MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Kam po osnovni šoli?

torek, 11 oktober 2022 09:23

Kam pa po osnovni šoli? je vprašanje, ki si ga bodo devetošolci velikokrat postavljali te mesece – ali pa ga bodo slišali od dobronamernih staršev in sosedov ?

Da bi idrijsko-cerkljanskim devetošolcem olajšali to odločitev – ali jim dali nove ideje – smo v Mladinskem centru Idrija že četrto leto zapored organizirali Dan poklicev, kjer mladi dobijo informacije o različnih možnostih, ki jih imajo za izobraževanje po zaključeni osnovni šoli.

Letos smo dan preimenovali v Dan poklicev in podjetništva, kjer so mladim svoje programe predstavile različne srednje šole iz bližnje in daljne okolice – tako so se lahko pri dijakih in predstavnikih srednjih šol pozanimali o splošnih in tehniških gimnazijskih programih, športnih in umetniških gimnazijah, strokovne srednje šole so predstavljale šolanje za različne poklice (pek, vrtnar, avtomehanik, avtoserviser, veterinar, fotograf …), podjetja pa so predstavila svoje delo, katere poklice zaposlujejo, možnosti štipendiranja …

Podjetniško noto pa je prispevala okrogla miza Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije in SPOT točke. Za okroglo mizo so trije lokalni podjetniki (Martina Čuk, Samuel Gantar in Valter Bonča) v pogovoru s Tino Lisac razglabljali o ustvarjanju lastne podjetniške poti v domačem okolju ter s tem mogoče mladim dali idejo, da že sedaj razmišljajo o morebitni samostojni podjetniški poti – če imajo dobro poslovno idejo in če bi bili radi sami svoj šef, imajo v Idriji veliko priložnosti, spodbud in pomoči, da to tudi uresničijo.

Upamo, da smo s tem dogodkom in dodatnim programom pomagali mladim pri izbiri nadaljnjega izobraževanja, da bodo šli pogumno in z zanosom naprej. Devetošolci, srečno!

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2