MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Sam doma 65+

sreda, 08 marec 2023 13:29

Sigurno ste že slišali za rek, da je nekdo zaposlen kot penzionist. Velja prepričanje, da si v penziji končno frej, da lahko počneš stvari, za katere prej nisi imel časa. Pa vendarle življenje prinese številne izzive, med njimi smrti družinskih članov, prijateljev, znancev, različne bolezni, slabšo fizično mobilnost in še marsikaj drugega. Vse to lahko rezultira v zmanjšanju socialnega kroga posameznika in posledično vodi v osamljenost. Osamljenost med starejšimi je dan danes pogost pojav s katerim se srečuje veliko ljudi. Z osamljenostjo po navadi pridejo tudi občutki nekoristnosti, nezanimanja drugih zame, pozabljenosti od sveta. Pri tem ima velik pomen medgeneracijsko povezovanje, saj je eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na kakovost življenja starih ljudi. 

Kot odgovor na zaznane potrebe po druženju in premagovanju osamljenosti pri starejših je Mladinski center Idrija v sodelovanju z Mestno dnevno sobo Pr' Golitu pripravil projekt z naslovom Sam doma 65+. Čeprav ime sporoča, da je namenjeno starejšim od 65, smo veseli vsakogar, ki se želi malce medgeneracijskega druženja.

S projektom Sam doma 65+ želimo predvsem okrepiti vključenost starejših preko druženja, izvajanja skupnih aktivnosti, pogovora, deljenja zgodb, spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost, zmanjšati vpliv osamljenosti, se kaj novega naučiti predvsem pa se imeti fajn!

Zaenkrat smo se srečali štirikrat, in rečt mormo, da je blo krasno. Igrali smo različne družabne igre, kvačkali, se spoznavali, učili drug od drugega, spili kakšno kavo ali čaj, kaj dobrega pojedli, delili zanimive zgodbe….predvsem pa smo za dve uri pozabili na vsakodnevne skrbi in se zabavali.

Ker smo se imeli res dobr smo se odločili, da to ohranimo tudi za naprej. Toplo vabljeni, da se nam pridružite v marcu (22.3.2023) in aprilu (5.4. in 19.4..2023) od 10.00 do 12.00 v mestni dnevni sobi Pr' Golitu.

Prijave niso potrebne, srečanja so za vse brezplačna. Če potrebujete prevoz, lahko preverite pri ''Sopotniku'' na telefonski številki 051 299 555

 

"Starost ni izgubljena mladost, toda novo obdobje priložnosti in moči."

Betty Friedan

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2