MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Living in Idrija by Maruša

ponedeljek, 20 december 2021 10:22

Ne bom ovinkarila. Idrije nisem cenila, dokler nisem kot študentka odšla v Ljubljano. Na začetku sem bila nad Ljubljano navdušena – ogromno mesto, veliko nepoznanih ljudi, še več dogodkov in nova poznanstva. Vendar zdaj, iz tedna v teden vedno bolj vneto čakam, da lahko v petek spakiram kovček, se usedem na avtobus in se vrnem domov, v Idrijo. Ne razumite me narobe, Ljubljana mi je všeč, tam živim s tremi najboljšimi prijatelji, vsak dan uživam, pa vseeno ne more nič nadomestiti čistega zraku, vonja po domačem stanovanju in veselega pasjega repka, ki me vsak teden znova z iskricami v očeh pričaka doma.

Dokaj pozno sem spoznala prednosti življenja v malem mestu. Res je, da se v Idriji ne dogaja preveč, pa toliko bolj uživamo, ko se. Ni pa resnično to, da v Idriji ni kaj za početi, to izjavo najbolj sovražim. Stopiš pred hišo, obkrožajo nas griči, na lep popoldan se lahko vedno znova odločiš, kam bi se odpravil na sprehod ali pohod; bodo to Kobalove, Hleviše, Zagodov vrh, Rake, Marutni vrh, Bela? Prav tako imamo blizu morje, smučišča, pa tudi glavno mesto, vse, kar potrebuješ, ti je na dosegu roke, če se vsaj malo potrudiš za to. Imamo veliko športnih in kulturnih društev, ki tukaj delujejo že leta, brez težav se lahko včlaniš v katerega koli. Verjemite mi – v Idriji lahko počneš marsikaj, če le malo pobrskaš in se sam angažiraš.

Sama sem že več let včlanjena k tabornikom, natančneje, od prvega razreda osnovne šole. Najprej sem pri vseh aktivnostih sodelovala kot udeleženka, v gimnaziji pa prestopila k vodstvu. Tam nisem pridobila materialnih dobrin, temveč vrsto drugih kompetenc, za katere vem, da mi bodo koristile naprej v življenju, pa tudi prijatelje, s katerimi bomo po vsej verjetnosti še dolgo v stiku. Prav tako v Idriji deluje dramatično društvo, ki vsako leto priredi predstavo – če že nočeš igrati, si lahko en večer v letu popestriš z obiskom lokalnega gledališča. Seveda moram omeniti tudi mladinski center. Sama tam opravljam poletno delo, lahko pa bi tudi sodelovala kot prostovoljka na mladinskih izmenjavah – to velja tudi zate, ki to bereš; če se kadarkoli naveličaš preživljanja časa v Idriji, ti MCI ponuja obilo dogodivščin tudi izven domačega kraja in države. Še eno možnost za udejstvovanje predstavlja KIŠ – Klub idrijskih študentov, ki skrbi, da nam ob poletnih večerih ni dolgčas, ter da lahko v njihovi družbi uživamo ob glasbi lokalnih DJ-jev, pa tudi drugih slovenskih glasbenih skupin, ki pridejo v Swenak, Kajzer ali pa na plac.

Zdaj, v teh čudnih časih, ko večjih organiziranih dogodkov ni, lahko vseeno uživaš pri prijatelju doma ali pa v Galeriji ob kavi, čaju ali pivu preživljaš čas v dobri družbi. Res je, da življenje v Idriji ni tako tempirano, kot v Ljubljani, ne tekaš za trolami in ves čas gledaš na uro, da boš le prišel na pravo lokacijo ob pravem času, medtem ko si v Idriji lahko pustiš zadihati in uživati v trenutku, kar pa je zame ena pomembnejših stvari v življenju.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2