MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Projekt ReVIVE the VIBE je na teraso MCI prinesel mladostniško energijo iz cele Evrope!

torek, 07 maj 2024 18:52

12 mladih iz različnih koncev Evrope, 14 dni solidarno pomagalo pri prenovi MCI terase, ki je sedaj pripravljena na gostovanje delavnic, prireditev, koncertov in druženj lokalnih mladih!

 WhatsAppova datoteka Slika 2024 05 08 ob 12.00.09 93220391

Med 18. 4. in 3. 5. smo v Mladinskem centru Idrija gostili 12 prostovoljcev iz Italije, Finske, Poljske, Francije, Grčije, Švedske, Nemčije in Romunije. K nam so prišli v sklopu programa Evropske solidarnostne enote, ki spodbuja mlade iz Evrope, da pomagajo lokalnim skupnosti doma ali v tujini, udeleženim mladim pa da priložnost za razvijanje kompetenc, evropskih vrednot in solidarnosti.

Projekt z naslovom "ReVIVE the VIBE" se je osredotočal na prenovo MCI terase in njeno pripravo na poletno sezono koncertov, delavnic, filmskih večerov in druženj mladih. Projekt je udeležencev omogočal krepitev ročnih spretnosti, spoznavanje z lesarskim orodjem, razvijanje prostorske predstave, identificiraje ciljne skupine in njenih potreb ter prilagoditev prostora temu, kot tudi sodelovanje v mednarodni ekipi in solidarnost do lokalne skupnosti. Velik poudarek pa je projekt imel tudi na trajnosti in ponovni uporabi resursov ter iznajdljivosti.

 

Tako smo začeli z načrtovanjem izdelkov na papirju   Nadaljevali z razstavljanjem palet
         1000015479                 IMG 0016     

 

 Vmes nas je presenetil sneg

 

Teraso pa smo na koncu otvorili s piknikom, koktejli in druženjem z lokalno skupnostjo


  
WhatsAppova datoteka Slika 2024 05 08 ob 11.39.56 974ac30f

IMG 20240502 1819351

 

Tekom 14 dni so prostovoljci izdelali 6 zložljivih stolov, 2 visoki mizi, 3 manjše mize, 1 kavč, 1 naslonjalo za ob kavč, 2 zaboja za shranjevanje ležalnikov, stojalo za 4 kolesa, prebarvali vsa korita, na 1 korito narisali fresko, ki je nastala iz idej dijakov Gimnazija Jureta Vege Idrija, svečniki in 1 stojalo za pasjo skledo.

Andrew, udeleženec iz Egipta, ki magisterij opravlja v Italiji, je svojo izkušnjo opisala takole:
"Iz Idrije sem se vrnil z mislijo, da je bil ta projekt najboljši projekt, ki sem ga lahko sploh izbral. Organizatorji v MC Idrija so bili tako potrpežljivi kot tudi strokovni. Nismo imeli občutka, da smo tam samo zato, da „delamo“, ampak da se obogatimo z novo življenjsko izkušnjo. Vedno bom hvaležen Evropski solidarnostni enoti, da mi je omogočila takšno priložnost, organizatorjem, ki so poskrbeli, da je bila izkušnja popolna, in svojim sopotnikom v skupini, s katerimi smo postali pravi prijatelji."

Hvala podjetjema Eta Cerkno in Kolektor za donacijo rabljenih palet, ki smo jih lahko vdihnili novo življenje! Hvala dijakom Gimnazije Jurije Vega Idrija za ideje ter pomoč pri oljenju, pospravljanju, brušenju in šivanju! Hvala tudi vsem, ki ste nas obiskali ob otvoritvi, zlasti pa bi se radi zahvalili udeležencem projekta, ki so srčno, z zagnanostjo in odgovornostjo pomagali pri prenovi in v MCI teraso dodali mladostniško energijo!

Če želite izvedeti več o naših udeležencih in o njihovi izkušnji, si oglejte video reportažo projekta:

Sedaj smo pripravljeni na poletje! Na MCI terasi ga otvorimo že 24. 5. s koncertom Rudija Bučarja, kmalu pa razkrijemo tudi vse ostale načrtovane dogodke. Letošnje poletje bo pestro!

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2