MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Z mladimi iz 4 EU držav o pomenu lokalne hrane

petek, 19 april 2024 13:49

V Mladinskem centru Idrija smo se na mednarodni mladinski izmenjavi, ki jo sofinancira Evropska unija iz programa Erasmus +,  združile štiri organizacije (Zveza društev Mladinski center Idrija – Slovenija, WalkTogether – Bolgarija, Rota Jovem – Portugalska in Level Up – Poljska). Skupaj z mladimi smo soustvarili mladinsko izmenjavo What is on your plate? (Kaj je na tvojem krožniku).  

Kot je razvidno iz naslova, se je izmenjava v večji meri posvečala hrani in kuhanju. Mladi iz štirih držav so v osmih dneh aktivnosti poleg kuhanja in spoznavanja lokalne hrane, skozi različne naloge, izzive in aktivnosti krepili svoje sposobnosti za delo v skupini, okrepili zavedanje pomena komunikacije, medkulturni dialog in strpnost, z uporabo različnih aplikacij nadgradili digitalne veščine in skozi debate krepili svojo sposobnost kritičnega razmišljanja. Poleg tega so spoznali pridelavo lokalne hrane skozi oči kmeta in razvijali odnos do pomena hrana v našem vsakdanu tudi skozi oči trajnosti.  

Morda zveni vse to suhoparno, a pomen mladinskih izmenjav je ravno v tem, da mladi skozi različne neformalne metode pridobivajo oziroma nadgrajujejo svoja znanja in veščine na različnih področjih.

Tekom osemdnevne izmenjave smo obiskali kmetiji v Idrijskih Krnicah, se naučili izdelovati tradicionalne idrijske žlikrofe, se podali na lov za zakladom po Idriji, debatirali o pozitivnih in negativnih vidikih pridelave lokalne hrane, imeli prave masterchef izzive, soustvarili večer, s katerimi smo spodbudili razmislek o zero waste uporabi hrane, spoznavali različne kulture na mednarodnih večerih, in še in še in še... 

Po osemdnevni izmenjavi smo bili vsi skupaj kar utrujeni. Seveda. A vso utrujenost je prekrilo zadovoljstvo, da smo skupaj s 24 mladimi soustvarili super izmenjavo, ki je vsakemu od njih dala popotnico za življenje. Z udeleženci smo ustvarili tudi brošuro in video, s katerima želimo svoje novo znanje razširiti tudi med druge organizacije. 

Ker več kot tisoč naših besed povedo besede udeležencev, za konec dodajamo še nekaj njihovih izjav:

Naučila sem se kako bolje komunicirati v skupini in kako reševati konflikte, ki nastanejo.  

Hvala vam, da sem se po mesecih depresije spet zabaval. Hvala za izmenjavo, ki me je pripeljala nazaj k sebi in zaradi katere spet uživam življenje... 

Ta izmenjava je bila super in zame nekaj povsem novega. Zelo sem vesela, da sem bila lahko del nje.  

Začeli smo kot skupina neznancev, ki na začetku ni znala sodelovati in skozi izmenjavo postali družina.  

Bilo je super in veliko sem se naučil o sebi in hkrati izboljšal kuharske sposobnosti.  

Okrepila sem komunikacijske spretnosti in spretnosti upravljanja s časom. 

 

V pdf- ju spodaj lahko najdete BROŠURO

 

*Sofinancira EU.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2