MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Kaj vse nas lahko nauči narava?

petek, 15 april 2022 15:29

Narava je tisto, kar naše mednarodne goste največkrat očara, ko pridejo k nam kot prostovoljci ali udeleženci izmenjav. Tudi kadar lokalni mladi in drugi sokrajani strnejo svoje misli za naš spletni blog #LivinginIdrija, je v njih brez dvoma vsaj enkrat omenjena narava. Kot sestavni del vsakega večdnevnega srečanja pri nas vedno lahko iz rokava »potegnemo asa« in organiziramo pohod in ogled najbolj priljubljenih točk v naravi.

Zato smo se v MC Idrija spraševali, kako bi lahko še več časa posvetili preživljanju časa v naravi in izkoristili to možnost, ki nam jo ponuja neposredna okolica. Povezali smo nekaj mednarodnih partnerjev in uspešno prijavili projekt, ki bo mladinske delavce in mlade povabil v naravo.
Tako je nastalo Erasmus+ strateško partnerstvo, ki združuje vodiče po divjini iz italijanskega zamejstva Wild Routes, hrvaške strokovnjake za preizkušnje na prostem Outward bound Croatia in poljsko fasilitatorko, ki se ukvarja z vodenjem skupin, iz PINE Edukacja w naturze.

Skupaj bomo razvili aktivnosti in orodja za izobraževanje na prostem, ob tem pa tudi omogočili profesionalizacijo mladinskih delavcev in ponudili mladim priložnost za pridobitev neformalnih učnih izkušenj, ki bodo prispevale k njihovi osebnostni rasti. Implementirali bomo metode s tega področja ter razširiti svoje znanje v lokalnem okolju ter poskrbeti za ozaveščanje o (neizkoriščenem) potencialu, ki ga tovrstno delo lahko prinese različnim organizacijam v našem okolju.

Prvo tridnevno srečanje smo pripravili v Idriji, kjer smo se spoznavali ter načrtovali ključne korake projekta, poleg tega pa smo se podali tudi na gozdno terapijo z Majo Pišljar v bližino Divjega jezera ter na obisk v center šolskih in obšolskih dejavnosti. Prvemu srečanju sledi izvajanje aktivnosti v lokalnih okoljih, kjer bomo preizkušali nove metode in orodja za delo z mladimi, nato pa se bomo srečali še na študijskem obisku na Hrvaškem in zaključnem srečanju v Italiji. Vmes pa bomo svoje ugotovitve in uporabljena orodja uredili tako, da bodo javno dostopna in na voljo še drugim mladinskim delavcem oziroma vsem, ki delajo z mladimi.

Naloga idrijske ekipe bo torej pripraviti in izvesti mesečne dogodke z različnimi skupinami mladih, jih preizkušati in razvijati ter nato zapisati in deliti z drugimi. Vabimo vse, ki bi vas zanimalo sodelovanje pri projektu in bi radi razvili oziroma preizkusili vsaj eno novo orodje ali metodo za delo z mladimi na prostem v naslednjem letu ter vam bo pri tem koristila skupinska spodbuda in izmenjava.

SL_Financira_Evropska_unija_POS.jpg

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2