MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Učenje socialnega podjetništva na Nizozemskem

petek, 13 maj 2022 10:13

"V času od 28. aprila do 9. maja smo se tri dijakinje tolminske gimnazije udeležile mladinske izmenjave na temo socialnega podjetništva na Nizozemskem.
Naša pot na izmenjavo se je začela z enodnevno zamudo letala. Prvi dan smo »pristale« v hotelu Sheraton v Ljubljani, kjer nas je razvajala letalska družba in smo imele na voljo celo bazen in savno. Naslednje jutro pa smo le odletele v Amsterdam. Izmenjava je potekala v kraju Ommen, manjšem mestecu uro in pol oddaljenemu od letališča Amsterdam. Kljub temu, da smo prvi dan zamudile, smo naslednje dni nadoknadile in prijateljevale s preostalimi udeleženci iz devetih držav. Naš dan smo začeli z igrami, kjer so organizatorji poskrbeli za pester začetek dneva. Nato smo nadaljevali z aktivnostmi, ki so imele poudarek na timskem delu, komunikaciji, potrpežljivosti in sodelovanju ter ugotovili, da je to pomembno tako v podjetništvu kot v vsakdanjem življenju nasploh.
Pri eni izmed aktivnosti smo potrebovali z ljudmi v mestu izmenjati tri mandarine za čim več stvari, katere smo potrebovali za pripravo večerje. Ena najbolj zanimivih dejavnosti je bil kolesarski izlet v različna mesteca okoli Ommna, kjer smo, razdeljeni po skupinah, poskušali z manjšimi hišnimi opravili za domačine (v nizozemščini »Heitje voor karveitje«) pridobiti denarne prispevke za organizacijo materinskega dneva (»Mother`s day event«), ki je bil najpomembnejši dogodek izmenjave. Zbrane prispevke je organizacija DARA namenila socialno ogroženim v Kambodži.
Pred letom domov smo si ogledale tudi Amsterdam, med drugim hišo Ane Frank, trg Dam in neskončno število rečnih kanalov.
Zahvaljujemo se Mladinskemu centru Idrija in Gimnaziji Tolmin za možnost udeležbe in se že veselimo prihodnjih izmenjav."


Karolina Ipavec, Neža Kurinčič, Sara Štendler, Jerca Koren

Nizozemska4.jpg

Nizozemska8.jpg

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2