MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

MLADINSKA IZMENJAVA NA NIZOZEMSKO: WHAT'S COOKING?

torek, 24 avgust 2021 10:25

Od 9. do 23. julija smo tri Slovenke svoj čas preživele na mladinski izmenjavi na Nizozemskem. Če sem iskrena, si sam niti predstavljati nisem mogla, kaj točno me čaka v teh dveh tednih in zato nisem imela ravno visokih pričakovanj.

To je bila moja prva izmenjava in zanjo sem se odločila impulzivno, le nekaj dni pred odhodom. Svojo odločitev sem malo obžalovala na dan prihoda, ampak smo se vse punce iz naše nacionalne skupine zelo ujele, prav tako pa smo se ujele z drugimi sodelujočimi med prostovoljnim igranjem odbojke. Že prvi večer so vseh 41 sodelujočih razdelili v mešane skupine, ki so delovale vsaka zase. Tako smo bili prisiljeni, da stopimo iz cone udobja in si s skupnimi močmi pripravimo večerjo iz sestavin, ki smo jih dobili. Od tega trenutka naprej smo morali sami skrbeti za vse. Vsak dan smo dobili določen "budget", ki smo ga namenili hrani. Sami smo kupovali, sestavljali jedilnik, kuhali in pospravljali. Med vsem tem pa smo imeli tudi skupne aktivnosti na tematiko komunikacije in reševanja problemov, do katerih smo pristopali v drugačnih mešanih skupinah. Nastalo je tudi nekaj parodij na posnetek Hell's kitchen in nekaj dokumentarcev na tematiko kmetijstva. Tako je naše življenje potekalo do usodnega večera, ko so nas nenapovedano nagnali spat v gozd s šotori in spalnimi vrečami. Ko smo se zjutraj zbudili, nas je pričakal zajtrk in novica, da naše prvotne skupine ne obstajajo več. To je bil velik iziv in organizacijski podvig, ampak nam je uspelo obvladati situacijo. Veliki finale izmenjave je bila brez dvoma naša restavracija, ki je postregla okoli 50 gostov in smo jo organizirali popolnoma samostojno. Po tem uspešnem dogodku smo se skupinsko osvežili v bližnji reki.

Sama nisem pričakovala, da se bom tako navezala in razumela z ostalimi sodelujočimi. Danes mineva en teden odkar smo se vrnili domov in pričakovala bi, da bo vse tako, kot je bilo prej, ampak ni. Dobila sem kar nekaj novih mednarodnih prijateljev, s katerimi ohranjam stike, in se veselim, da se spet vidimo v živo. To je eden od razlogov, zakaj ta izmenjava definitivno ne bo moja zadnja …

Zapisala: Zala Kotnik

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2