MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Delavnica kvačkanja študentske dekice

četrtek, 26 oktober 2023 12:21

Prva izmed štirih ustvarjalnih delavnic je delavnica kvačkanja, kjer bomo skozi vsaj dve srečanji izdelali svojo študentsko dekico. 

Delavnico bo vodila Sonja Mlakar

"Sem Sonja Mlakar. Z ročnimi deli se ukvarjam od malega. Eden mojih najzgodnejših spominov je, da sem si iz zvite odejice izdelala blazino za klekljanje. Tako zelo sem si želela klekljati! Iz igre se je razvila strast, ki traja in traja. V teh letih sem se preizkusila v številnih tehnikah in še vedno se navdušujem nad novimi ter se učim. Rdeča nit mojega ustvarjanja so preje. Najljubše so mi tiste, ki jih sama izdelam ter pobarvam in ki nato zaživijo v izdelkih. Največ se ukvarjam z volno. Volna je prvinski material z edinstvenim čarom mehkobe in vonjem ter je polna spominov, predenje pa tiha meditacija ob enakomernem zvoku vrtečega kolesa. Naviti kloučki me vrnejo v ta svet, kjer iščem ideje, kako jih uporabiti. Ob barvanju volne me vsakokrat prevzame čudenje, ko vidim, kakšna moč se skriva v rastlinah, ki jih uporabljam za barvanje. Potem tkem, kvačkam, pletem in z volno prenesem moč narave v šale, plete in odejice."

Pri delu 1

Kaj je študentska dekica?

Študentska dekica je vsestransko uporabna kvačkana odejica. Preobrazi se lahko v krilo, šal, ogrinjalo in še kaj ali pa ostane samo odejica. Študenska zato, ker za mizo rado zebe ... pa ne samo študent(k)e, tudi vse ostale, ki sedimo cele ure...

IMG 0620IMG 0623

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako bo delavnica potekala?

Začetniki in začetnice se bomo najprej naučili izdelati verižno in šibično petljo oziroma, po naše kitico in ta velike stebričke. Dekico se kvačka iz vogala v vogal tako, da merjenje in računanje ni potrebno. Ker se bomo srečali (vsaj) v dveh terminih, se bomo naučili tudi, kako se bere shemo, da bo domača naloga mala malca.

Kvačkali bomo iz 100% ovčje volne, za katero so svoje runo prispevale ovce, ki se pasejo na Vojskem in v Otaležu. Zero km! Domača volna je odličen izolator in masažer. Vmes bomo klepetali, spili kak čaj in izvedeli boste lahko marsikaj zanimivega o volni in drugih naravnih materialih ter čarobnem svetu, ki se spreda okoli njih.

  • KDAJ:  petek, 10. 11. od 18.00 do 20.00
  • KJE: prostori V MC Idrija.
  • Drugič se bomo srečali v petek, 17.11. ob 18.00.
  • Prijavi se na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., saj so mesta omejena (5).
  • Za mlade do 29. leta brezplačno, ostali 20 € / srečanje.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2