MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

MC kreativna jutra

ponedeljek, 18 januar 2016 12:53

MC kreativna jutra - gre za brezplačna mesečna jutranja predavanja, namenjena ustvarjalnim osebam, ki bodo potekala vsako zadnjo soboto v mesecu. Gosti na dogodkih bodo večinoma slovenski (domači) ustvarjalci, intuziasti. Dogodki se bodo pričeli ob 9.00 in bodo trajali predvidoma 1,5 ure. Na prvem druženju bo Matevž Straus, študent urbanih študij, govoril o podjetjih in prebivalcih te državice - kam se stekajo sredstva od registracij, s čim se pravzaprav preživljajo prebivalci, kdo sploh so prebivalci in kako živijo ... Pa tudi, za kakšna podjetja gre? Kdo dela v teh podjetij? Kdo dviguje telefone in prejema pošto? Kdo sploh ustanavlja ta podjetja? In zakaj?

Britanski deviški otoki, peščene plaže, kristalno čisto morje, romantične lagune in rumov koktejl v rokah. Vse to je le ena plat te karibske državice s 30.000 prebivalci.

So tudi dom 440.000 podjetij, ki niso tam zaradi izobražega prebivalstva, marljivih delavcev, naravnih virov ali turističnega potenciala. Tam so zaradi "prijaznega poslovnega okolja". Od sredine osemdesetih let država namreč omogoča ustanavljanje podjetij za majhen znesek, v zameno pa nudi naobdavčeno poslovanje in anonimnost ustanoviteljev. Zaradi tega Britanski deviški otoki niso obskurna otoška državica, temveč pomemben element globalnih finančnih struktur.

Podatki so bili zbrani iz različnih virov, od uradnih državnih statistik, arhivov ameriške obveščevalne službe ter analize podatkovne baze "offshore" podjetij (Wikileaks).

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2