MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Mladinsko delo v naravi

sreda, 18 januar 2023 11:51

Spodbujanje k preživljanju čim več časa v naravi je bil glavni namen projekta Pozitivna izkušnja na prostem, od katerega se po novem letu počasi poslavljamo v Mladinskem centru Idrija. Skupaj z mednarodnimi partnerji Wild Routes iz Italije, Outwardbound Croatia s Hrvaške in PINE s Poljske smo se spoznavali, se srečevali na več srečanjih in si izmenjevali ideje za delo z mladimi v naravi, ki smo jih preizkušali vsak v svojem lokalnem okolju.


Marca 2022 smo se mladinski delavci sestali na uvodnem srečanju v Idriji ter postavili temelje za sodelovanje na projektu ter poleg tega prek izleta in gozdne terapije tudi praktično preizkušali orodja za delo v naravi. Nato smo do jeseni vsak v svojem okolju izvajali aktivnosti z mladimi in preizkušali svoje ideje: delavnice užitnih rastlin, tiskanja z naravnimi barvami, love za zakladom, timske igre, prebujanje svojih čutov. Vmes smo se srečevali na spletnih sestankih in izmenjevali informacije. Sodelovali smo s skupinami mladih z manj priložnostmi, ki živijo v oddaljenih krajih, imajo posebne potrebe ali so begunci.


Jeseni so nam svoj način dela predstavili v organizaciji Outwardbound Croatia – odpravili smo se namreč v Veliki Žitnik blizu Velebita na Hrvaškem. V nekdanji lokalni šoli, ki je danes njihov center, so nas sprejeli in nas peljali na 3-dnevno ekspedicijo v naravi. Ta čas smo preživeli ob ognju, se podali na pohod, spali v bivakih in kuhali na ognju. Poleg tega smo tudi plezali, se preizkusili v cirkuški timski delavnici in uživali v naravi v sončnih dneh.


V živo smo se srečali še na zaključnem srečanju v Italiji, kjer so nam gostitelji predstavili svoje aktivnosti vodništva po naravi, uredili opise uporabljenih metod v lokalnih okoljih ter poskrbeli za evalvacijo projekta.


Projekt nam je prinesel trdne vezi s partnerji, ki jih zanimajo podobna področja, veliko novih idej in znanja ter inspiracije za vključene mladinske delavce, ter več povezav z drugimi organizacijami, ki delujejo v lokalnih okoljih. Nenazadnje smo združili tudi izbor najboljših primerov dejavnosti v priročniku, ki je dostopen vsem, ki iščete ideje za delo z mladimi v naravi na spletni strani www.mcidrija.si.


Projekt v sklopu Erasmus+ mednarodnega manjšega partnerstva, ki smo ga zasnovali in vodili na pobudo naše organizacije, se je vrtel okrog preživljanja časa v naravi. To temo smo si izbrali, saj je – kot sami vemo in kot nam očarano povedo tudi mednarodni obiskovalci naših projektov – narava ena pomembnejših prednosti Idrije, čeprav jo sami včasih morda jemljemo samoumevno. Veseli smo, da nam tovrstni projekti omogočajo odprte možnosti za izbor tematik, ki jih prepoznavamo kot pomembne za mladinsko delo, in da imamo prek njih tudi mladinski delavci možnost krepiti svoje izkušnje mednarodnega sodelovanja in vodenja projektov.

Erasmus_MOVIT_MCI_-_logoti.png

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2