega bivanja in dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi (do 12 mesecev), pri čemer je delo prostovoljca ali prostovoljke EVS v korist gostiteljske organizacije ali lokalne skupnosti, istočasno pa izvajanje praktičnih nalog predstavlja preizkušnje, ob katerih poteka učni proces za prostovoljca/ko.

Marjetka Kenda, Neža Lapajne in Andraž Mauer so se sredi novembra pod okriljem Mladinskega centra Idrija odpravili v mesto Virrat na Finskem, ki leži 300 km severno od glavnega mesta Helsinki.  V želji po pridobivanju novih znanj, spoznavanja tujih kultur in delovanja v medkulturnem timu bodo do začetka decembra skupaj z mladimi iz Španije, Luksemburga in Madžarske snovali nove ideje o aktivnejšem povezovanju mladih znotraj EU.

V dvanajstčlanski mednarodni ekipi, ki je nastanjena v mladinskem centru Marttinen, osvajajo nova znanja in veščine o planiranju, izvedbi in vodenju projektov ter o mladinski politiki na evropski ravni.

Eden od ciljev projekta, imenovanega November of possibilities, je tudi aktivnejše vključevanje finske mladine v mednarodne aktivnosti. Ali jim bo uspelo, pa nam bodo udeleženci EVS projekta zaupali po vrnitvi s severa.

 15057814 10209945319083429 959475920 n 

 

 

15. 11. 2016

Danes smo imeli "spoznavni dan". Med dopoldanskim obhodom našega otočka, na katerem se nahaja mladinski center Marttinen, smo se pogovarjali, spoznavali, predstavljali drugim pomene naših imen, ... smeha ni manjkalo.

Po sprehodu smo si privoščili na ognjišču skuhano kavo in čaj ter se pogovorili o okvirnem urniku tekočega tedna. Vse skupaj poteka zelo umirjeno, brez naglice ali prisile. Naš mentor Ossi skrbi, da se prijetno počutimo, velikokrat imamo možnost povedati skupini, kakšni so naši vtisi, pričakovanja, ...

Z ostalimi udeleženci se super razumemo, veliko se nasmejimo špansko govorečim udeleženkam (angleščoma jim je precejšen trn v peti :).

Popoldne smo izkoristili za ogled nostranjosti vseh stavb, ki jih YC Marttinen uporablja za svoje dejavnosti in si izdelali dnevnike, v katere zapisujemo na novo osvojena znanja in veščine. Večer je minil v znamenju druženja ob biljardu, športnih igrah in okraševanja naše dnevne sobe, kjer preživimo precejšen del našega prostega časa.

Začelo je pa tudi snežiti, tako, da komaj čakamo, da se prebudimo v (še bolj) zasneženo pokrajino. :)

Moi moi!

15146744 10209945109438188 428673032 o

 

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2