MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

KNJIŽNICA REČI: RENT A RIČ

sreda, 16 marec 2022 14:10

Ko sliši besedo knjižnica, si večina ljudi v glavi naslika podobo knjig. A knjižnica ni zgolj namenjena knjigam, po svetu obstajajo tudi knjižnice stvari. Ste vedeli, da je lani eno dobila tudi Občina Idrija? Morda se komu od vas zdi “brezveze” sposojati stvari, ki jih lahko kupiš in jih imaš doma raje sam. Morda se komu zdi celo sramotno, da bi si nekaj sposodil, ker morda to pomeni, da nimaš zadosti sredstev, da bi si stvar kupil. Pa je takšno razmišljanje res primerno v obdobju, ki ga živimo in ki prihaja? Čas je, da spremenimo svoje navade in razmišljanje.

Zadnje poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) objavljeno 27. februarja predstavlja izčrpen znanstveni pogled vplivov dosedanjih podnebnih sprememb. Veliko škode je že, veliko je še bo, a lahko jo omilimo z zmanjšanjem svojih emisij toplogrednih plinov. Čeprav je pomembnejše govoriti o tem, da morajo ljudje na položajih narediti velike korake pri državnih in lokalnih političnih zavezah in sprejeti ukrepe, ki bodo v okolju imeli večji vpliv, ter o tem, da morajo tovarne brezpogojno strmeti k čim manjši škodi za okolje (tu velja omeniti, da jim mladi gledamo pod prste in ne bomo ostali tiho), ne smemo zanemariti korakov tudi na individualni ravni. Vsakdo s svojimi dejanji prispeva k raznoliki porabi emisij toplogrednih plinov s tem, ko se odloči kakšno prevozno sredstvo izbira, kako se prehranjuje, kam vlaga in predvsem koliko materialnih dobrin kupuje.

Stvari, ki jih proizvajamo, trošijo elektriko, elektrika pa večinoma prihaja iz fosilnih goriv. S tem, ko zavračamo kupovanje novih materialnih dobrin in raje posežemo po tistih iz druge roke ali pa še bolje jih sploh ne kupimo, temveč si jih izposodimo, lahko prispevamo svoj del k zmanjšanju emisij in odpadkov (prvi cilj idrijske knjižnice reči je ravno odgovorna uporaba in proizvodnja). Poleg trajnostnega vidika pa tovrstna knjižnica omogoča dostop do številnih stvari, ki si jih nekateri ne bi mogli privoščiti (drugi cilj, ki ga želi zasledovati idrijska knjižnica). Obenem pa s tovrstno knjižnico ustvarjamo tudi močnejšo lokalno skupnost, spodbujamo k medsebojni pomoči in ustvarjamo zaupanje.

Knjižnica stvari z imenom Rent a rič je svoja vrata odprla lansko leto in tako postala prva knjižnica stvari na Primorskem ter tretja v Sloveniji. Razvila se je v okviru projekta Alps2030 kjer poleg drugih evropskih partnerjev sodeluje tudi Mladinski center Idrija, ki je idejo soustvaril z ekipo aktivnih mladih. Sodelovale so Lena Bogataj, Zala Kopač, Zala Zebec, Gaja Rejec, Ana Hladnik in Tonja Hladnik.

Vzpostavila se je po vzoru Knjižnice reči v Ljubljani.

Rent a rič deluje neprofitno v okviru Mladinskega centra Idrija. Vsa donirana sredstva, članarine, izposojevalnine bodo šle za nemoteno delovanje knjižnice (npr. popravila predmetov, pomoč v lokalni skupnosti ...).

Trenutno je v knjižnico reči včlanjenih šele 28 članov, zato bi občane in občanke radi spodbudili, da se odločijo za včlanitev in tako podprejo lokalno trajnostno iniciativo, poleg tega pa si lahko sposodijo stvar, ki si jo želijo imeti, vedo pa, da se je ne splača kupovati, če jo potrebujejo zgolj nekajkrat letno.

Natančen seznam trenutnih reči v knjižnici je dostopen na spletni strani https://rentaric-mcidrija.lend-engine.com/ . Stvari pa si lahko ogledate tudi v živo v Mladinskem centru Idrija, kjer jih tudi prevzamete.

Na voljo so na primer: otroška kolesa, vrtno orodje, polnilec za baterije, masažni aparat, smuči, pancerji, podloga za ležanje/telovadbo, košara za piknik, večje posode za kuhanje, športni pripomočki, družabne igre, električni podaljšek, zunanji grelec, kotalke, rolerji, čajnik, kafetjera, avto sedež, vrtalnik, hladilna torba, zvočniki, miza za namizni tenis, indukcijska plošča, sokovnik, pištola za vroče lepljenje, šivalni stroj in še mnogo več.

Potrebno je poudariti, da nobena izmed stvari ni bila kupljena, pač pa so bile vse podarjene, tako da gre za ponovno uporabo.

Do sedaj je bila največkrat izposojena stvar v knjižnici videoprojektor.

S tem, ko si boste stvari izposodili, ne boste zgolj ustvarili manj odpadkov, prihranili boste tudi finančna sredstva in prostor, ki ga stvari zasedajo v vaših stanovanjih in hišah.

Za izposojo/rezervacijo stvari v knjižnici Rent a rič je obvezna predhodna včlanitev v knjižnico. Na voljo so tri možnosti: plačilo MINI (15€) ali MAKSI (20€) članarine, donacija predmeta s seznama ali po dogovoru (velja kot MAKSI članarina) ali prostovoljno delo (20h-25h na leto in velja kot MAKSI članarina).

Ekipa soustvarjalcev in soustvarjalk se bo marca podala na mednarodno srečanje projekta Alps 2030, ki bo potekalo marca v Italiji in kjer se bodo srečali z drugimi mladimi, ki so sorodne pobude podajali v svojih domačih okoljih. Prav tako v prihajajočih mesecih pripravljamo dogodke popravljalnice starih predmetov, zato sledite dogajanju v Mladinskem centru Idrija in pridite popraviti svoje stvari ?

Izmenjujmo si stvari in manj bremenimo okolje!

VČLANI SE V KNJIŽNICO REČI IN PRISPEVAJ K TRAJNOSTI PRIHODNOSTI LOKALNE SKUPNOSTI

 

Zapisala Dijana Čataković

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2