MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Problem je v domači pridelavi alkohola in slabem zgledu staršev

petek, 17 junij 2022 14:44
Mladi so v Idriji na posvetu iniciative Heroji furajo v pižamah izpostavili problem domače pridelave alkohola in slabega zgleda staršev ter skupaj s strokovnjaki iskali rešitve, kako to spremeniti in posledično izboljšati prometno varnost ter zmanjšati vožnje pod vplivom alkohola.
 

V torek, 14. 6. 2022, je v Mladinskem centru Idrija potekal posvet Heroji furajo v pižamah, katerega glavni cilj je bilo iskanje rešitev za zmanjševanje števila voženj pod vplivom alkohola. Organizator posveta je bil Zavod VOZIM, ki je skupaj s partnerji Toyota Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna\TBWA, omogočil mladim, da prisluhnejo strokovnjakom in predstavnikom lokalnih odločevalcev o varnosti v prometu in tvegani rabi alkohola.

Posvet Idrija 01

Na posvetu je sodelovalo 22 dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija. Prisotne sta najprej nagovorila Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija in podžupan Občine Cerkno, Domen Uršič. Sledila je okrogla miza, kjer so sodelujoči strokovnjaki prisotne seznanili s problematiko pitja alkohola in vožnjo pod vplivom alkohola. Sodelovali so NIJZ, Javna agencija RS za varnost prometa, Policijska postaja Idrija, Prostovoljno gasilsko društvo Idrija in reševalna služba iz Zdravstvenega doma Idrija. Sledila je predstavitev ambasadorja Zavoda VOZIM, Žige Breznika, ki je skozi osebno zgodbo predstavil pomen varnosti v prometu med mladimi.

Posvet Idrija 02

V praktičnem delu, ki je sledil, so mladi pripravili predloge izboljšav na področju preventive pri pitju alkohola in prometne varnosti ter te predloge nato predstavili prisotnim lokalnim odločevalcem. Mladi so kot velik problem zaznali domačo pridelavo alkohola, slab zgled staršev in splošna lahka dostopnost alkohola. Prav tako so izpostavili slabo organizacijo javnega prevoza – izrazili so željo po vzpostavitvi avtobusnih linij v nočnem času.

Posvet Idrija 03

Na podlagi teh predlogov bosta izdelana akcijska načrta, ki bosta predana županoma Občine Idrije in Občine Cerkno.

 

 

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2