MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

25. in 26.10. Wik3nd Wid3o Špil0W

sobota, 20 september 2014 11:54

V Idrijo prihaja dvodnevni dogodek, ki bo namenjen vsem zagrizenim in prostočasnih uporabnikom računalniških iger in njih znanja. Wik3nd Wid3o Špil0W združuje tako tekmovanje v računalniških igrah kot tudi znanje o zgodovini razvoja elektronskih zabavnih medijev. Odvijal se bo Lan Party in tekmovanje v FIFA in NBA 2014. Čaka nas tudi multimedijsko predavanje o eni izmed najbolj razvpitih in najbolje prodajanih seriji iger vseh časov - Grand Theft Auto. Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje fantazijskega žanra, saj bo potekalo zanimivo predavanje o seriji iger The Elders Scrolls, ki letos praznuje 20. obletnico od uradnega izida in se po svojem prizorišču, kjer se igralec počasi prelevi v srednjeveškega junaka, lahko primerja s Tolkienovo pripovedno uspešnico Gospodar Prstanov. Prav tako bo poskrbljeno tudi za ljubitelje računalniških »slikosukov«, saj se bo predvajal zanimivi dokumentarec The Video Games: The Movie in zabavni celovečerec The Angry Video Game Nerd: The Movie. 

 

L3p0 vablj3ni! 

 

Pr0gr4m: 

 

Sobota 25. 10. 2014

14.00-23.00 Lan Party

16.00 Tekmovanje v FIFA 14 (PC)

Igralo se bo na principu izpadanja in s pomočjo PS2 (DS2) kontrolerjev.

Prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

18.00-19.30 Retrospektiva: Grand Theft Auto: od ptičje do 2. generacije tretjeosebne perspektive

Malo je igralcev, ki ne pozna moralno vprašljivo serijo Grand Theft Auto (GTA). A slednja ni od nekdaj razuzdana in sprijena pod motornim pokrovom. Nekoč je bilo med igranjem te igre potrebno uporabljati svojo domišlijo, saj si videl vso dogajanje, ki ga je tvoj dečko povzročul, le iz ptičje perspektive. Pogled in sam odprti način igranja, kjer si se lahko neomejeno gibal po mestu, ni predstavljal nič novega za tedanje čase.

A dejstvo, da si lahko uspičil raznorazne težkokategorne lumparije (kradenje avtov, vožnja po pločniku in zgazenje pešakov, uporaba raketometalca v vozeči se vlak, …) je predstavljala trn v peti ameriške javnosti. Ne samo starši, tudi tedanji ameriški politiki so bili ogorčeni nad prikazovanjem nasilja. Slednje pa je skrivni recept, ki je pri vsakem novem izidu GTA-ja pripomogel k visokim prodajnim cifram razvijalcev podjetja Rockstars.

 

20.00 Ogled filma The Video Games: The Movie

The Video Games: The Movie je dokumentarec, katerega namen je na zanimiv in poučen način prikazati razvoj igričarski kulture od vsem znanega Ponga ter Tetrisa, pa do današnjih dni. Prav tako pripoveduje o tem, kako so dandanes računalniške in konzolne igre producirane. Poskuša tudi odgovoriti na vprašynje, kaj danes pomeni biti igralec in izdelovalec iger in kako se bo v bodoče razvila ta veja industrije.

Do besede pridejo tudi znani ustvarjalci in legende med igralci raznoraznih iger kot so Warren Specter (Deus Ex), Doug Tennapel (Earthworm Jim), Hiroyoki Kobayashi (Resident Evil) in Palmer Luckey, razvijalec smučarskih očal Oculus Rift, ki te popeljejo v navidezno resničnost.

 

Nedelja 26. 10. 2014

9.00-22.00 Lan Party

16.00 Tekmovanje v NBA 2014 (PC)

Igralo se bo na izpadanje in s pomočjo PS2 (DS2) kontrolerjev.

Prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

18.00-19:30 Retrospektiva: The Elders Scrolls: od puščavniškega vojaka do nalinjskega junaka

The Elders Scrolls (TES) serija letos praznuje 20. obletnico od uradnega izida prvega dela in se po svojem prizorišču, kjer se igralec počasi prelevi v srednjeveškega junaka, lahko primerja s Tolkienovo pripovedno uspešnico Gospodar Prstanov. Kot srednjeveški zapornik smo postavljeni v kožo desetih različnih ras in vsaka od njih ima svojo zgodovino in edinstvene osebnosti lastnosti. Zgodba se odvija na fiktivni celini Tamriel, ki je razdeljena na 9 provinc in leži na planetu Nirn, v osončju Mundus. Med igranjem se počasi prelevimo iz zapornika v heroja, ob tem pa si s svojimi lastnimi dejanji pišemo usodo. Lahko postanemo vitez, zmikavt, čarodej, itd. Če pa nam ni do raziskovanja, pa lahko mirne duše beremo knjige v igri in se tako poučimo o zgodovini in kulturi, ki prevlada na celini.

Vsaka izmed izdaj serije TES (vseh je 5) se odvija v drugačni provinci in vsaka izmed njih ima svojo zgodbo. Igra je namenjena predvsem tistim, ki bi se radi potopili v interaktivno okolje, podobno knjigi Igra prestolov ali pa Gospodar prstanov.

 

20.00 Ogled filma The Angry Video Game Nerd: The Movie

Zabavni celovečerec The Angry Video Game Nerd: The Movie je film, ki ga je posnel ameriški igralec in režiser James Rolfe, na viralni videomreži Youtubu znan tudi pod vzdevkom The Angry Video Game Nerd (AVGN). Na Youtubu, kjer ima že 10 let svoj kanal in ima preko 2 milijona naročnikov. Znan je po tem, da opisuje video igre, ki so bile izdane za konzole v 80-ih in zgodnjih 90-ih let prejšnjega stoletja. Te igre pa so tedaj zaradi drugačnih razmer, ki so tedaj vladala na svetovnem trgu, bile ali zelo slabo programirane, ali pa so bile zaradi precej nedodelanega dizajna pretežavne za običajnega smrtnika. To vse skupaj pove na hudomušen in večinoma jezen način, s souporabo sočnih angleških kletvic.

V filmu opisuje igro ET za Atari 2600, ki je zaradi slabe izdelave in trženja (od koncepta do končne igre je preteklo komaj 5 tednov) zdrsnila celoten tedanji igričarski trg v krizo. Atarijev delnice so zaradi tega v samo nekaj dneh padle za več kot 60 %. Zaradi predbožičnega povpraševanja veletrgovin so te trgovinske verige vse nepokupljene kasete vrnile podjetju. Teh je bilo kar 1,5 milijonov. Atari je potem na skrivaj, zastrto pred očmi javnosti, zakopal vse nedobavljene kasete v Nevadi. O posledicah tega zloglasnega početja pa se vrti celotni film.

 

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2